Dostupni linkovi

Šešelj različito o Ovčari na suđenjima Miloševiću i Hadžiću


Vojislav Šešelj kao svjedok obrane Gorana Hadžića
Vojislav Šešelj kao svjedok obrane Gorana Hadžića

Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) dovršeno je dvodnevno svjedočenje vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja u korist obrane bivšeg premijera tzv. SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem – Gorana Hadžića.

Nakon što je u glavnom ispitivanju Šešelj izjavio da je za ubojstvo oko 200 zarobljenika iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara 1991.godine – odgovorna Jugoslavenska narodna armija, JNA, haško tužiteljstvo ga je podsjetilo da je na suđenju bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću – tvrdio drugačije, okrivivši za masakr – lokalnu srpsku Teritorijalnu obranu pod kontrolom Hadžića.

Haška tužiteljica Liza Birsej (Lisa Biersay) suočila je Šešelja s njegovim vlastitim tvrdnjama o odgovornosti Hadžićevih teritorijalaca za pokolj zarobljenih Vukovaraca na Ovčari. Šešelj je kao svjedok Hadžićeve obrane pokušao objasniti promjenu svojih stavova – promjenom u stanju svoje svijesti, od vremena iskaza na suđenju Miloševiću – prije devet godina.

„Ja nisam lažno svjedočio, već je takvo bilo stanje moje svijesti – na osnovu onoga što sam o tome neprekidno čitao u medijima i na osnovu ishoda kaznenog postupka koji je vođen pred vojnim sudom u Beogradu. Mislim da je general Vojović bio tada predsjednik vojnog suda.“, pravdao se Šešelj u vezi promjena stava o odgovornima za Ovčaru.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Šešelja o Ovčari

Poricanje kontakata članova UZP-a

Iako je govorio s oduševljenjem o stvaranju Velike Srbije Šešelj je osporavao haške optužbe o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata njezinog stvaranja etničkim čišćenjem građana nesrpske nacionalnosti.

Zato ga je tužiteljica Birsej suočila s dokazima o bliskom odnosu članova udruženog zločinačkog poduhvata i zajedničkim sastancima na kojima su dogovarali prekrajanje granica te akcije tijekom kojih su počinjeni brojni ratni zločini na prostoru bivše Jugoslavije.

Znate što – ja u to vrijeme nisam ni poznavao Gorana Hadžića. On je također bio na ovoj sjednici, ali možda smo se rukovali u prolazu ili tako nešto. Ali ja se ne sjećam da smo ikada razgovarali. Dakle mogli smo se sresti, mogli smo se rukovati, ali to je sve bilo“, tvrdio je Šešelj navodeći da je svojom pojavom na sjednici (sastanak tzv. Velike nacionalne skupštine srpske oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema; Beli Manastir, rujan 1991.godine) Hadžićevih pobunjenih vlasti – samo dao podršku njihovoj uspostavi na zauzetom području istočne Hrvatske.

Šešelj o Miloševiću kao personifikaciji režima u Srbiji

Svoje riječi zabilježene u medijima tijekom ratnog vremena, u kojima je bez zadrške opisao svoju suradnju s Miloševićem – Šešelj je pravdao - da je govoreći o njemu zapravo mislio na institucije srbijanske države.

„Riječ je o personifikaciji režima. Jer ja u ovom intervju-u nemam vremena sve objasniti detaljno i za mene je onda Milošević personifikacija kompletnog režima u Srbiji i Saveznoj Republici Jugoslaviji. To tako treba shvatiti, a ne da je Milošević sad za svaku sitnicu osobno odlučivao i osobno sudjelovao. To je smiješno. E sad što se tiče druge stvari, ovih naših dobrovoljaca – mi smo na njih ponosni i danas“, objašnjavao je svoje viđenje svojih riječi svjedok obrane.

Nakon iskaza Šešelj se vratio u haški pritvor, gdje čeka svoju prvostupanjsku presudu – zbog zločina dobrovoljaca Srpske radikalne stranke, a suđenje Hadžiću zbog nasilnog progona građana nesrpske nacionalnosti s pobunjenog područja Hrvatske - nastaviti će se u četvrtak izvođenjem novih svjedoka obrane.

VIDEO LINK: Zadnji dio unakrsnog ispitivanja Šešelja

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG