Dostupni linkovi

logo-print
Sindikalna organizacija Vojske Crne Gore, na čelu sa suspendovanim predsjednikom Nenadom Čobeljićem predala je zahtjev crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću od kojeg traže da obezbijedi poštovanje Ustava i zakona u Ministarstvu odbrane i VCG, da sindikalce zaštiti od diskriminacije i pokrene pitanje odgovornosti ministra Bora Vučinića i admirala Dragana Samardžića.

Kako je saopštio novinarima na platou ispred zgrade predsjedništva, Čobeljić i njegove kolege sindikalci traže od Vujanovića koji je vrhovni komandant oružanih snaga Crne Gore da pozove na odgovornost ministra odbrane Vučinića i načelnika generlaštaba, Samardžića za brojna kršenja ljudskih prava i sloboda zaposlenih u vojsci.

"Tražimo da preduzme mjere i pokrene pitanje odgovornosti prije svih onih koji su sami trebali da spriječe takva ponašanja, prije svih mislim na ministra odbrane i načelnika Generalštaba", poručuju sindikalci.
"Tražimo da preduzme mjere i pokrene pitanje odgovornosti prije svih onih koji su sami trebali da spriječe takva ponašanja, prije svih mislim na ministra odbrane i načelnika Generalštaba. Takođe da se pozabavi svakako ozdravljenjem odnosa u vojsci koji su za ovih 14 mjeseci zaista narušeni. Vlada jedna konfuzija i stanje koje ne odgovara našoj vojsci i sigurno ima snage i mogućnosti da se to stanje dovede do onoga kako naši građani i Crna Gora zaslužuju", poručili su.

Čobeljiću je prošle sedmice uručeno rješenje kojim je udaljen sa dužnosti na osnovu Zakona o VCG i saglasnosti Samardžića. Rješenje o udaljenju sa dužnosti donio je ministar Vučinić. Navodno je Čobeljić skrajnut zbog, kako su naveli u Ministarstvu odbrane propusta u radu.

No, mjesecima traje sukob Čobeljića sa ministrom Vučinićem i načelnikom generalštaba Samardžićem zbog Čobeljićevog angažmana u Sindikatu i kritika i optužbi da protiv dijela vojnika i oficira, naročito onih u Sindikatu više od godinu provodi diksriminacija i da im se krše osnovna radna ali i ljudska prava.

Keković: Prikrivanje nezakonitih aktivnosti

Na pitanje šta mu konkretno u Ministarstvu odbrane stavljaju na teret kada tvrde da je imao propuste u radu.

"Jedan od propusta koji mi se stavlja na teret jeste da sam napustio službu dežurstva što apsolutno nije tačno. Ja sam nakon 24 časa završio svoju službu dežurstva i sve oposlio besprekorno", kaže on.

Pripadnici Vojske Crne Gore, ilustrativna fotografija: Savo Prelević

Pripadnici Vojske Crne Gore, ilustrativna fotografija: Savo Prelević

Generalštab Vojske Crne Gore je prošle godine pokrenuo disciplinski postupak protiv Čobeljića zbog navodnog kršenja Zakona o vojsci po kome pripadnici službe ne mogu davati izjave medijima bez dozvole nadređenih.

Disciplinski postupak protiv predsjednika Sindikata Vojske pokrenut je nakon što je prethodno u više javnih istupa ukazivao na probleme pripadnika vojske i navodne malverzacije prilikom dodjele stanova u službi. Čobeljić je ukazivao i na druge probleme pripadnika Vojske Crne Gore od kojih su mnogi i dobili sudske procese zbog neisplaćenih dugovanja.

Na stranu Čobeljića u cijelom slučaju stali su Unija slobodnih sindikata kao i NVO Građanska inicjativa.

Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata ranije je saopštio da su pritisci na Čobeljića i njegovo sklanjanje iz službe očigledna šikana.

"Odnosno odmazda vezano za njegov pokušaj da u Vojsci Crne Gore stvori jedan autentičan sindikat. Vi znate da se on od samog starta mimo svega onoga što se isključivo tiče vojnih stvari bavio i tim ekonomsko socijalnim položajem zapošljenih u vojsci. Zajedno sa svojom organizacijom prevashodno je tražio da se riješe neka naknadna primanja koja ljudima pripadaju iz plate. Tim povodom je podignut jedan broj tužbi i isto tako je pokrenuo stvari oko rješavanja stambenih pitanja gdje je tvrdio da postoji niz problema. Na kraju imamo situaciju da se pokušava ta sindikalna organizacija razbiti i po mišljenju nas u Uniji slobodnih sindikata, to je zato da bi se upravo prikrile te neke nezakonite aktivnosti", ocjenjuje Keković.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG