Dostupni linkovi

Šešelju potvrđena treća kazna zbog nepoštivanja suda


Vojislav Šešelj u sudnici
Vojislav Šešelj u sudnici
Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) odbilo je u četvrtak žalbu vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja u postupku zbog nepoštivanja suda, potvrđujući kaznu od dvije godine zatvora - zato što nije uklonio povjerljive informacije sa svoje internetske stranice, suprotno sudskom nalogu.

To je rezultat trećeg suđenja Vojislavu Šešelju zbog nepoštivanja suda.
U prvom postupku 2010.godine, Šešelj je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog toga što je u svojoj knjizi objavio podatke zaštićenih svjedoka. U drugom postupku 2011.godine, osuđen je na 18 meseci zatvora zbog iste stvari, a treće je suđenju pokrenuto 2012.godine jer taj povjerljivi materijal nije želio ukloniti s internetske stranice.

U svojoj žalbi Šešelj je od Žalbenog vijeća zahtjevao da ukine presudu i oslobodi ga jer mu je prvostupanjsko vijeće uskratilo pravo na obranu i pravično suđenje, jer mu nije dozvolilo da ima svog referenta za predmet.

Žalbeno vijeće je utvrdilo da je prvostupanjsko vijeće u postupku zbog nepoštivanja suda krivo primijenilo pravo jer nije “pružilo obrazloženje” Šešelju u vezi s odlukom da mu ne odobri zahtjev za pomoć referenta za predmet. Međutim, zaključilo je da ta kriva primjena prava nije narušila valjanost presude.

Žalbeno vijeće je pri tom naglasilo da je Šešelj zahtjevao referenta, za posao koji je mogao obaviti i pravni savjetnik kojeg je imao na raspolaganju „u svrhu utvrđivanja spiska pitanja koja su mu trebala biti postavljena tijekom njegovog glavnog svjedočenja kao (jedinog) svjedoka i pripreme žalbe“.

Podsjetimo Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke, sudi se u glavnom procesu za ratne zločine od 1991. do 1994.godine, nad nesrpskim stanovništvom u velikim dijelovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine. Prvostupanjska presuda se očekuje u listopadu ove godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG