Dostupni linkovi

SFF: Prilika za okupljanje, druženje i nove ideje


Prizor sa prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, ilustrativna fotografija
Prizor sa prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, ilustrativna fotografija

Sarajevo Film Festival pohode mnogi filmski profesionalci, a među njima i režiseri. To je prilika da se susretnu na jednom mjestu, umrežavaju, a često tokom tih okupljanja i razviju ideju za kakav novi film.

Maja Miloš, režiserka iz Srbije, prvi put dolazi na Sarajevo Film Festival. Na 21. sarajevskoj filmskoj smotri biće članice žirija Takmičarskog programa za igrani film. Riječ je o mladoj autorki koja je na festivalu u Rotterdamu 2012. osvojila dvije nagrade - jednog od tri glavna Tigra i nagradu holandskih novinara za igrani prvijenac "Klip". Trenutno radi na novom filmu.

"Film 'Klip' je 2012. godine bio prikazan na SFF-u. Međutim, na žalost, tada nisam mogla da dođem ovde. Ali, ipak se sve nekako namestilo i došla sam u Sarajevo, ali sada kao članica žirija i srećna sam što ipak dolazim. Moje kolege iz Srbije vole ovaj festival. Čula sam da su na SFF jako dobri filmovi i dobre žurke i veoma je pozitivan odnos prema Festivalu", iskreno će Miloš.

Ona ističe da posljednjih godina sve više dolaze do izražaja stvaralaštva mladih filmadžija.

"Ova promena se dešava u celom regionu. Mislim da je to jedna dobra tendencija. Ne možemo da računamo da će oni poneti težinu cele kinematografije, ali neki novi dah i svežina i, verovatno, nešto što je entuzijazam je mnogo veći nego kod ovih starijih kolega. Drago mi je kad vidim i da na SFF-u ima dosta kvalitetnih i značajnih mladih autora", navodi Maja Miloš.

Među članovima žirija Takmičarskog programa za dokumentarni film je i francusko-brazilski režiser i pisac Juliano Ribeiro Salgado, sin čuvenog fotografa i aktiviste Sebastiãoa Salgadoa, koji je prošle godine sa njemačkim režiserom Wim Wendersom snimio film "Soli zemlje" (The Salt of the Earth).

Juliano Ribeiro Salgado
Juliano Ribeiro Salgado

"U Sarajevu sam prvi put bio 1996., dakle one godine nakon rata. Danas, 19 godina poslije, Sarajevo je otvoreno svijetu i svijet dolazi u Sarajevo. Veza između građana ovog grada i Festivala je veoma prirodna i snažna, i ne može biti bolja. To je festival koji je otvoren svijetu i veoma popularan, i to je odlično", ističe za RSE Juliano Ribeiro Salgado.

Bogat filmski program odlika je svih 18 programskih cjelina 21. SFF-a. Istinske filmoljupce posebnu pažnju će posvetiti dokumentarcima. Ono što karakteriše ovaj programski segment je, prema riječima selektorke programa za dokumentarni film Rade Šešić, vraćanje sjećanjima i pripovijedanje o realnosti koju živimo kroz različite vrste memorija.

"Činjenica je da su dokumentarci u regiji postali produkcijski perfekcionirani. Vidi se da autori te filmove rade više godina i da idu na razne radionice po svijetu gdje mogu dobiti dodatna sredstva i konsultacije. Drugim riječima, to su filmovi koji odmah mogu ići u bioskope. Neki 'izlaze' iz okvira normalne dužine, recimo, film 'Tokom godina' traje 188 minuta, a njegov autor je jedan od najčuvenijih dokumentarista svijeta Nikolaus Geyrhalter iz Austrije. Film je tako dobro urađen da gledalac ne osjeti da traje 188 minuta", kaže Šešić.

(Trailer filma "Tokom godina" ili "Over the Years")


U sklopu ovog programa biće prikazana 23 ostvarenja.

"Ova selekcija je puna emocije koja će sigurno raznježiti i vratiti mnoge naše gledaoce u ono što je bilo nekad, te će pokazati kako jedna mlada generacija očekuje i gleda na budućnost. Selekcija je snažna i vjerujem da treba doći i pogledati ove filmove", poručuje Rada Šešić.

U okviru 21. Sarajevo Film Festivala u subotu uveče biće prikazan film "Zvizdan" hrvatsko-srpsko-slovenačke koprodukcije. Govorimo o ostvarenju koje je na ovogodišnjem Festivalu u Kanu osvojilo nagradu žirija u takmičarskom programu "Izvjestan pogled", a koje se i na 21. SFF-u takmiči za glavu nagradu - Srce Sarajeva.

Dalibor Matanić
Dalibor Matanić

"Vraćam se na SFF nakon pet godina, tako da je ovaj susret i emotivan. Mislim da je Sarajevo idealno mjesto za regionalnu premijeru 'Zvizdana' jer smatram da će ljudi jako dobro shvatiti tematiku ovog filma. Sarajevo je oduvijek bilo vodeće u regiji u organizaciji festivala ovakvog tipa, ali i filmske industrije", kaže hrvatski režiser Dalibor Matanić, autor filma "Zvizdan".

Gost ovogodišnjeg SFF-a je i Ognjen Sviličić. Ovaj hrvatski režiser predstaviće publici Festivala ostvarenje "Takva su pravila" sa bh. glumcima Jasnom Žalicom i Emirom Hadžihafizbegovićem u naslovnim ulogama.

"Ja sam vezan za ovaj festival. Ovdje sam dolazio mnogo puta, prvo sa filmom 'Oprosti za kung fu', a potom 'Armin', i radio sam sa dva divna bosanskohercegovačka glumca Emirom Hadžihafizbegovićem i Jasnom Žalicom. Za mene SFF nije samo jedan u nizu festivala, nego sam vrlo vezan za njega jer tu nalazim prijatelje sa kojima surađujem godinama i osjećam povezanost sa ljudima koji su mi bliski", riječi su Sviličića.

U Sviličićevom društvu su i mladi glumci Veronika Mah i Hrvoje Vladisavljević.

"Raditi sa Jasnom, Emirom i Ognjenom je bilo izvrsno. Emir je balkanski Robert De Niro. Budući da mi je ovo prvi film, mislim da nije moglo biti bolje. Bio sam na nekoliko festivala, ali SFF je najveći do sada i, sigurno, najljepši", kaže Vladisavljević.

(Trailer filma "Takva su pravila")


Pored projekcija i druženja, Sarajevo Film Festival je prilika i za promociju novih ideja. Tako će Udruženje reditelja i rediteljica Bosne i Hercegovine 21. avgusta predstaviti 16 novih projekata 15 bh. autora.

"Sarajevo Film Festivala nama filmskim radnicima omogućava prozor u svijet jer dovodi ogroman broj profesionalaca i svjetskih distributera, pa tako i strane finansijere koji su zainteresovani za domaće projekte, a to je itekako značajno", zaključuje Srđan Šarenac, bh. režiser i član Udruženja.

XS
SM
MD
LG