Dostupni linkovi

Predstavnici Srba sa severa Kosova mole Rusiju za pomoć


Mitrovica, severni deo
Mitrovica, severni deo
Predstavnici Srba sa severa Kosova uputili su u sredu otvoreno pismo državnom vrhu Ruske Federacije sa molbom da pomognu vlastima Srbije da proces pregovora o statusu Kosova vrati pod okrilje Saveta bezbednosti UN.

U pismu koje su usvojili odbornici četiri opštine sa severa Kosova tvrdi se da je neophodno da međunarodna zajednica na nivou SB UN donese legitimna rešenja u vezi sa Kosovom, odnosno novu rezoluciju koju bi Srbija ratifikovala u skladu sa svojim Ustavom.

"Obraćamo vam se sa molbom da i nama kao i vlastima u Beogradu pomognete da zaštitimo ustavni poredak Republike Srbije na Kosovu kao i Rezoluciju 1244 SB UN od jednostranih akcija Vašingtona, Brisela i Prištine, koji pokušavaju da nametnu rešenje u svoju korist", navodi se u pismu.

Pismo je prosleđeno na adrese predsednika Rusije Vladimira Putina, premijera Dimitrija Medvedeva, predsednika Saveta Federacije Valentine Matvijenko, predsednika državne Dume Sergeja Nariškina i ministra spoljnjih poslova Sergeja Lavrova.

U pismu se dodaje da će se Srbi sa Kosova boriti za svoja "ustavna i ljudska prava, za čast i nacionalno dostojanstvo Srbije, protiv vojno-političkog, ekonomskog i duhovnog porobljavanja srpskog naroda".

Na sednici, koja je počela u sredu nešto posle 12 časova u Zvečanu, jedan od predstavnika Srba Radenko Nedeljković informisao je 92 odbornika sa severa Kosova o jučerašnjim razgovorima pet načelnika kosovskih okruga sa Dačićem i Vučićem.

Nedeljković je rekao da je u Beogradu izneo stav da je briselski sporazum neprihvatljiv za Srbe na Kosovu, jer kako tvrdi, podrazumeva gašenje institucija Republike Srbije na Kosovu.

Napomenuo je da državni vrh u Beogradu ne misli tako i da oni tvrde da sporazum garantuje prosperitet građana u budućnosti.

Nedeljković je ponovio mišljenje da je za Srbe na Kosovu sporazum štetan i da smatra da ne garantuje ni minimum preduslova za opstanak srpskog naroda i da nije utemeljen u Ustavu Srbije, zbog čega o svim sporazumima treba da se izjasni Ustavni sud Srbije.

On je pozvao predstavnike četiri opštine sa severa Kosova da u nedelju prilikom posete potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Kosovu zadrže dostojanstvo i rekao da je to prilika da odbornici zatraže objašnjenje za sporna pitanja.

“Smatram da tom prilikom treba da budemo civilizovani i održimo dostojanstvo skupština opština i ne smemo da urušimo ugled naših opština”, dodao je on.

Nedeljković je rekao da kosovski Srbi nemaju rezervnu državu i vladu ali da država Srbija treba da zna da nema rezervne Srbe na Kosovu.

“Mi smo za komproimisna rešenja, ali ne možemo prihvatiti da dogovor bude na štetu naroda i u pravcu gašenja institucija Srbije na Kosovu koje su garant opstanka Srba ovde”, smatra Nedeljković.

Na zajedničkoj sednici prisutni su i gosti - predstavnici srpskih opština iz drugih delova Kosova i predstavnici srpske Vladine Kancelarije za Kosovo.

Najavljeno je da će u petak u Beogradu sa početkom u 12.45 biti održan miting Srba sa Kosova koji su protiv briselskog sporazuma.
XS
SM
MD
LG