Dostupni linkovi

Sirijska kriza: Napredak u razgovorima SAD i Rusije


Sirija
Sirija

SAD i Rusija nastavljaju razgovore o tome kako da u sirijskom zračnom prostoru izbjegnu nesreće. Prema riječima američkog ministra odbrane Ashtona Cartera, napredak postoji, no još ništa nije konačno.

Ovi su razgovori pokrenuti nakon što su u subotu dva ruska i dva američka aviona jako približili jedni drugima na nebu iznad Sirije. Bili su udaljeni svega dvadesetak kilometara, što je vrlo lako moglo završiti i kolizijom letjelica.

Ovaj se, zamalo incident, desio u subotu, nakon čega su u nedjelju, video linkom dogovorili mjere opreza kako se slične stvari ne bi dogadjale.

Portparol Američke vojske Steve Warren kritizirao je ruske udare u Siriji kao lakomislene i neodgovorne. Prije svega zbog toga što se ruski predsjednik Vladimir Putin uzdržava od razmjene informacija s Washingtonom, bilo o terorističkim punktovimma, bilo o tome šta im nisu ciljevi.

Rusija je zračne udare u Siriji započela 30.septembra, objašnjavajući kako se time bori protiv terorista takozvane Islamske države, te ostalih militantnih grupa koje su protivnici sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Zapadne zemlje medjutim tvrde da ruska avijacija više tuče po civilnim, nego po vojnim ciljevima. Takve tvrdnje Moskva apsolutno odbija kao netačne.

U odvojenom incidentu, u utorak je u Damasku s dva projektila pogodjena ruska Ambasada, kada se stotine Asadovih pristalica okupilo da pozdravi ruske zračne udare.

Niko nije ubijen, ali je nekoliko ljudi ranjeno. Putin ovaj napad naziva terorističkim aktom.

Američki i ruski dužnosnici u trećem krugu razgovora, danas očekuju i neki konkretan sporazum. Američki ministar odbrane kaže kako su odnosi medju pregovaračima korektni i konstruktivni, ali je naglasio da se „Amerikanci za sada ne vide u zajedničkim djelovanjima s Rusima u Siriji, jer je njihova akcija strateški kratkovidna".

Američka vojska saopštila je da su ruski avioni u više navrata kršili pravila izvidjanja previše se približavajući nenaoružanim bespilotnim američkim letjelicama. Moskva ove navode nije komentarisala.

XS
SM
MD
LG