Dostupni linkovi

Šezdeseto Sterijino pozorje: Klasika na drugačiji način


Iz predstave “Balkanski špijun” u izvedbi ansambla iz Tokija
Iz predstave “Balkanski špijun” u izvedbi ansambla iz Tokija

U utorak počinje jubilarno šezdeseto Sterijino pozorje. Na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta, besedom glumca Predraga Ejdusa biće i zvanično otvoren ovogodišnje izdanje ovog pozorišnog festivala.

Prva predstava koju će publika moći da vidi je "Providenca" po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina i u izvođenju Centra za kulturu Tivat.

Na programu je ukupno 16 dramskih predstava, od kojih su devet u takmičarskoj konkurenciji i tri u međunarodnom programu "Krugovi", a po izboru selektorke Marine Milivojević Mađarev. Ona kaže da je njen glavni motiv bio da se predstavi pristup klasici u regionu.

„S obzirom na to da je ovo šezdeseto izdanje festivala da je najprimerenije da kada je reč o klasici, da govorimo o onim piscima i onim zemljama sa kojima imamo iskustvo, a to su pre svega Krleža kao kalsik, zatim Cankar“, kaže ona.

U međunarodnom delu biće koprodukcijska predstava slovenačkih narodnih pozorišta iz Ljubljane i Maribora "Kralj Betajnove" Ivana Cankara u režiji Eduarda Milera.

Iz predstave "Vučjak"
Iz predstave "Vučjak"

U tom programu biće i "Vučjak" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana i izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

U ovom delu festivala biće i predstava "Kristofor Kolumbo", takođe prema Krležinom delu, u režiji Renea Medvešeka i izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.

Balkanski špijun iz Japana

Novina na ovogodišnjem Pozorju biće selekcija pod nazivom “Kako nas drugi vide.” U ovoj selekciji biće prikazane predstave koje su po tekstovima domaćih pisaca rađene na drugim jezicima. Tako će na repertoaru ovog dela festivalskog programa biti prikazana predstava “Balkanski špijun” u izvedbi ansambla iz Tokija, objašnjava selektorka.

„Kada je u pitanju izvođenje predstava po našim tekstovima u inostranstvu nije samo važno to da mi promovišemo naš tekst, već da vidimo kako nas, kada postave naš tekst, u drugoj kulturi vide. I meni je upravo to bilo zanimljivo u ovoj japanskoj predstavi, kako jednog „Balkanskog špijuna“ Dušana Kovačevića igraju u Japanu. Videćete, to je jedno potpuno neočekivano tumačenje za nas, jedan potpuno drugačiji glumački govor koji je vrlo specifičan i mislim da će fenomenološki biti vrlo zanimljiv“, objašnjava selektorka.

U okviru ove selekcije biće i “Prst obarač metak pištolj” teatra “Stan’s Cafe” iz Birmingema.

Iz predstave Hotel Kosovo
Iz predstave Hotel Kosovo

Gost Sterijinog pozorja biće i predstava "Hotel Kosovo" po tekstu i u režiji Nenada Todorovića Narodnog pozorišta Priština - Srpske drame sa sedištem u Gračanici.

Posebno interesantan momenat biće koprodukcijska predstava Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Novosadskog pozorišta "Violinista na krovu", Džozefa Štajna, u režiji Atile Bereša, koja će biti izvedena u čast nagrađenih.

Glumica Novosadskog pozorišta Silvija Križan kaže za Radio Slobodna Evropa, da je saradnja između dva ansambla odlična.

„To da u toliko velikom broju igramo na jednoj velikoj sceni je stvarno jedno veliko iskustvo. Drugo, bilo nam je bitno videti kako funkcioniše drugo pozorište, a njima da vide kako funkcioniše naše pozorište. Mislim da smo odradili jednu predivnu predstavu, dirljivu, u svakom smislu nešto jako lepo“, smatra glumica.

O dobitnicima Sterijinih nagrada odlučivaće žiri u kojem su Branka Krilović, Olga Dimitrijević, Darko Lukić, Milivoje Mlađenović i Igor Bojović.

Šezdeseto Sterijino pozorje počinje trajaće do 3. juna.

XS
SM
MD
LG