Dostupni linkovi

Selman i pored primjedbi izabran za predsjednika Ustavnog suda RS


Džerard Selman
Džerard Selman
Narodna skupština Republike Srpske izabrala je u utorak Džerarda Selmana za predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske, dok su za sudije izabrani Snježana Savić, Milenko Arapović, Amor Bukić i Zoran Lipovac.

Predsjednik i novoizabrane sudije Ustavnog suda Republike Srpske položile su svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini Srpske.

Izborom novog predsjednika i sudija Ustavnog suda Republike Srpske prestao je mandat dosadašnjem predsjedniku suda Mirku Zovku i sudijama Ademu Mediću, Branku Sunariću, Miloradu Ivoševiću i Mihajlu Adamoviću.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić primjedbe opozicije da su ovim izborom prekršene ustavne procedure i Zakon o sukobu interesa, ocijenio je netačnim.

Novoizabrani predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman izjavio je u utorak da će mu prioritet u radu biti zaštita ustavnog poretka i zakonitosti u Srpskoj i BiH.

"U potpunosti želimo da primijenimo Dejtonski mirovni sporazum, ali i da razgovaramo o dijelu nadležnosti koje su sa Ustavnog suda Republike Srpske prenesene na Ustavni sud BiH", rekao je Selman.

Pocedura izbora sudija počela je u novembru prošle godine zbog toga što je jednom broju članova Ustavnog suda RS istekao mandat.

Sudije mogu raditi u ustavnom sudu do 70 godine starosti. VSTS je, nakon toga, u aprilu ove godine dostavio listu kandidata iz koje je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku izabrao imena i uputio u dalju proceduru.
XS
SM
MD
LG