Dostupni linkovi

Sirija pod lupom međunarodne zajednice zbog hemijskog oružja


Damask
Damask
Upotreba hemijskog oružja zacrtana je kao crvena linija preko koje Zapad neće preći. Analitičari istovremeno upozoravaju da će biti izuzetno teško dokazati da je hemijsko oružje upotrebljeno u konfliktu, pre svega zbog toga što je međunarodnim inspektorima onemogućen pristup u Siriju.

“Ukoliko inspektorima nije omogućen rad na terenu, to bi bez sumnje bila velika prepreka za pružanje bilo kakvog dokaza da je oružje upotrebljeno. Zaista, najviši standardi podrazumevaju da imate inspektore, obučene eksperte na terenu, koji bi imali neometani pristup mestu incidenta, razgovarali sa žrtvama i svedocima, ispitali uzroke tla, što bi potom mogli da testiraju u više nezavisnih registrovanih laboratorija”, kaže ekspert za hemijsko oržje iz Saveta za spoljne odnose u Vašingtonu Gregori Koblenc.

Zapadne vlade traže samo da se dopusti UN inspektorima da odu u Siriju i ispitaju više mesta na kojima se sumnja da je upotrebljeno hemijsko oružje. Obe strane unutar te države razorene građanskim ratom, jedna drugu optužuju da su primenile nedopustivo oružje, zbog čega je međunarodna zabrinutost dramatično narasla poslednjih dana.

Sjedinjene Države su saopštile da imaju dokaze o upotrebi hemijskog oružja ali je predsednik Barak Obama precizirao da se mora utvrditi kako je, gde i ko eventualno učinio to delo. Istovremeno na Kipru su već stacionirani eksperti Ujedinjenih nacija, koji čekaju samo dozvolu Damaska pa da krenu ka Siriji. Međutim, tamošnji ministar informisanja Omran al-Zoubi izjavio je za rusku televiziju da, njegova Vlada to ne želi da učini, jer “Amerikanci žele da manipulišu pitanje kako bi ponovili irački primer”.

Naš sagovornik međutim podvlači, da sve i da dozvola bude dobijena vrlo je neizvestan rezultat koji bi eventualno mogao da bude postignut na terenu:

“Problem jeste takozvani lanac čuvanja. Kako da znate da su dokazi koje ste doneli na analizu zaista došli sa mesta za koje tvrdite da su nabaljveni, da li su zaista došli sa konkretne žrtve, da su pravilno skladištene i da nisu zamenjeni u tranzitu na putu u laboratoriju zarad analize”

Poseban problem je što je tokom vremena sve teže detektovati hemijske agense. Koblentz upozorava da je za registrovanje sarina, na primer, potrebno da prođu dani ili nedelje, nikako meseci.
XS
SM
MD
LG