Dostupni linkovi

SAD optužile Rusiju za napad na humanitarni konvoj, Moskva negira


Pomoć Crvenog križa i polumjeseca nakon što je pogođeno skladište u Alepu
Pomoć Crvenog križa i polumjeseca nakon što je pogođeno skladište u Alepu

Sjedinjene Američke Države smatraju Rusiju odgovornom za smrtonosni napad na konvoj u blizini Alepa prije dva dana u kojem je ubijeno dvadeset civila. Bijela kuća je ponovno saopćila da se radi o ogromnoj humanitarnoj tragediji. Rusija negira uključenost u napad svojih ili sirijskih aviona i tvrdi da je uzrok incidenta vatra na zemlji, a ne zračni udari. Sirija je među glavnim temama 71. sjednice Glavne skupštine UN-a.

Bijela kuća je eksplicitno optužila Rusiju za napad na humanitarni konvoj. Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

"Sve informacije ukazuju da se radilo o zračnom udaru. Samo dvije strane mogu biti odgovorne - ili sirijski režim ili ruska vlada. U svakom slučaju smatramo rusku vladu odgovornom jer je dala garancije da će se uzdržati od zračnih udara tokom primirja i posebno u područjima gdje dolazi humanitarna pomoć”, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

Prethodno je jedan američki dužnosnik izjavio je da su dva ruska Suhoja 24 nadlijetala konvoj kada je pogođen. Napad je bio sofisticiran i teško da su ga izveli sirijski borbeni avioni, tvrdi taj dužnosnik.

Osamnaest od 31 kamiona s humanitarnom pomoći su uništeni, 20 civila ubijeno, među njima i dužnosnik sirijjskog arapskog Crvenog polumjeseca. UN je suspendirao sve humanitarne akcije u Siriji.

I dok iz Moskve poručuju Washingtonu da nemaju ni jednu činjenicu koja podržava njihove optužbe, uslijedili su novi zračni udari. Napadnut je medicinski centar blizu Alepa. Četiri liječnika su poginula, jedna medicinska sestra je u kritičnom stanju, a strahuje se da pod ruševinama ima još žrtava. U napadu na grad Khan Touman poginulo je devet pobunjenički boraca. Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da su napade izveli ruski ili sirijski avioni.

Razbacana humanitarna pomoć nakon što je konvoj pogođen u Alepu
Razbacana humanitarna pomoć nakon što je konvoj pogođen u Alepu

Napad na humanitarni konvoj je izazvao neuobičajeno oštre reakcije i samog Ban Ki-moona, koji je u obraćanju Glavnoj skupštini rekao da iza napada stoje kukavice, a sirijskoj vladi poručio da je najodgovornija za smrt civila u posljednjih pet godina sukoba.

Sirija je odmah odgovorila i optužila Bana za kršenje Povelje UN-a, uz napomenu da svjetska organizacija nije ispunila svoju ulogu i našla rješenje za medjunarodne sukobe.

U svom posljednjem obraćanju Glavnoj skupštini UN američki predsjednik Barack Obama istaknuo je da međunarodna zajednica mora surađivati s onima koji žele graditi, umjesto razarati, te biti jedinstvena i odlučna kako bi se uništila militantna Islamska država koja ne poštuje ljudski život.

“To također znači da u sredinama poput Sirije neće biti vojnog pobjednika. Zato diplomatskim putem trebamo tražiti rješenje kako bi se zaustavilo nasilje, dostavila pomoć onima kojima je potrebna, te podržali oni koji su za politički dogovor i koji mogu jasno razaznati ko medju njima zaslužuje dignitet i poštovanje.”

Za kršenje primirja kriv sirijski režim: Francois Hollande
Za kršenje primirja kriv sirijski režim: Francois Hollande

Francuski predsjednk Francois Hollande je ocijenio je da prethodno primirje u Siriji, ono u februaru, trajalo samo dva dana i da je za neuspjeh kriv sirijski režim.

Poručio bih onima koji podržavaju sirijsku vladu, da bi morali uvjeriti režim da prihvati mir. Ne urade li to i oni će biti odgovorni, kao i vlada za podjele i kaos u Siriji. Vijeće sigurnosti se hitno mora sastati. I to ne smije biti predstava za budale, drugim riječima, mjesto gdje svaki član izbjegava svoju odgovornost, a neki i ometaju rad Vijeća sigurnosti, ističući ‘razloge za zaštitu režima’ umjesto da zajedno s nama traže rješenja."

Dostava humanitarne pomoći u sredinama pod opsadom ključni je dio dogovora o primirju.

Sirijska vojska i pobunjenici i dalje se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG