Dostupni linkovi

Sindikalna mafija u Crnoj Gori?


Kola Marka Nikčevića
Kola Marka Nikčevića

Sukob dvije struje Saveza samostalnih sindikata u četvrtak je kulminirao skandaloznom tučom u sjedištu ove organizacije, a u međuvremenu je izgorio automobil generalnog sekretara Saveza sindikata, Marka Nikčevića, u požaru za koji se, za sada nezvanično, pretpostavlja da je bio podmetnut.

Sukob aktuelnog rukovodstva Saveza samostalnih sindikata i struje unutar ove organizacije koja tvrdi da polaže pravo na rukovodeće funkcije tinja već neko vrijeme, a događaji od petka su samo eskalacija prethodnih verbalnih prepucavanja.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Duško Zarubica, tvrdi da ga je Ministarstvo rada nedavno upisalo kao generalnog sekretara Saveza samostalnih sindikata koji pretenduje da zauzme čelnu poziciju ove organizacije, dok s druge strane, aktuelni generalni sekretar Saveza sindikata, Marko Nikčević kaže da ne može da vjeruje da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja sebi dalo za pravo da presuđuje o unutrašnjim stvarima sindikata i da se za te stvari pita samo članstvo Sindikata, a da je ono izabralo njega.

Vođa druge struje i pretendent na čelnu poziciju Saveza, Duško Zarubica je više dana upozoravao da će, ukoliko mu sadašnje rukovodstvo ne omogući da preuzme funkciju, zatražiti asisenciju policije.

Međutim, do toga nije došlo, ali jeste do pokušaja nasilnog ulaska i preuzimanja sindikalnih prostorija.

Branko Vujisić
Branko Vujisić

Zarubica i još nekoliko osoba su napali predsjednika Skupštine SSCG Branka Vujisića koji je pritom povrijeđen.

„Ja sam predao prijavu. Vjerovatno će otići i krivična prijava. Očekujem da i Tužilaštvo, najzad, počne da se bavi ovim pitanjima koja su u vezi sa Sindikatom jer to više nijesu obični napadi. To su prijetnje smrću... Ja sam sinoć dobio SMS poruku u kojoj se kaže da će meni i još nekima otkinuti glavu, da jutros neću preteći... Najmonstruoznije prijetnje koje mogu biti.“

Sukob je okončan intervencijom policije, a Zarubica i osobe koje su nasilno ušle u sindikalne prostorije su privedeni.

Predsjednik Skupštine Saveza sindikata, Branko Vujisić kaže da će situacija u vezi sa funkcijama u Sindikatu biti razriješena na sudu, ali nije siguran što se sve u međuvremenu još može dogoditi.

„U Sindikatu je bilo mnogo djela koja nijesu u skladu sa zakonom. Ovdje je bio ogroman novac i mnogima ne odgovara da se to razjasni. Tu je bio i veliki broj stanova koji su dijeljeni ko zna kako. Kada se tu zagrebalo, došlo je do problema. Mi imamo potpunu podršku Evropske konfederacije sindikata, da to isteramo do kraja. Čak su i oni rekli da u Crnoj Gori postoji sindikalna mafija.“

Marko Nikčević
Marko Nikčević

Aktuelno rukovodstvo je za pokušaj nasilnog preuzimanja funkcija u Savezu samostalnih sindikata direktno optužilo nekadašnjeg generalnog sekretara i predsjednika skupštine ove organizacije i aktuelnog predsjednika borda direktora Fonda za solidarnu stambenu izgradnju, Danila Popovića kome je sadašnje rukovodstvo uskratilo novi mandat na ovoj funkciji koji ubrzo ističe.

Inače, Fond za solidarnu stambenu izgradnju su zajednički osnovali Sindikat, Unija poslodavaca i Vlada, a u javnosti se godinama špekuliše o raznim malverzacijama u toj organizaciji.

U Savezu sindikata pokušaj nasilnog preuzimanja tumače kao Popovićev pokušaj da, djelujući iz sjenke, sačuva svoju poziciju.

U izjavi za naš program, Popović odbacuje optužbe koje je, između ostalih, uputio i sekretar generalni sekretar Saveza, Marko Nikčević.

„To što Nikčević izjavljuje, pametan čovjek ne može da izjavi. Ubaciti mene u neku takvu igru bez dokaza je nešto što zdrav razum ne može da prihvati. Očigledno je da se nešto krupno dešava. Najvjerovatnije ne želi da neko dođe na njegovo mjesto da se ne bi otkrile neke malverzacije, odnosno, da bi izbjegao neke greške i propuste koje je napravio.“

Sukob za koji se juče mislilo da je kulminirao nasiljem u sjedištu Sindikata, sinoć je dodatno eskalirao.

Automobil generalnog sekretara Saveza sindikata, Marka Nikčevića je tokom noći izgorio u požaru u kom nije bio povrijeđenih ali, koji je ipak prema za sada nezvaničnim pretpostavkama policije, bio podmetnut.

XS
SM
MD
LG