Dostupni linkovi

"Sedam veličanstvenih": 10. uživanje za filmofile


Jubilarni deseti Festival dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih" održava se u Beogradu.

Do 5. februara u velikoj dvorani Sava centra publika će moći da vidi sedam ostvarenja koja su obeležila evropsku scenu prethodne godine, a smotru najboljih otvara “Levijatan” u režiji Veren Paravel i Lisjen Kastenj.

Zoran Popović, direktor Festivala, kaže za RSE da je ove godine ostvaren ideal ljubitelja dokumenataraca – da svakog dana na velikom platnu uživaju u po jednom filmu.

“Prikazujemo ostvarenja koja su u značajnoj meri pomerila granice dokumentarnog filma i tokom prethodne godine izazvala burne reakcije publike i kritičara. “Levijatan” je nešto što je, slobodno se može reći, skok u budućnost po pitanju filmskog izraza. Za film “Svet ne kao naš” kritičari su rekli da je iznenađujući jer se kolektivnom tragedijom palestinskog naroda bavi na način kako bi to uradio Vudi Alen.”

Kao i prethodnih godina, selektor festivala je Danac Tue Stin Miler a ostvarenja reditelja iz Evrope, preko Libana do Japana, nose nazive “Kuća radija”, “Svakodnevna pobuna”, “Moje stvari”… Svaki od njih, među kojima i film Pol Robera "Moja mama, moje tate i ja", kaže Zoran Popović, vrhunski je na svoj način.

“U njemu su prikazani šokantni snimci iz jedne od najstarijih komuna u srcu Evrope, Fridrihshof u Austriji, koja je radila po principu slobodnog života, slobodne ljubavi i seksa. Festival zatvara veliki dokumentaristički spektakl “Veze vere” koji prikazuje najveći planetarni religiozni skup u Indiji koji se zove Kumb Mela.”

Tokom festivala “Sedam veličanstvenih”, na kom karte koštaju oko tri evra (350 dinara), biće održana i radionica za mlade filmske autore.
XS
SM
MD
LG