Dostupni linkovi

Referendum u Lugansku 11. maja, Ban ponudio da posreduje u krizi


Trake na kapiji ukrajinske ambasade u Moskvi u spomen na poginule u Odesi
Trake na kapiji ukrajinske ambasade u Moskvi u spomen na poginule u Odesi
Samoproglašeni narodni guverner istočnog ukrajinskog regiona Lugansk Valerij Bolotov raspisao je referendum 11. maja na kome će se građani izjasniti da li žele da podrže državnu autonomiju za samoproglašenu Narodnu Republiku Lugansk.

"Delovaćemo u interesu naroda na transparentan način. To će biti fer referendum", rekao je on.

On je dodao da su već formirane grupe za brojanje glasova i da su određena birališta.

"Glasačke liste su potvrđene i spremljeni su glasački listići", rekao je Bolotov, prenosi Itar-tas.

U međuvremenu, Ukrajina je uputila elitnu jedinicu nacionalne garde u Odesu, čiji je zadatak da ponovo uspostavi kontrolu u ovoj luci na jugu zemlje, javio je AP.

Analitičari kažu da bi gubitak Odese za Ukrajinu bio katastrofa jer bi, u tom slučaju, Kijev potpuno izgubio izlaz na more.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ponudio je u ponedeljak da posreduje u rešavanju ukrajinske krize i izrazio zabrinutost zbog nasilja u toj zemlji.

"Spreman sam da imam ulogu ako je to neophodno", rekao je Ban Ki Mun agenciji Frans pres tokom posete Abu Dabiju.

Generalni sekretar UN dodao je da je u kontaktu sa svim stranama, zvaničnicima Ukrajine, Rusije, Evropske unije i SAD.

"Pozivam četiri strane da reše taj problem mirnim sredstvima i spreman sam da imam ulogu", istakao je Ban Ki Mun.

On je zatražio primenu sporazuma od 17. aprila, koji su potpisale Ukrajina, Rusija, SAD i EU, a predviđa, između ostalog, razoružavanje ilegalnih grupa i evakuaciju okupiranih zgrada.

Generalni sekretar UN je odlučo da ove sedmice pošalje svog zamenika Džefrija Feltmana u Moskvu i Kijev kako bi ukazao da je neophodno vratiti se diplomatiji.

Situacija u ukrajinskom gradu Odesi napeta je i dan nakon što su u nedelju proruski aktivisti zauzeli sedište policije, a potom se, u nedelju uveče, na ulicama okupile i hiljade pristalica ukrajinskih vlasti.

U nedelju je više od 2.000 pripadnika proruskih snaga napalo sedište policije u Odesi, gde je u petak poginulo 40 ljudi, uglavnom iz proruskog tabora. Pod pritiskom napada policija je u nedelju pustila one koje je uhapsila u petak, posle sukoba proruskih snaga i pristalica jedinstvene Ukrajine.

Potom su se uveče ispred sedišta policije okupile i pristalice vlasti u Kijevu, među kojima je bilo oko 50 pripadniika nacionalističkog paravojnog pokreta "Desni sektor". Oni su uzvikivali "Odesa u Ukrajini!", "Slava Ukrajini!" i pevali himnu.

Posle toga otišli su do izgorele zgrade Doma sindikata, gde je u požaru u petak stradalo oko 40 ljudi. Tamo su razvili ukrajinsku zastavu.
U Slavjansku očekuju "udar" ukrajinske vojske, a za taj napad demonstranti se pripremaju spremanjem molotovljevih koktela, što se može videti po poruci BBC-ja postavljenoj na Tviter. Kako javlja izveštač BBC-ja iz tog grada, stanovnici strahuju da će grad pod naletom vojske biti uništen.

BBC podseća da se ukrajinska vojska u nedelju približila Slavjansku i da je pitanje trenutka kada će napad početi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, posle razgovora s predsedikom Rusije Vladimirom Putinom, izjavila da će pod pokroviteljstvom OEBS-a u sredu o Ukrajini razgovarati predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Švajcarske i
predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

Moskva je posle razgovora saopštila da je Putin naglasio da je neophodno uspostaviti direktan dijalog vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistočnih ukrajinskih regiona, gde proruski aktivisti organizuju pobunu.

Predsednik: Podrška Rusiji na istoku Ukrajine problem

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov rekao je da je Rusija u ratu sa njegovom zemljom i da lokalna i institucionalna podrška Moskvi na istoku Ukrajine predstavlja kolosalan problem. Turčinov je u razgovoru za Ukrajinsku TV Kanal 5 optužio Moskvu da pokušava da potpuno destabilizuje situaciju na istoku Ukrajine i istovremeno ocenio da je Odesa jedna od glavnih meta Rusije.

“Ruska Federacija je u ratu sa Ukrajinom. I na istoku i na jugu, pokušavaju da potpuno destabilizuju situaciju. To su uspeli na istoku, budimo iskreni, kada je u pitanju region Odese, koja je, kao i Harkov, jedna od glavnih meta Ruske Federacije, a tamo su osetili pravi otpor.”

On je rekao i da mnogo pripadnika policije na istoku takođe gaji simpatije prema separatističkim grupama, čineći tako situaciju u Lugansku i Donjecku drastično težom nego u drugim regionima zemlje.

“Situacija u Lugansku i Donjecku je drastično drugačija nego u drugim regionima Ukrajine. Ruske specijalne snage su ciljale da destabilizuju mnoge regione na jugo-istoku, pa čak i na severu Ukrajine. Ali, istovremeno, jedino su na istoku ostvarili prave rezultate u regionima Donjecka i Luganska. Kao prvo, u tim regionima, budimo iskreni, živi veliki broj ljudi koji podržava separatiste, pa čak i teroriste, što otežava antiterorističku akciju. To je ogroman problem.”

Turčinov je priznao i da je vojnu akciju koju je Kijev pokušao da pokrene protiv proruskih spearatista na istoku, usporila podrška separatističkim i terorističkim grupama od strane velikog broja stanovnika tog regiona.

Izjava Turčinova dolazi u danima nakon uličnog nasilja u Odesi koje se dogodilo u petak, a u kome je stradalo više od 40 ljudi. Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, u nedelju je posetio Odesu i tom prilikom optužio Rusiju da stoji iza tog nasilja.

U Moskvi, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Grigori Karašin, rekao je da događaji u Odesi pokazuju da vlasti Ukrajine nisu u stanju da uspostave dijalog sa stanovništvom koje podržava Rusiju. On je dodao da smrti u Odesi treba da “posluže kao opomena čitavom svetu”.
XS
SM
MD
LG