Dostupni linkovi

Sirija na rubu građanskog rata


Homs
Homs
U Siriji svakodnevna destrukcija, razaranje gradova, ubijanje civila. Primirje koje je dogovoreno 12. aprila tek je mrtvo slovo na papiru. Snage Bashara al Assada nastavljaju svoje ubilačke pohode, a međunarodna zajednica ponavlja kako je zabrinuta, jer je sve izvjesnije da zemlja ulazi građanski rat, ali i da se ne razmišlja o vojnoj intervenciji.

Na Sirije vladine snage ubile su najmanje pet ljudi u granatiranju grada Bosra u blizini Dere na jugu zemlje, saopćila je opozicija. Po istom izvoru u utorak je širom Sirije poginulo najmanje 60 ljudi. Podatke je nemoguće provjeriti jer stranim novinarima i dalje nije dopušteno slobodno kretanje.

Međunarodni Crveni križ upozorio je da je situacija u raznim djelovima Sirije sve teža kako se borbe inteziviraju. Građani izloženi svakodnevnom granatiranju sve manje imaju strpljenja, a strah i beznađe sve je veće. Ogorčena masa je u AlL Haffi u utorak protjerala promatrače UN, zapaljena su tri vozila. Ni jedan promatrač nije povrijeđen .

Assadove snage grad Haffu drže pod opsadom skoro tjedan dana.

Voditelj UN-ove mirovnih operacija Herve Ladsous izjavio je da je Sirija u građanskom ratu i da režimske snage pokušavaju uspostaviti kontrolu u djelovima zemlje gdje opozicija ima svoja uporišta.

U Washingtonu je američka državna tajnica Hillary Clinton izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija isporuči Siriji helikoptere za brzo djelovanje.

„To će dramatično pojačati sukobe“, rekla je Clinton.

Ona je odbacila tvrdnje Moskve da pošiljke oružja službenom Damasku nemaju veze sa sukobom u Siriji.

„Suprostavili smo se Rusima koji nastavljaju izvoziti oružje Siriji. Oni s vremena na vrijeme tvrde da ne trebamo brinuti, te da isporuke nemaju veza s akcijama unutar Sirije. To je apsolutna neistina“, istaknula je američka šefica diplomacije.

Turska je u srijedu upozorila da bi se konflikt iz Sirije mogao preliti izvan granica te zemlje. Trenutačno je u Turskoj oko 29 tisuća izbjeglica iz Sirije, a samo u dva posljednja dana stiglo ih je oko 1.400.

Jedan od vojnika Slobodne sirijske vojske koji je ranjen u gradu Hafa, a sada je u bolnici u turskom grada Antakia svjedoči o načinu na koji Assadove snage napadaju.

„Najprije kreće napad helikopterima, onda slijedi tenkovska akcija, a na kraju vojnici idu od kuće do kuće, pale ih“.

Agencija Reuters prenosi riječi 25 godišnjeg Mohammada koji se plaši reći puno ime kako se režim ne bi osvetio članovima obitelji koji su ostali u Siriji.

„Vojnici hapse muškarce, a ženama s glava skidaju marame. Znaju vrlo dobro da time vrijeđaju naše zene. Assad za cilj ima oslabiti otpor sunitske zajednice“, kaže Mohamad.

Bashar al Assad i vladajuća elita dolazi iz manjine Alawita, ogranka shiitskog islama.
XS
SM
MD
LG