Dostupni linkovi

Sirijska vojska napreduje prema Alepu


Sirijski pobunjenici u Alepu 24. jula
Sirijski pobunjenici u Alepu 24. jula
U srijedu rano ujutru, sirijske su snage otvorile artiljerijsku paljbu na sjeverno predgrađe Damaska pokušavajući povratiti dijelove glavnog grada. Granatiranje je izazvalo masovnu paniku stotina porodica koje bježe iz tog područja.

Stanovnici i opozicioni aktivisti kažu da je mehanizirani bataljon Sirijske vojske počeo granatiranje gradića sa oko 100.000 stanovnika tokom noći, te da je svakih minut „stizao“ po jedan projektil. Prema istim izvorima cilj su bile stambene zgrade.

Gradić Tel, osam kilometara udaljen od Damaska pao je u ruke pobunjenika prošle sedmice, zajedno sa još nekim kvartovima prijestonice, nakon što je u glavnom gradu od bombe poginulo četvoro bliskih Asadovih funkcionera.

U međuvremenu, u Alepu, Vlada koristi borbene avione i helikoptere u napadu na susjedna područja koja su prošle sedmice osvojili pobunjenici. Turci su objavili kako su zatvorili svoju granicu prema Siriji, jer se boje prelijevanja nasilja.

Kolona oklopnih vozila i hiljade sirijskih vojnika također napreduje ka Alepu, nakon što su napustili strateški plato u sjeverozapadnoj pokrajini Idlid.

Aktivisti tvrde da su snage Slobodne sirijske armije napale začelje kolone koja se kreće prema Alepu. Nema detaljnijih informacija.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton, izjavila je u utorak da opozicioni borci napreduju i da osvajaju neke teritorije koje bi mogle postati "sigurna utočišta" iz kojih bi se razvijale buduće operacije protiv Asadovih snaga.

Naglasila je, međutim, da još uvijek nije kasno da Bašar al Asad počne planirati političku tranziciju kojom bi osigurao završetak građanskog rata u Siriji.

Manaf Tlas
Manaf Tlas
No, analitičari kažu kako imenovanje novih obavještajnih i šefova sigurnosti, jasno kazuju da Asad ne namjerava odustati. Uostalom i kontranapad je intenziviran nakon što je glavni zapovjednik Republikanske garde i dobar Bašarov prijatelj, Manaf Tlas, objelodanio da je prebjegao.

Brigadni general Tlas, sin bivšeg ministra obrane Mustafe, izjavio je u video poruci na saudijskoj televiziji Al-Arabija da Sirijci moraju raditi zajedno kako bi izgradili novu, demokratsku zemlju.

Poručio je pripadnicima Sirijske vojske da moraju odbiti daljnje zločine koje režim čini u slamanju otpora. Ovo je najviše rangirani dužnosnik koji je javno priznao da je Asadova vojska u 17 mjeseci ratovanja ubila više od 19.000 ljudi

Tlas je pobjegao u julu, ne zna se tačno gdje se nalazi, a ovo mu je bilo prvo pojavljivanje u javnosti. Sumnja se da je iz Damaska prebjegao u Tursku.

Na tvrdnje sirijskih pobunjenika da Vlada koristi hemijsko oružje zvanični Damask je odgovorio da ga nikad ne bi upotrijebili protiv svojih građana, alibi protiv stranih trupa koje bi ušle u njihovu zemlju.

I Rusija i SAD reagirale su na ovu izjavu i upozorile Asada da bi to značilo nepoštivanje dogovora o upotrebi hemijskog oružja.
XS
SM
MD
LG