Dostupni linkovi

Sindikati vlasti: Uzmite novac od kapitala ne od rada


Ilustracija
Ilustracija
Sindikati u Hrvatskoj zabrinuti su zbog špekulacija kako bi nova vlada lijevog centra zbog smanjivanja proračunskih rashoda mogla krenuti u zamrzavanje ili smanjivanje plaća u javnom sektoru.

Analitičari su podijeljeni oko toga je li ta mjera bila najavljivana u izbornom programu “kukuriku koalicije”, a sindikati poručuju Vladi da novac nađe kod kapitala, a ne kod rada.

“Mi ćemo se ponašati onako kako sindikati javnih i državnih službenika udruženi u našu središnjicu zatraže,” kaže za RSE predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever povodom sve glasnijih špekulacija kako će nova vlada lijevog centra ići na zamrzavanje ili smanjivanje plaća u javnom i državnom sektoru.

“Ne treba zaboraviti da je kod nas javni sektor već potplaćen i nikako ne smijemo prihvatiti tu kvazi-filozofiju da je javni sektor potrošač onoga što stvara privatni sektor, radi toga jer su praktički jedan drugom – komplementarni. Ne može se nikako reći da ljudi koji rade u državnoj administraciji, zdravstvu, socijali, predavači na fakultetima, nastavnici u školama potrošači nečega što stvara netko drugi”, kazao je Sever.

Mediji prenose ocjene kreditnih agencija kako bi u smanjenju rashodne strane proračuna za dvije, pet ili sedam milijardi kuna (od tristo milijuna do gotovo milijardu eura) upravo plaće u javnom sektoru bile dobar početak.

Uz zamrzavanje ili smanjenje plaća, među sugerirane mjere ide izmjena granskih kolektivnih ugovora, izmjena Zakona o radu u svrhu bržeg i lakšeg otpuštanja radnika, ukidanje uskršnjice i božićnice.

Moguće rezanje bilo u izbornom programu

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, koji u svojoj središnjici ima 9 sindikata pojedinih javnih službi već je vrlo oštro reagirao na takve najave, podjećajući da im je još pred dvije i po godine smanjena osovica plaće za 6 posto i još nije vraćena na staro.

“Kojih prava bismo se mi još trebali odreći!? Što bi nam još trebali uzeti, ”
Krešimir Sever
Krešimir Sever
upitao se u ponedjeljak pred novinarima i upozorio: “Neka se nitko ne usudi dirati nastavnike i medicinsko osoblje, naša prava mogu nam uzeti samo nasiljem!”

Doista, je li moguće rezanje stečenih prava bilo dio izbornog programa “Kukuriku koalicije”?

Urednik biznis-magazina “Forbes Hrvatska” Viktor Vresnik za RSE tvrdi da jest.

“Nije točno da to nisu imali u izbornom programu, samo su drugačije formulirali. Oni su rekli da će podizati produktivnost u javnom i državnom sektoru, i da će nastojati da ne bude otkaza. A čim se diže produktivnost uz postojeće plaće – to je rezanje stečenih prava”, kaže Vresnik.

Urednik “Banka magazina” Željko Ivanković kaže pak za RSE da postoji mogućnost da nova vlada nešto pokuša učiniti s plaćama, ovisno o tome kolikog će intenziteta biti udar što će ga doživjeti na tržištu, ali da bi se nužnu uštedu moglo bez toga napraviti reformom socijalnih transfera, koji su sada u kaosu.

“Ako nova Vlada to ne dovede u red, onda je ovo rezanje ili zamrzavanje plaća znak njene nesposobnosti”, ocjenjuje Ivanković.

Sindikati poručuju budućoj vladi da potrebni novac pronađu ne kod rada, već kod kapitala.

“Kako god da se okrene, svi dalji rezovi u tom pravcu su neprihvatljivi. Mi očekujemo da se napravi upravo suprotno - da se konačno krene s onim što predlaže i svjetski sindikalni pokret – da se udari snažnije po poslovnim bankama, da se udari snažnije po kapitalu, da se snažnije pritisne u pravcu poreza na dobit, na dividendu, na kapitalnu dobit, na imovinu... To su pravci na kojima treba tražiti rješenje, a ne u daljem rezanju ionako niskih prava, svejedno na kojoj razini”, kazao je Krešimir Sever.
XS
SM
MD
LG