Dostupni linkovi

Šestić: Budimo svi uz rukometnu reprezentaciju BiH u Kataru


Tim BiH na pripremama u Mostaru, ilustrativna fotografija
Tim BiH na pripremama u Mostaru, ilustrativna fotografija

Banjalučka pjevačica Marija Šestić predstavljaće BiH na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Kataru, gdje će na otvaranju, sa još 23 muzičara iz ostalih zemalja učesnica, otpjevati himnu prvenstva ˝Live it Win it˝.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa otkrila nam je detalje sa snimanja himne prvenstva u Parizu, prenijela nam je iskustva tokom boravka tamo, a otkrila nam je i planove vezane za nastavak karijere.

RSE: U novembru si bila u Parizu na snimanju himne Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru 2015. godine. Kako je došlo do toga da baš Ti predstavljaš BiH u ovom ceremonijalnom dijelu predstojećeg prvenstva?


Šestić:Ja sam primila poziv iz Los Anđelesa polovinom oktobra iz producentske kuće The Melody Works. Oni su bili zaduženi za kasting izvođača. Sve je djelovalo pomalo nestvarno, međutim, ubrzo smo ostvarili kontakt i shvatila sam da se to zaista i dešava. Jako sam bila sretna što sam imala, evo sad i po treći put, priliku da predstavljam BiH. Prvi put je bilo za Evroviziju, drugi put za EXPO sajam u Šangaju. Velika je odgovornost, ali prilika je prelijepa, stvarno sportska manifestacija.

RSE: U Parizu si imala priliku da sarađuješ sa mnogo različitih pjevača. Kakva su iskustva sa ovog projekta?


Šestić: Nas je samo osmoro snimalo u Parizu. Oni su rasporedili ta snimanja, nešto u Kataru, nešto u Rio de Žaneiru, nešto u Madridu. Mi smo imali, čini mi se, najteži zadatak – da započnemo snimanje te pjesme. Dok se ljudi ne okupe, dok ne počnu da rade na nečem, stvarno ne znate kako će to da zazvuči. Imali smo odličnog muzičkog producenta, Hasana Al Šafeja, on je velika zvijezda u Egiptu. Jako nam je pomogao uopšte u realizaciji naših dionica. Čini mi se da je on imao najjasniju sliku kako sve treba da zvuči, a svako od nas dao je svoj doprinos. Svi smo snimali cijelu pjesmu. Od nas se tražilo i da dosta improvizujemo. Pjesma je prilično dugačka, ima skoro sedam minuta, ima jedan dio gdje su katarski instrumenti, udarački, gdje imamo svi mjesta i za improvizaciju, da donesemo nešto iz svoje zemlje, a isto tako i nešto svoje lično, nešto od našeg stila, tako da je bilo zabavno. Na kraju se svi sastanemo na refrenu, sa svojim načinom pjevanja. Bilo je lijepo i družiti se s tim umjetnicima iz cijelog svijeta. Biće nam još zabavnije u Kataru kad budemo išli - 15. januara je otvaranje Svjetskog prvenstva. Mi ćemo biti koji dan ranije, isto kao i naša reprezentacija, da se svi upoznamo, da se smjestimo. Sigurno će nam biti jako lijepo.

RSE: S obzirom da si ostvarila kontakte sa brojnim pjevačima i poznatim ljudima iz svijeta muzike, da li planiraš možda da Ti ovaj projekat bude odskočna daska za internacionalnu karijeru?


Šestić: Svakako da je to vrlo moguće. Sad je još rano da govorim konkretno o bilo čemu, ali imala sam jako dobru saradnju sa Hasanom, producentom. On je bio baš oduševljen mojim načinom pjevanja, a imali smo neke dogovore, pa sad, ako nešto bude od toga, lijepo, ako ne, opet je sasvim lijepo i to što predstavljam našu državu i što je ovo jedan događaj vrhunske produkcije.

RSE: Šta očekuješ od boravka u Kataru i gdje vidiš reprezentaciju BiH na Svjetskom rukometnom prvenstvu?


Šestić:Ja stvarno nisam dobra za prognoze zato što i ne pratim sport, mada je ovo prelijepo što je naša reprezentacija uspjela da se plasira u ovakvo svjetsko prvenstvo. Zaista ću biti uz njih svim srcem, navijaću i želim im što bolji plasman.

RSE: Kakvi su ti planovi za 2015. godinu, da li već imaš neke projekte i ideje za nastavak karijere?


Šestić: Naravno. To je moj posao korepetitora, na Akademiji, ali imam i ozbiljnije planove vezane za pjevačku karijeru. Ovo sad je jako lijep marketing u Kataru, tako da planiram to da iskoristim. Dakle, biće neko novo snimanje, neke pjesme, biće radna godina. Ja svakako planiram da bude radna. Mnogo je ljepše tako.

RSE: Šta bi poručila građanima Bosne i Hercegovine u 2015. godini?

Šestić:Poručila bih da budu uz našu reprezentaciju. Ovo je zaista predivan povod da budemo svi složni i da budemo svi zajedno, bez obzira ko se kako osjeća. Želim svima sretnu 2015. godinu, zdravlje i sreću.

XS
SM
MD
LG