Dostupni linkovi

Senator Lugar podržao američku investiciju na Zavali


Zavala
Zavala
Američki republikanski senator Robert Lugar je u četvrtak bio gost investitora izgradnje na Zavali - projekta koji je počeo kao jedno od najvećih divljih gradilišta u Crnoj Gori prije sedam godina. Nakon afere koja je objelodanila da su njegovi ruski investitori divlju gradnju započeli uz podršku lokalnih i državnih vlasti, Rusi su bankrotirali, projekat su preuzeli prevareni kupci nekretnina koji su oformili AMIA udruženje i nastavili gradnju. Afera Zavala do dana današnjeg nema sudski epilog.

Nakon mofnog kreatora Roberta Kavalija i američki senator Robert Lugar je zasadio maslinu u saksiji u apartmanskom naselju na Zavali, kao podršku projektu za koji kaže da je najveća od 27 američkih investicija u Crnoj Gori. Na naše pitanje zašto se baš odlučio da promoviše baš izgradnju na Zavali s obzirom na istorijat tog projekta, senator Lugar kratko odgovara:

"Prema mojim informacijama u Crnoj Gori djeluje 27 američkih investitora od kojih je najveća investicija ovdje gdje se mi nalazimo sada. To je i obećanje za dodatne investicije koje će da slijede. Koliko sam ja informisan, radi se o otvaranju 500 novih radnih mjesta što je značajna brojka, kako za Crnu Goru tako i za Ameriku."

Najveće divlje gradilište stanova na Zavali počeli su graditi Rusi, prije sedam godina uz podršku lokalnih i državnih vlasti, na mjestu koje je urbanistički planirano za turističke namjene.

Iako je još 2009. godine MANS podnio krivične prijave za zloupotreba službenog položaja protiv lokalnih ćelnika ali i potpredsjednika DPS Svetozara Marovića, čija je firma bila umiješana u izgradnju, predmet Zaval je proslijeđen Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala i specijalnoj tužiteljki i do danas nema zvaničan epilog .

U period najveće bahatosti graditelja, kompanija Miraks Sergeja Polonskog obećavala je gradnju hotela od 30 ak spratova. No, uskoro je Polonski bankrotirao a Zavala je ostala sa posječenim maslinama, betoniranim plažama i obalom kojoj je onemogućen slobodan prilaz, iako je riječ o javnom dobru.

Glavni investitor Nil Emilfarm iz Udruženja AMIA, koju su osnovali kupci vila na Zavali spremni da završe izgradnju nakon bankrota Miraksa, najavljuje da će izgradnja nekretnina za tržište biti završena naredne godine:

"Do sada je završeno 80 posto ovog projekta a prema rasporedu završetak projekta očekuje se do kraja slijedeće godine", navodi Emilfarm.

Nil Emilfarm najavljuje i da će slijedeće godine Zavala dobiti i svoju turističku namjenu, izgradnjom hotela:

"Do kraja slijedeće godine izgradićemo hotel ali ne na ranije planiranom mjestu. Imaće oko 6.000 kvadrata i 45 apartmana", kaže Emilfarm.

No, investitori na Zavali uskoro otvaraju i novo gradilište u Budvi:

"Nadamo se da će Dom 21, sa svojih 14 etaža i nešto manje od 10.000 metara kvadratnih površine postati jedan od prepoznatljivih simbola evropske Budve", najavljuju iz AMIE.

Afera divlje gradnje na Zavali se često u javnosti pogrešno poistvojećuje sa istoimenom aferom u kojoj je 10 osoba, među kojima bivši predsjednik i potpredsjednik Opštine Rajko Kuljača i Dragan Marović nepravosnažno osuđeni zbog zloupotrebe službenog položaja na ukupno 30 godina zatvora.

Apelacioni sud je ukinuo tu presudu i ponovno suđenje se očekuje uskoro. Riječ je o suđenju za gradnju postrojenja za desalinizaciju vode, dok najveća afera o divljoj gradnji na Zavali nikada nije dobila sudski epilog.
XS
SM
MD
LG