Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica: SDS-ovac iz Skupštine RS optužen za genocid


Dragomir Vasić
Dragomir Vasić

Sud Bosne i Hercegovine objavio je javno u četvrtak optužnicu protiv zastupnika iz Narodne skupštine Republike Srpske Dragomira Vasića i još dvojice bivših policijskih dužnosnika iz Zvornika zbog učešća u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Vasić je u sporne vrijeme u srpnju 1995. godine bio zapovjednik policijskih snaga i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, kada su snage Vojske Republike Srpske ubile više od 7,000 muškaraca i dječaka.

Vasić je izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske na izborima prošle godine kao kandidat Srpske demokratske stranke, SDS-a, a već se duže vrijeme spekulira o njemu kao osumnjičeniku za ratne zločine.

Uz njega, za genocid u Srebrenici optuženi su i Danilo Zoljić, bivši zapovjednik specijalnih jedinica CJB-a Zvornik i Radomir Pantić, bivši zapovjednik Prve čete specijalnih jedinica CJB-a Zvornik.

Optuženi se terete za učešće u planiranju i realiziranju genocida počinjenog u Srebrenici tako što su osigurali i naredili korištenje ljudstva i tehnike policijskih snaga za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon zauzimanja Srebrenice.

Optuženi su prema optužnici sudjelovali u planiranju i realiziranju zatočenja zarobljenika, njihovom transportu na mjesta masovnih strijeljanja, kao i izvršenju egzekucija više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica i nekim drugim mjestima.

„Djelujući individualno i u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, u periodu od 6. srpnja do 1. studenog 1995. godine, u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, pomogli su izvršenje kaznenog djela nanošenjem teških fizičkih i duševnih povreda, prisilnim premještanjem stanovništva, odvajanjem muškaraca i dječaka od njihovih porodica, zarobljavanjem i pogubljenjima muškaraca i dječaka Bošnjaka na širem području općina Bratunac, Srebrenica i Zvornik.“, navodi se u optužnici koja optužene tereti i za naknadno skrivanje zločina i prekapanje masovnih grobnica.


Poznati svjedok na suđenjima za Srebrenicu

Zanimljivo je kako je upravo dan prije objavljivanja optužnice bivši predsjednik SDS-a i RS-a Radovan Karadžić zatražio dostavljanje iskaza Vasića s BiH-a suda, gdje je svjedočio u procesima za genocid u Srebrenici.

Također je svjedočio i na više haških suđenja gdje se ograđivao od akcije ubijanja, tvrdeći da je odbio vojna naređenja da dopusti korištenje policajaca pod svojim zapovjedništvom – kao egzekutora.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG