Dostupni linkovi

Severna Koreja peti put potresla planetu


Svet osuđuje potez Pjongjanga
Svet osuđuje potez Pjongjanga

Severna Koreja tvrdi da je izvršila petu nuklearnu probu, najjaču do sada. Organizacija za primenu Sporazuma o zabrani nuklearnih testova (CTBTO), potvrdila je pojavu neobične seizmičke aktivnosti u Severnoj Koreji.

"Taj događaj, koji je registrovalo 25 stanica, čini se da je bio nešto veći od onog koji je naš sistem ustanovio 6. januara ove godine, a lokacija je slična", navedeno je u saopštenju ove organizacije čije je sedište u Beču.

Istovremeno, na nacionalnoj televiziji u Pjongjangu su objavili: "Naši naučnici i tehničari iz Instituta za nuklearno oružje obavili su test nuklearne eksplozije, na probnom terenu, kako bi proverili snagu nuklearnih bojevih glava koje se tek proučavaju i proizvode.”

Javnost se još uverava da nije bilo curenja radioaktivnih materija u toku testa, te da “neće biti nikakvog negativnog ekološkog uticaja po okruženje.”

Nuklerani test izazvao seizmički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale
Nuklerani test izazvao seizmički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale

Rojters prenosi da je nuklerani test izazvao seizmički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale. Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime se potvrđuje da je reč o najsnažinijem nukleranom udaru koji je do sada Pjongjang izveo.

Organizacija za primenu Sporazuma o zabrani nuklearnih testova analizira pristigle podatke. Tu ponavljaju osudu poteza Pjongjana.

Izvršni direktor te organizacije Lasina Zerbo navodi: "Nadam se da će ovaj događaj poslužiti kao finalni budilnik međunarodnoj zajednici da CTBT konačno stupi na snagu."

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano navodi da bi ovaj akt mogao značiti kršenje “univerzalno prihvaćene norme protiv nuklearnog testiranja, koju poštuju 183 države sveta od 1996. godine”.

Amano poziva međunarodnu zajednicu da hitno deluje. “Ovo je duboko problematičan i žaljenja vredan čin”, rekla je.

"Manijačko i nesavesno ponašanje" Kim Džong Una, poručuju iz Južne Koreje
"Manijačko i nesavesno ponašanje" Kim Džong Una, poručuju iz Južne Koreje

Susedna Južna Koreja burno reaguje. Predsednica te države Park Geun Hje izjavila je da "provokacije Severne Koreje ubrzavaju njeno samouništeje" i da proba svedoči o "manijačkom nesavesnom ponašanju" severnokorejskog lidera Kim Džong-una. Premijer te zemlje Hvang Kio-ahn ukazuje da se Džong-un ne obazire na upozorenja međunarodne zajednice:

“Ovo je jasno kršenje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i flagrantni čin prkosa međunarodnoj zajednici”, izjavio je Hvang Kio-ahn.

Šinzo Abe: "Severnokorejske nuklearne probe ne mogu da se tolerišu"
Šinzo Abe: "Severnokorejske nuklearne probe ne mogu da se tolerišu"

Japan je probu ocenio kao smrtnu pretnju toj zemlji. Premijer Šinzo Abe rekao je da severnokorejske nuklearne probe ne mogu da se tolerišu. Japanske vlasti saopštile su da nadležne službe i avioni mere radijaciju, kao i da sagledavaju posledice koje proba ima u okolini.

Tamošnja ministarka odbrane Tomami Inada kaže: “S obzirom da je Severna Koreja razvila tehnologiju sposobnu za proizvodnju oružja masovnog uništenja, ovo je velika pretnja za bezbenost Japana, kao i Severoistočne Azije, te međunarodne zajednice. Mi to apsolutno ne prihvatamo.”

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Pjongjang da ne preduzima akcije koje bi pogoršale situaciju. Šef diplomatije Kine Hua Čuenjing navodi da će samo denuklearizacija koreanskog poluostrva garantovati mir u regiji.

"Svaka unilateralna akcija neće doneti ništa dobro – samo će dalje zakomplikovati problem i izazvati nove eskalacije, što neće koristiti Severnoj Koreji, a postizanje krajnjeg cilja učiniće još težim”, naveo je Čuenjing.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će provokativne akcije Severne Koreje bilo koje vrste imati "ozbiljne posledice". U telefonskoma razgovoru sa južnokorejskom predsednicom, Obama je obećao da će preduzeti sve neophodne mere zajedničke odbrane od Severne Koreje, uključujući i obezbeđivanje nukleranog kišobrana za zaštitu Seula.

Sa sastanka u Ženevi američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov pozivaju na jedinstven međunarodni odgovor.

Keri i Lavrov pozivaju na jedinstven međunarodni odgovor
Keri i Lavrov pozivaju na jedinstven međunarodni odgovor

“Mislim da je fer reći da Kina, Rusija, Sjedinjene Države – svi dele zabrinutost. Trenutno pratimo šta se tačno dogodilo i u odgovarajućem momentu, uveren sam da će predsednik Obama pristupiti rešavanju ovog pitanja u okviru Ujedinjenih nacija”, istakao je Keri.

Zabrinutost je izrazio i Sergej Lavrov. "Rezolucija Saveta bezbednosti mora se poštovati i tu poruku smo jasno poslali”, naveo je.

Proba je, po svemu sudeći, izvedena na dan kada Pjongjang slavi osnivanje Demokratske Narodne Republike Koreje 9. septembra 1948. godine. Jasno je da se ovim potezom šalje i simbolična poruka susedima i međunarodnoj zajednici, od kojih je Severna Koreja decenijama izolovana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG