Dostupni linkovi

Sindikat upozorava na degradaciju radnika privatnog sektora


Građevinski radnici, ilustrativna fotografija
Građevinski radnici, ilustrativna fotografija

Produženo radno vreme, nedostatak ugovora, neredovno plaćanje, samo su neke od povreda zakona kosovskih poslodavaca prema njihovim radnicima, pogotovo u privatnom sektoru. Prava radnika se najmanje poštuju u građevinskom sektoru. To su uočili mehanizmi koji se bave zaštitom radnika.

Glavni inspektor rada u Ministarstvu rada, Basri Ibrahimi, izjavio je za RSE da ministarstvo nije zadovoljno poštovanjem prava radnika, a posebno nije za one koji rade u privatnom sektoru.

"Problemi su kod kompanija koje pružaju usluge fizičke bezbednosti i kod kompanija za čistoću, a radi se o njihovim platama i o radnom vremenu. Ove kompanije, konkurišući na tendere državnih institucija sa niskim cenama, ne uspu da ostvare željeni profit i to se onda odražava na slabo plaćanje radnika i na produženo radno vreme", kaže Ibrahimi.

Tokom inspekcija prošle godine, Inspektorijat rada je uspeo da legalizuje 2.715 radnika koji su neformalno radili, kao i 336 ekonomskih subjekata koji su takođe radili neformalno.

Inspekcija je na 1.500 adresa različitih kompanija podnela pismene opomene zbog krešenja prava radnika.

Radnici u poslu, ilustrativna fotografija
Radnici u poslu, ilustrativna fotografija

"U većini slučajeva konstatovane povrede su eliminisane, a tamo gde nisu, inspekcija je izrekla kaznu", kazao je Ibrahimi, dodajući da kazna za one koji ne poštuju Zakon o radu može dostići i sumu od 35.000 eura.

Na Kosovu je zapošljeno preko 300.000 osoba, od kojih, oko 80.000 u javnom, a ostatak u privatnom sektoru sa prosečnom platom od 200 eura.

Haxhi Arifi, predsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova, kaže da se Zakon o radu, koji je stupio na snagu 2011. godine ne sprovodi. On dodaje da sindikat ni malo nije zadovoljan tretiranjem radnika u privatnom sektoru.

"Postoje flagrantna kršenja prava radnika, ima ljudi bez ugovora koji rade produženim radnim vremenom, sa neredovnim isplatama, bez odmora, i tu su još mnoga druga prava koja se krše", ističe Arifi.

Jedan od problema je i taj što u privatnom sektoru skoro da i nema sindikata, a to pre svega zato što se radnici plaše da se suprostave svojim menadžerima, jer u tom slučaju mogu ostati i bez posla.

Krajem prošle godine desilo se i da su radnici jedne privatne kompanije stupili u štrajk jer nisu bili plaćeni za svoj rad, a kao odgovor na to, poslodavac ih je isterao s posla.

Rudar rudnika Trepča, ilustrativna fotografija
Rudar rudnika Trepča, ilustrativna fotografija

Jusuf Azemi, predsednik nezavisnog Sindikata privatnog sektora na Kosovu, koji funkcioniše u sklopu Unije nezavisnih sindikata, kaže da se u većini slučajeva sindikati uspostavljaju u trenutku kada nastupe veliki problemi, a da se mnogi učlanjuju i krijući od menadžera.

"Sindikalna društva se formiraju onda kada je situacija alarmantna u nekoj od kompanija, a to nama otežava posao zato što, umesto da se bavimo dobrom organizacijom aktivnosti, mi moramo prvo da se bavimo organizacijom sindikata, a potom s problemima sa kojima se oni suočavaju", navodi Azemi.

Unija nezavisnih sindikata Kosova je povodom 1. maja od odgovornih organa tražila da poštuju zakon, dodajući da se radnici privatnog sektora svakim danom degradiraju.

Iz unije navode i da od preko 300.000 zaposlenih, za 150.000 u privatnom sektoru se ne plaća penzioni fond.

XS
SM
MD
LG