Dostupni linkovi

Sećanje na Miju Aleksića: Glumom obeležio jednu epohu


Mija Aleksić, foto: 6yka.com
Mija Aleksić, foto: 6yka.com
Devedeset je godina od rođenja slavnog glumca Mije Aleksića, koji je preminuo u martu 1995. godine. Dobro je upamćen kako po teškim i dubokim ulogama (poput one u ''Skupljačima perja''), tako i po komedijama (na primer u ''Servisnoj stanici''), a možda najviše po onima koje su bile negde između smeha i tuge - setimo se samo "Varljivog leta 68".

Njemu u čast, u Gornjem Milanovcu počinju ''Dani Mije Aleksića''. Manifestacija će biti otvorena dokumentarnom izložbom fotografija i plakata i projekcijom filma ''Nema malih bogova'' iz 1961. godine. Postavku dopunjavaju lične stvari koje je porodica Mije Aleksića ustupila za potrebe izložbe, a neke od njih će otkriti i umetnosti u kojima je uživao, a koje nisu bile vezane samo za film i pozorište.

Jedan od najpopularnijih glumaca bivše Jugoslavije, rođen je pre 90 godina u gornjomilanovačkom selu Gornjoj Crnući. Činjenica da veoma mali broj Gornjomilanovčana uopšte zna da im je Mija Aleksić zemljak bio je motiv više da program obeležavanja godišnjice njegovog rođenja bude organizovan baš u gradu pod Rudnikom.

"Do svoje 12. godine živeo je na našoj teritoriji, gde je i krenuo u školu u obližnjoj Vraćevšnici, pa je od 12. godine prešao u Kragujevac. Odlučili smo da ova izložba krene iz Gornjeg Milanovca, a kasnije će ona obići ceo put njegove životne karijere, dakle ići će u Kragujevac i Beograd", kaže direktor Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu Dragan Arsić.

Otvaranje izložbe upotpuniće promocija publikacije o Miji Aleksiću štampane na više od 60 strana i ilustrovane sa pedesetak fotografija, a biće izložene i njegove lične stvari, poput fotoalbuma, rukopisa, scenarija i nagrada.

Autor programa Boban Stefanović objašnjava da će poštovaoci Mijinog umetničkog rada do 1. oktobra moći će da se podsete nekih od najznačajnijih uloga iz njegovog bogatog stvaralačkog opusa:

"Biće prikazano i devet igranih filmova u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, a u saradnji sa RTS biće emitovano nekoliko serija TV drama, dokumentarnih emisija, kao i snimak pozorišne predstave Narodnog pozorišta u Beogradu ’’Podvala’’ iz 1972. godine", navodi on.



Druga velika strast slikarstvo

Slavni glumac Miki Manojlović govori za RSE o svojim susretima sa Mijom Aleksicem. Na početku karijere u jednoj pozorišnoj predstavi, i na kraju, u Aleksićevom poslednjem filmu.

"Koliko je taj početak za mene bio značajan zbog njegovog prisustva u predstavi ‘’Selo Stepančikovo’’, toliko je možda i kraj bio značajan jer sam video da jedan čovek narušenog zdravlja rađa novu energiju i produžava sebi život radeći taj film ‘’Tango Argentino’’. Dok smo radili ‘’Selo Stepančikovo’’ bila je prilika da na svakoj probi, pa i svakoj predstavi gledam u ljudskom obliku kreativnost, gledam i prisustvujem nečemu od čega mi pokatkad zaista zastajao dah i misao nije mogla da odgonetne kako i gde, u kom pravcu taj čovek sa tolikom energijom i snagom, što na probama što na sceni, ulazi u tu vrstu nepoznatog, i njemu možda", priseća se Miki Manojlović.

Za Manojlovića, koji je izgradio uspešnu karijeru u zemlji, ali i u Evropi uopšte, Mija Aleksić ostaje jedan od najboljih glumaca sa kojima je radio.

"Često mislim na njega. Iako je sad ovaj dan, mislim na njega zbog toga što je imao ljudski pristup koji prema nama mladima bio poseban. Ja sam ga upoznao u vreme kada je on završio svoj prvi period života, a kao njegov saradnik ušao sam u njegovom drugom životnom periodu, kada je on bio miran, smiran, ali i dalje veoma, veoma kreativan čovek. Eto, pamtim ga kao jednog najvećih koje sam video i sreo", ističe Manojlović.

Izložba u Gornjem Milanovcu otkriće i da je Mija Aleksić osim glume imao još jednu veliku strast. To je slikarstvo.

"Zanimljivo je da je Mija pored svoje velike glumačke karijere u svoje slobodno vreme i slikao. Dvadesetak pastela, akvarela i crteža koje je Mija naslikao biće izloženi na ovoj dokumentarnoj izložbi i publika će moći da ih vidi", kaže Boban Stefanović.
XS
SM
MD
LG