Dostupni linkovi

Severna Mitrovica: Priznavanjem diploma mladi bliže poslu


Most koji deli Mitrovicu
Most koji deli Mitrovicu

Svršeni studenti koji žele da rade u kosovskim institucijama, a imaju diplomu "Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici", moći će da pokrenu porces priznavanja diplome do maja 2017.

Kancelarija za zajednice je 2013. sprovela istraživanje o zastupljenosti pripadnika nevećinskih zajednica u institucijama, koje je pokazalo da Srbi i Bošnjaci nemaju priliku da se zaposle u kosovskim institucijama, jer im one ne priznaju diplome stečene na „Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.“

Kako bi se rešilo ovo pitanje, Vlada Kosova je u februaru osnovala Komisiju za priznavanje diploma koja će pružati usluge isključivo onima koji su studije završili na ovom univerzitetu.

Pripremne aktivnosti trajaće do maja, kada će komisija i zvanično početi sa radom, potvrdila je viša savetnica za javne politike i članica Kancelarije za pitanja zajednica Ljubica Janković. Dodala je da su se nadležni za ovo pitanje trudili da proces priznavanja bude što jednostavniji, a početak rada Komisije obeležiće kampanja koju će, kako kaže, kao i ostatak procesa sprovoditi ECMI (Evropski centar za pitanja manjina).

„Svršeni student može da ode do opštine u odeljenje koje se bavi obrazovanjem, ili nevladine organizacije s kojom ćemo potpisati sporazume da podnese zahtev. Potrebna je kopija lična karte, overena kopija diplome i uverenja o položenim ispitima ,i sažetak diplomskog rada ukoliko se to zahteva. Kada to predate, ECMI verifikuje na Univerzitetu u Severnoj Mitrovici i vraća u Prištinu, gde komisija donosi odluku na osnovu tri kriterijuma, a to su pravilno popunjen obrazac, potpuna prateća dokumentacija i njena verodostojnost", kaže Jankovićka i dodaje da priznavanje diploma neće biti vršeno za studente koji su ih stekli u periodu od 1999. do 2001.

„Malo je specifična situacija što se toga tiče, jer Univerzitet je od 1999. do 2001. bio fizički lociran u Srbiji, i samim tim ne može da spada pod ovaj proces. Vrlo je moguće da će se diplome izdate u tom periodu rešavati na osnovu dogovora o bilateralnoj nostrifikaciji.“

U kosovskim institucijama na snazi je politika zabrane zapošljavanja. Sa druge strane, Ustavom je nevećinskim zajednicama garantovana uposlenost od 10 odsto. O očekivanim rezultatima u krajnje nepovoljnoj situaciji, Jankovićka kaže:

„Ja se nadam da će barem mnogo više njih aplicirati za otvorene pozicije i samim tim postati konkurentniji na tržištu. Ne mogu unapred da kažem šta će se desiti, jer zabranjeno je otvaranje novih radnih mesta, ali se nadam da će za te pozicije koje postoje biti više Srba koji će aplicirati. Neko ko ima diplomu iz Srbije i neće da aplicira znajući da se ta diploma priznaje. Mi aktivno radimo na tome da povećamo broj zajednica u javnim instuticjama i na centralnom i lokalnom nivou. Kancelarija za pitanja zajednica već dve godine ima program stažiranja kojim pokušava da pomogne da se poveća procenat Srba i i drugih zajednica u javnim institucijama. To je jedan težak proces. Otvaranje novih radnih mesta je zabranjeno, ali ako neko napusti posao, imaš priliku da konkurišeš za to radno mesto.“

Napredak u albanskom jeziku

Međutim, i kada bi uprkos zabrani zapošljavanja, pripadnik nevećinske zajednice bio primljen u neku od kosovskih institucija, nezaobilazno je pitanje jezika. Na ovom polju, kaže Jankovićka, bilo je pomaka.

„Postoje inicijative za učenje jezika po potrebi, za civilnog službenika. Jedna od aktivnih mera zapošljavanja od postojećih 14, a institucije su u obavezi da primene bar šest, jeste i ta da ako vi aplicirate u institucije, ispunjavate sve kriterijume, a ne znate albanski jezik, jeste da se vama da prednost, i rok od šest ili devet meseci da naučite makar osnove albanskog jezika i to je jedna od mera.“

Andrea Najvirtova iz OEBS-a istakla je da je ovom uredbom na pragu i rešenje problema malog broja advokata na severu Kosova koji imaju licencu Advokatske komore Kosova.

„Advokatska komora Kosova je potrdila da će prihvatati ovakva uverenjea za ljude koji će polagati pravosudni ispit, i OEBS planira da podrži određeni broj pravnika da dobiju pravnu praksu da mogu da pristupe ispitu, kao što planiramo da podržimo u saradnji sa Univerzitetom, otvaranje Univerzitetske pravne klinike,koja bi pružala pravne usluge građanima severnog Kosova."

A evo šta kažu studenti sa „Univerziteta Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici“ .

„S obzirom da ja studiram prava, meni je to preduslov za dobijanje posla, imajući u vidu sporazum o integraciji pravosuđa, ja ću morati da nostrifikujem svoju diplomu, da bih mogla da radim. Meni je to nužno, htele, ne htela, moram, ali je ovo pozitivna stvar", kaže studentkinja prava.

Međutim, student istorije, ima drugačije razmišljanje „Ne bih konkurisao u te institucije jer su one nepostojeće za građane Srbije. Malo osoba znam koje su zainteresovane za to, s tim da se o tome i ne priča mnogo. To je vrsta prećutne teme, jer situacija je još škakljiva", navodi on.

Angažovanje Komisije za priznavanje diploma ograničeno je na godinu dana, pa će svi zainteresovani za rad u kosovskim institucijama potrebna dokumenta nadležnim organima morati da predaju pre isteka maja 2017. godine.

XS
SM
MD
LG