Dostupni linkovi

Tilerson: Nečinjenje povodom Severne Koreje može dovesti do 'katastrofalnih posledica'


Raketa se raspala nekoliko minuta nakon što je lansirana ne napustivši teritoriju Severne Koreje
Raketa se raspala nekoliko minuta nakon što je lansirana ne napustivši teritoriju Severne Koreje

Neimenovani američki i južnokorejski zvaničnici izjavili su da je raketa koju je lansirala Severna Koreja najverovatnije balistička raketa srednjeg dometa, prenosi AP. Ta raketa se raspala nekoliko minuta nakon što je lansirana ne napustivši teritoriju Severne Koreje.

Nakon što je informisan o tom raketnom testu, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da je Pjongjang omalovažio i Kinu, koja je nedavno upozorila Severnu Koreju da će svaki dalji test nuklearnog oružja primorati Peking da joj uvede dodatne sankcije.

Američki državni sekretar Reks Tilerson upozorio je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je pretnja od Severne Koreje nuklearnim napadom na Seul i Tokio "stvarna" i da nečinjenje može dovesti do "katastrofalnih posledica."

„Svaka nova detonacija i raketni test Severne Koreje gura severoistočnu Aziju i svet bliže nestabilnosti i širem konfliktu. Pretnja nuklearnim napadom Severne Koreje na Seul i Tokio je stvarna i verovatno je samo pitanje vremena kada će Severna Koreja razviti potencijal da udari i na Sjedinjene Države. Zaista, Pjongjang je u više navrata saopštio da planira da izvede takav napad. S obzirom na takvu reotriku Sjedinjene Države ne mogu mirno stajati sa strane“, rekao je Tilerson.

Vreme je sada da mi povratimo kontrolu nad situacijom, poručio Tilerson
Vreme je sada da mi povratimo kontrolu nad situacijom, poručio Tilerson

Američki državni sekretar je pozvao članice UN da ojačaju finansijske sankcije i unazade diplomatske odnose sa Pjongjangom u odgovoru na ilegalne programe balističkog i nuklearnog oružja severnokorejskog režima.

„Godinama Severna Koreja nameće uslove svog opasnog pravca delovanja. Vreme je sada da mi povratimo kontrolu nad situacijom. Mi tražimo od članica ovog Saveta i drugih partnera da primene novu strategiju denuklearizacije Severne Koreje“, apelovao je Tilerson, podsetivši da „u proteklih 20 godina dobronamerni diplomatski napori da se ti programi zaustave nisu uspeli".

Tilerson je rekao da se prednost daje diplomatskim naporima, ali je takođe izrazio spremnost SAD da preduzmu vojnu akciju ako je potrebno, kako bi se suprotstavile agresiji Severne Koreje.

Sve opcije odgovora na "dalje provokacije moraju ostati na stolu", rekao je.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Genadij Gatilov izjavio je posle Tilersonovog govora da zaoštrena retorika i "bezobzirno pokazivanje mišića" u vezi sa Severnom Korejom može da dovede do pogrešnih koraka i "zastrašujućih posledica."

U brifingu sa američkim senatorima 26. aprila, visoki zvaničnici Trampove administracije saopštili su da je njihov cilj da nateraju Severnu Koreju da demontira svoje nuklearne i balističke oružane programe kroz oštrije međunarodne sankcije i veći diplomatski pritisak.

Uprkos ponovljenim upozorenjima Pjongjangu koja ukazuju da Vašington razmatra i vojnu akciju, zvaničnici su senatorima na neuobičajenom brifingu u Beloj kući rekli da se nadaju da će moći da se izbegne vojni odgovor i da administracija ostaje otvorena za pregovore sa Pjongjangom.

Državni mediji Severne Koreje ponovo su objavili cilj te zemlje da izgradi nuklearno oružje koje je sposobno da stigne do obala SAD. Novine Rodong sinmun saopštile su u subotu da je Severna Koreja prikazala dve nove interkontinentalne balističke rakete na vojnoj paradi održanoj u čast osnivača nacije Kim il Sunga 15. aprila.

U novinama se navodi da je velika teritorija "poznata kao SAD u potpunosti izložena našim preventivnim udarima".

Analitičari kažu da postojeće interkontinentalne balističke rakete u Severnoj Koreji potencijalno mogu da stignu do kopna SAD iako ih Sever nikada nije testirao.

Pjongjang, vojna parada u čast osnivača nacije Kim il Sunga, 15. april 2017.
Pjongjang, vojna parada u čast osnivača nacije Kim il Sunga, 15. april 2017.

U međuvremenu, raketne probe osudili su i strani zvaničnici

Norveški ministar spoljnih poslova Borge Brende objavio je u subotu na Tviteru da "nove raketne probe krše rezolucije Saveta bezbednosti. Hitna je potreba za zajedničkom akcijom da se smanje tenzije", prenosi Rojters.

Ambasador Francuske pri Ujedinjenim nacijama rekao je da je Savet bezbednosti UN "mobilisan" i jednoglasan u odluci da se Severna Koreja denuklearzuje.

Metro u Tokiju je bio ugašen deset minuta, nakon objave da je Severna Koreja izvršila još jedno testiranje rakete, što je pogodilo nekih 13.000 putnika, saopštio je zvaničnik metroa Hiroši Takizava.

On je naveo da je to prvi put da je metro blokiran zbog lansiranja rakete.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje rekao je da će ukoliko međunarodna zajednica ne odgovori na provokacije Severne Koreje, doći samo do "povećanja apetita Pjongjanga".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG