Dostupni linkovi

Sjećanje čeških olimpijaca na ZOI '84: Vučko u reveru


Češki sportisti koji su učestvovali na ZOI 1984. godine u Sarajevu
Češki sportisti koji su učestvovali na ZOI 1984. godine u Sarajevu
Povodom 30. godišnjice od održavanja Olimpijade u Sarajevu Ambasada BiH u Pragu je organizovala je susret sa češkim sportistima koji su učestvovali na igrama. Ugodno nostalgično veče i susret sa ljudima koji glavni grad BiH još uvijek nose u svojim srcima.

Pavel Ploc, osvajač bronzane medalje u skijaškim skokovima, prisjeća se te sarajevske olimpijske zime kada su organizatori i Sarajlije danima strahovali i gledali u nebo očekujući da padne snijeg i obijeli olimpijske terene. A kada je snijeg konačno počeo da pada nije prestajao do završetka igara...

Olimpijac tadašnje Čekoslovačke je sa ostalim gostima u Češkom kulturnom centru odgledao film o igrama koje su prije 30 godina održane u glavnom gradu BiH. Nije skrivao emocije a pitali smo ga i šta je na njega ostavilo najjači utisak tokom tih olimpijskih dana:

“Prvi i najjači utisak je bio taj što sam osvojio bronzanu medalju za svoju zemlju na velikoj skakaonici. Takođe, najjači utisak na mene je ostavila atmosfera koja je tih dana vladala u Sarajevu. Ljubaznost tih ljudi koji su bili okolo, ti dobrovoljci koji su bili tako prijateljski nastrojeni i koji su uradili sve da igre budu održane besprekorno”, priča Ploc.

Gabriela Soukalova-Svobodova u Sarajevu je bila dio štafete u biatlonu koja je osvojila olimpijsko srebro.

Zanimljivo je da je gospođa Gabriela majka osvajačice srebrne medalje na nedavno završenim igrama u Sočiju, takođe Gabriele Soukalove. Kaže nam da joj je žao zbog toga što se tokom rata desilo u Sarajevu i najavljuje ponovni dolazak nakon 30 godina:

“Iskreno mi je žao zbog svega što se desilo Sarajevu i rata koji je tamo bio. Želja mi je da sada kao turista sa svojim suprugom još bar jednom posjetim Sarajevo i učiniću to prvom prilikom”, kaže.

Među učesnicima Olimpijade u Sarajevu bio je još jedan Čeh, ali ne u nacionalnom timu tadašnje zajednice sa Slovačkom, nego na čelu jugoslovenske reprezentacije u skijaškim skokovima.

To je bio Jaroslav Honcu, koji se prisjeća prvog dolaska u Sarajevo i posjete skijaškim stazama na Jahorini, Igmanu i Bjelašnici:

“Kada sam prvi put došao '70ih godina osjetio sam se kao da sam u nekom horor filmu, pogotovo kada smo išli oko Jablanice onim serpentinama. Bili smo u automobilu ali ja sam čak i tada osjećao strah da li ću do terena stići čitav. Kada sam otišao na Igman osjećao sam se drugačije, kao da sam u drugom svijetu – mnogo lijepo jer je tamo priroda bila netaknuta, prelijepa priroda”, "sjeća se Honcu.

Za kraj smo Jaroslava pitali da li je iz Sarajeva prije 30 godina ponio neki suvenir?
Odgovara da jeste – maskotu olimpijskih igara:

“Naravno da Vučka imam kod kuće, a pošto je moja djevojka Slovenka ona Vučka ima u reveru.”
XS
SM
MD
LG