Dostupni linkovi

Sećanje na reditelja Petra Lalovića


Petar Lalović
Petar Lalović

Filmski reditelj, scenarista i snimatelj Petar Lalović preminuo je u 84. godini u Beogradu. Publika će ga pamtiti po njegovim filmovima o prirodi, među njima dva velika dokumentarna ostvarenja "Poslednja oaza" i "Svet koji nestaje". Za ove filmove osvojio je brojne nagrade u zemlji i svetu. Njegov dugometražni igrani film “Ptice koje ne polete dobio je više od 20 priznanja, uključujući četiri Gran prija u Evropi.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović kaže da je odlazak Petra Lalovića veliki gubitak za kinematografiju, ali da je njegova ostavština za generacije koje dolaze ogromna.

Ne samo broj od 200 filmova, koliko nam je Petar Lalović za života snimio i ostavio, već i činjenica da se on bavio jednom potpuno nepredvidivom vrstom filma, u smislu da vi ne možete životinjama da kažete kako da se ponašaju i šta treba da učine u nekom trenutku. On je imao tu posvećenost toj vrsti filma. Bio je beskrajno strpljiv čovek da sačeka da, recimo, jelenu otpadnu rogovi, ili neku drugu zanimljivost iz prirode. Zanimljivo je i to da kada su ‘Poslednju oazu’ prodali Amerikancima, pa je na plakatu pisalo kako je to film koji je sniman tri godine i kako je koštao deset miliona dolara, Petar se jako ljutio. Kaže, jeste tačno da je sniman tri godine, ali deset miliona dolara u to vreme nije mogla da potroši ni čitava jugoslovenska kinematografija. Ostaje upamćen po tim neverovatnim dokumentarnim filmovima, a jednom prilikom rekao mi je nešto što me je potpuno iznenadilo, da je njegov najlakši film bio igrani film ‘Ptice koje ne polete’. Ostaje njegov ogroman opus i Jugoslovenska kinoteka će sa dužnim poštovanjem čuvati i sačuvati uspomenu na Petra Lalovića i na njegove filmove”, rekao je Radoslav Zelenović.

Petar Lalović pohađao je Pozorišnu i filmsku akademiju u Zagrebu, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Napravio je preko 200 dokumetaraca u kojima je bio i scenarista i reditelj i snimatelj, a snimao je i igrane filmove i TV serije.

XS
SM
MD
LG