Dostupni linkovi

Sirija u fokusu sednice Generalne skupštine UN


Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku
Više od 120 šefova država, premijera i ministara okupiće se od utorka na 67. zasedanju Generalne skupštine UN na kojoj će sukobi u Siriji biti jedna od glavnih tema. Talas nasilja u muslimanskom svetu zbog antiislamskog filma i ćorsokaka u pregovorima o nuklearnom pitanju u Iranu, biće takođe teme razgovora na zasedanju i van njega.

Na Generalnoj skupštini američki predsednik Barak Obama sedeće nedaleko od iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, a premijer Izraela Benjamin Netanjahu kraj palestinskog lidera Mahmuda Abasa.

Jedna ministarska sesija Saveta bezbednosti u sredu će biti posvećena arapskom proleću: "Siguran sam da će se ministri oglasiti po pitanju Sirije", rekao je neimenovani diplomata Saveta bezbednosti UN.

Sukobi u Siriji biće jedna od glavnih tema zasedanja i u diplomatskim razgovorima učesnika van skupa. Grupa zapadnih i arapskih zemalja koje podržavaju sirijsku opoziciju protiv režima Bašara el Asada, u petak će se sastati i razgovarati o načinima da ujedine opoziciju i pripreme teren za period posle Asada.

"Svi će misliti na Siriju, govoriće o Siriji, ali se ne predviđaju nikakve odluke, nikakav značajan napredak", naveo je diplomata.

Zasedanje Generalne skupštine UN je velika prilika za skupove i bilateralne sastanka na neutralnom terenu, ali će ovogodišnje okupljanja diplomata proći na neštom nižem nivou - Rusija i Kina će u Njujorku biti predstavljene na ministarskom nivou, dok je predsednik SAD Barak Obama najavio da se neće sastajati sa svetskim liderima zbog obaveze na američkim predsedničkim izborima.

Od dolaska u Njujork je odustao i turski premijer Redžep Tajip Erdogan, čija je zemlja primila nekoliko hiljada sirijskih izbeglica.

Velike su tenzije i po pitanju iranskog nuklearnog programa, pošto Izrael preti vazdušnim udarima uz optužbe da Teherana razvija atomsko oružje.

Ban Ki Mun
Ban Ki Mun
Zemlje u okviru Organizacije za islamsku saradnju trebalo bi u petak da razgovaraju o posledicama antiislamskog filma koji je izazvao veliko nezadovoljstvo muslimanskog sveta.

Sastanak GS UN bio je i tema susreta generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i specijalnog izaslanika Lahdara Brahimija koji su u zajedničkom saopštenju naveli da se nadaju da će Generalna skupština biti od značaja za poboljšanje situacije u Siriji.

U saopštenju se takođe navodi da su dvojica zvaničnika svetske organizacije razgovor fokusirali na "užasnom nivou nasilja u Siriji" i načinima za postizanje političkog rešenje koje će zadovoljiti legitimne zahteve sirijskog naroda, prenela je agencija AFP.

Sastanak se desio u vreme kada su sirijski pobunjenici preselili svoju komandnu bazu iz Turske na "oslobođena područja" unutar Sirije, dok se vladine trupe i pobunjenici bore za kontrolu koridora blizu granice i u gradu Alepo, jakom uporištu Sirijske slobodne armije.
XS
SM
MD
LG