Dostupni linkovi

Sestre ovce Dolly žive i zdrave dočekale osmi rođendan


Ovca Dolly
Ovca Dolly

Piše: Reuters

Prvi klonirani sisavac, Dolly je uginula razmjerno mlada, u dobi od šest i pol godina i bolovala je od osteoartritisa, što je izazvalo bojazan da klonirane životinje prerano umiru.

Sestre ovce Dolly su zdrave, pokazala je studija dajući nadu da klonirane životinje ne moraju patiti od degerativnih bolesti, javlja Reuters

Prvi klonirani sisavac, Dolly je uginula razmjerno mlada, u dobi od šest i pol godina i bolovala je od osteoartritisa.

To je izazvalo bojazan da klonirane životinje prerano umiru, piše u srijedu BBC.

No, nova studija koja je pratila četiri ovce klonirane iz iste ovce kao i Dolly, otkrila je da stare sasvim normalno.

Kod nekih je uočen blagi, a kod jedne umjereni osteoartritis. Stručnjaci kažu da bolest nije tako ozbiljna i da ne zahtjeva liječenje.

Kada je došla na svijet 5. srpnja 1996., Dolly je postala prva životinja klonirana iz odrasle somatske stanice, pomoću tehnike poznate kao omatski stanični nuklearni transfer (SCNT).

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, tim predvođen prof. Kevinom Sinclairom sa sveučilišta u Nottinghamu napisao je da su ovce Debbie, Denise, Dianna i Daisy dobrog zdravlja dočekale osmi rođendan.

Stručnjaci su do tih zaključaka došli pregledom četiriju Dollynih sestara i još devet kloniranih ovaca, starih od sedam do devet godina.

"Nakon detaljne analize tolerancije na glukozu, osjetljivost na inzulin, krvog tlaka, pregleda mišića i kostiju zaključili smo da su naši klonovi, s obzirom na godine, zdravi", istaknuo je Sinclair.

Dob kloniranih ovaca odgovara ljudskoj dobi od 60 do 70 godina.

XS
SM
MD
LG