Dostupni linkovi

Pantić i simboli: Bojkot inauguracije zbog pozivnica?


Krstimir Pantić
Krstimir Pantić
Konstitutivna sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica biće održana 24. decembra. Buduća Skupština opštine Severna Mitrovica imaće 19 odbornika. Po šest će imati GI “Srpska” i SDP Olivera Ivanovića, tri odbornika imaće PDK-Demokratska partija Kosova, a po jednog LDK-Demokratski savez Kosova, SLS-Samostalna liberalna stranka, AAK-LDD-Alijansa za budućnost Kosova- Demokratski savez Dardanija i Bošnjačka stranka Demokratske akcije.

Slika Svetog Dimitrija, inače zaštitnika severnog dela Mitrovice, Kosovo sa fusnotom u kojoj se pojašnjava da je „naziv bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova“ su neki od elemenata koje je na pozivnicama stavio i uputio i albanskim odbornicima gradonačelnik severne Mitrovice Krstimir Pantić.

Albanski odbornici iz Mitrovice saopštili su da će, ukoliko ne dobiju drugačije pozivnice, razmotriti mogućnost da ne učestvuju na inauguraciji.

To za RSE potvrđuje Agim Deva ispred Demokratske partije Kosova, čiji je lider kosovski premijer Hašim Tači.

“Ja se zaista nisam tome nadao i mislim da takav postupak nije u redu. Znate, ovo je tek početak i mislim da ne bi trebalo da stvaramo paniku i nepoverenje, jer ja vam garantujem da mi ulazimo ovde sa ciljem i ubeđenjem da mi stvarno treba da živimo zajedno i da stvaramo jednu atmosferu zajedništva, slobodnog kretanja, uklanjanja ove barikade na glavnom mostu i tako dalje. Prema tome, kao što smo i na glasanje išli bez tih simbola, zašto ne bi i sada tako, a posle ćemo naravno videti šta politika kaže. Uostalom, jedino mi možemo rešiti ili ne rešiti aktuelne lokalne probleme”, izjavio je Deva.

A evo šta na temu poslatih pozivnica za RSE kaže predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
“Ja sam dobio poziv i jedino što sam primetio jeste Kosovo sa zvezdicom, što je apsolutno korektno u političkom smislu. Kosovo za nas nije Republika, a naročito ne nezavisna država, jer Kosovo sa zvezdicom je svakako po Rezoluciji 1244 UN. Ja se ipak zalažem da mi izbegnemo tu simboliku koja može da bude, sa druge strane, razlog za sukobljavanja ili nekakve nesporazume. Tako da ću sugerisati gospodinu Pantiću da samu svečanu sednicu organizujemo tako da na njoj prisustvuju svi odbornici, a ne samo Srbi”, kaže Ivanović.

On je naglasio i da su u toku razgovori sa predstavnicima Građanske inicijative “Srpska” o formiranju gradske vlasti u Severnoj Mitrovici. Ivanović je rekao da može da potvrdi da su obavljeni prvi razgovor sa predstavbicima Srpske u Mitrovici i da su na taj način započeli pregovore o formiranju koalicione gradske vlasti koji će trajati do postizanja dogovora.

On je istakao da je poptuno otvorema mogućnost, da nakon konstituisanja Skupštine opštine Severna Mitrovica, zamenik gradonačelnika bude Albanac.

“Prvo mora svima da bude jasno da smo mi na izborima izašli po kosovskim pravilima koja predviđaju to da će iz manjine koja čini 10 posto ili više, a Albanci čine 10 posto ili više, mogao da bude predložen i izabran zamenik gradonačelnika. Za mene je to sasvim logična stvar jer, ako ćemo graditi nekakve mostove i poverenje, onda bi to najpre počeli time što ćemo čoveku iz njihove sredine, iz manjinske zajednice, dali neko mesto koje bi im dalo mogućnost da aktivnije deluju u rešavanju problema te manjinske zajednice”, istakao je Ivanović.

Agim Deva je naglasio da želi da Mitovica i dalje bude multietnička i da, kako je kazao, prevlada razum, da se radi na poverenju, da svi građani žive u slozi I da Mitrovica bude multietnička sredina kao što je to uvek i bila.

“Ja sam dugo ovde na severu, živim i radim ovde i zaista poznajem mentalitet ovih ljudi, i sa ove i sa one strane mosta. Pozivam, najiskrenije, sve dobronamerne ljude, naše građane koji zbog cele ove situacije sada pate ali i one druge koji su se doselili nakon 1999. godine, da se uklope u ovo društvo i da naša Mitrovica bude simbol zajedništva i spajanja u kojoj će se maksimalno poštovati individualna i kolektivna prava”, istakao je Deva.

Oliver Ivanović je građanima severne Mitrovice poručio da se ozbiljnije potrude da budu deo političkog procesa koji se trenutno odvija u ovom delu Kosova.

“Nije dovoljno da se bojkotuje i da se ‘stoji sa strane’, prosto to nije dovoljno I to nam nikad nije bilo dovoljno. Sa druge strane, mi moramo tražiti od Vlade Srbije, jer to je jedina adresa kojoj se obraćamo, dodatna pojašnjenja i određene garancije. Građani opet, moraju da imaju mnogo više poverenja u sebe, oni moraju da se organizuju, jer političke partije i postoje zbog toga, ne da bi se dobijali ili gubili izbori, već da bi se kroz političke partije i kroz institucije sistema delovalo kako bi Vlada Srbije skrenula pažnju na nas. Mi smo elementi Briselskog sporazuma, i to ključan element. Sve ono što je u Briselu dogovoreno, treba da se ovde i implementira. I zato mislim da građani treba da se opredele za jedan aktivniji pristup a ne da čekaju da im to neko saopšti putem medija”, naglasio je Ivanović.
XS
SM
MD
LG