Dostupni linkovi

SDS-ovac iz Ključa suočen s vlastitom ulogom u progonu


Ratko Kalabić u sudnici
Ratko Kalabić u sudnici

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Rajka Kalabića, člana Srpske demokratske stranke (SDS) i člana ratnog Kriznog štaba Ključa, općine u kojoj se prema optužnici dogodio progon nesrpskog stanovništva s razmjerom genocida.

Kalabić je kao svjedok obrane pokušao osporiti optužbe o organiziranom progonu nesrpskog stanovništva Ključa, nakon čega ga je tužiteljstvo u unakrsnom ispitivanju suočilo s nizom informacija koje pokazuju drugačije.

Haški tužitelj Arthur Traldi citirao je riječi ideologa SDS-a Nikole Koljevića sa 6.sjednice Skupštine bosanskih Srba – da se narodi u Bosni i Hercegovini trebaju razdvojiti po etničkim linijama.

Ne mogu se sjetiti riječi g.Koljevića s te sjednice. Pokušavam da se prisjetim i mislim da je u jednom trenutku bio takav stav. Da kada su propali svi razgovori o ostanku BiH u Jugoslaviji, onda je rukovodstvo imalo mislim takav stav, oko ovaj...izdvajanja, odnosno oko, kako da kažem – regionalizacije, kantonalizacije BiH, u kojoj bi u svakom kantonu bio jedan narod većinski i svatko bi imao takav dio BiH“, pravdao je svjedok obrane stavove rukovodstva SDS-a o etničkim podjelama, a koji su prema optužbi pretočeni u vojne akcije i etničko čišćenje teritorija.

„Vijeće je čulo da su više puta na sjednicama Skupštine bosanskih Srba, već 1991.godine, članovi razmatrali, ne samo Koljević već i drugi rukovodioci – etničko razdvajanje naroda“, suočio je svjedoka tužitelj Traldi.

Ja znam da je rasprave bilo, ali ne znam da je donesena takva odluka“, poricao je Kalabić nakon čega ga je tužitelj podsjetio i da je sam prenosio planove rukovodećih SDS-ovaca prema lokalnim SDS-ovcima u Ključu. Između ostalog i plan zauzimanja općina poznat kao Varijanta A i B, kojim se predviđa preuzimanje općina u kojima su Srbi većina, odnosno manjina.

Umanjivanje vlastite uloge u provođenju progona

Obrana je Kalagićevim iskazom željela prikazati kako su zločini protiv nesrpskog stanovništva u Ključu bili posljedica individualnih incidenata, a ne provođenja SDS-ovog plana progona. Kao i da se preuzimanje općine dogodilo spontano, nakon napada na vojnu kolonu - a ne prema organiziranom planu, kako to tvrdi optužba.

Haški tužitelj Traldi zato je podsjetio Kalagića na zapisnike sa sastanaka Kriznog štaba Ključa, čiji je bio član, u kojima je vidljivo kako je svjedok „obavijestio članove o pitanjima skupštinskog sastanka“, posebice Varijanti A i B, kao i na zaključke da će „svi (lokalni) organi morati djelovati prema uputstvima“.

Svjedok je pokušao objasniti svoje neslaganje s tužiteljem tvrdeći da su u Kriznom štabu samo razgovarali o Varijanti A, a ne i o Varijanti B pa je upozoren od strane suca.

Kalagić je također suočen s dokazima o sastanku lokalnih SDS-ovaca s njihovim vođom Radovanom Karadžićem u Sarajevu u hotelu Holliday In, gdje je svjedok išao po instrukcije 14.i 15.veljače 1992.godine.

Ne mogu stvarno da se sjetim gdje sam bio, a gdje ne. Evo pokušavam stvarno da se sjetim“, izbjegavao je potvrditi svjedok.

Karta jedne od masovnih grobnica u Ključu prikazanih u sudnici
Karta jedne od masovnih grobnica u Ključu prikazanih u sudnici

Tužitelj je također pokazao suradnju vojnih i civilnih vlasti bosanskih Srba u Ključu, predočavajući dokaze o sastancima svjedoka s pukovnikom VRS-a Stanislavom Galićem, prilikom kojih se razgovaralo o provođenju strateških ciljeva.

Nakon izbjegavanja direktnih odgovora, tužitelj Traldi je konstatirao da svjedok obrane nastoji umanjiti svoje učešće u prenošenju strateških ciljeva rukovodstva bosanskih Srba prema Ključu.

Imate li kakvog komentara?“, upitao je.

Nemam komentara“, odvratio je svjedok Kalabić.

Brojni zločini kao pokazatelj sistematskog progona

Budući da je svjedok obrane opisao u glavnom iskazu zločine protiv nesrpskog stanovništva – kao pojedinačne incidente, tužitelj Traldi je podsjetio na više masovnih zločina protiv civila na području općine Ključ.

Poput razaranja Pudin Hana od strane VRS-a, masakra Bošnjaka u Velagićima, masakra zatočenika u školi u Biljanima, brutalnog premlaćivanja zatočenika u školi Nikola Mačkić prije odvođenja u logor Manjaču, masovnog ubojstva civila u Prhovu, ubijanja u gradu Ključu.....

Kada ste čuli za masakr u Velagićima, bili ste prisutni Vi, pukovnik Galić i još neki ljudi. Uhvaćeni su počinitelji, ali im se ništa nije dogodilo tijekom rata. Organizirano je uklanjanje tijela ubijenih iz škole u Velagićima. Ubrzo nakon sastanka škola je dignuta u zrak, jel tako?“, suočavao je tužitelj Kalabića.

Bio je zločin u Velagićima, nije bio naređen od nikoga nego je bio samovoljni čin pojedinaca koji trebaju odgovarati“, odgovorio je svjedok i dalje tvrdeći da brojni zločini nisu bili planski.

S druge strane, tužitelj je ustvrdio kako zločine nisu radili pojedinci već da se to sustavno radilo od strane srpskih snaga kako bi se nesrpsko stanovništvo prognalo. Uz dodatne opise uništenja lokalnih džamija, tužitelj Traldi je istaknuo kako je stalni obrazac ponavljanja zločina protiv nesrpskog stanovništva u Ključu – glavni odlazak za njihov masovni odlazak.

Rat je kriv prvenstveno za odlazak“, protivio se svjedok koji je sudjelovao u lokalnim vlastima bosanskih Srba.

Tužitelj Traldi ga je potom suočio sa dokumentom Kriznog štaba Ključa u kojem je navedeno - da će se pomoći odlazak onih stanovnika nesrpske nacionalnosti koji odluče otići zauvijek. Kao pokazatelj učinka progona spomenuto je kako je od oko 17.500 stanovnika nesrpske nacionalnosti 1992.godine, u Ključu ostalo tek tisuću.

Vi umanjujete obujam zločina protiv Bošnjaka. Svi ti dokumenti pokazuju da je situacija bila drugačija nego ste nam Vi opisali u izjavi“, konstatirao je na kraju tužitelj.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH nastavlja se u srijedu izvođenjem zaštićenog svjedoka obrane, na sjednici zatvorenoj za javnost.

VIDEO: Dio iskaza Kalabića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG