Dostupni linkovi

SDP i DF šalju državnom parlamentu rješenje za krizu u Mostaru


Sa press konferencije u Mostaru, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić
Sa press konferencije u Mostaru, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić

Socijaldemokratska partija (SDP) i Demokratska fronta (DF) u utorak su u Mostaru predstavili svoje viđenje rješenja za višegodišnju političku krizu u tom gradu, nastalu nakon što je Ustavni sud BiH, na apelaciju hrvatskih stranaka, još prije više od pet godina ukinuo stara izborna pravila za taj grad.

Čelnici SDP-a i DF-a su na press konferenciji saopštili da se njihov prijedlog, koji će biti upućen Parlamentu BiH jer je dio Izbornog zakona BiH, zasniva na tri principa: da Mostar bude jedinstveni grad, da se osnuju tri multietničke izborne jedinice, koje idu preko Neretve - odnosno bivše linije razdvajanja - kao i da se zadrži institucionalna zaštita svih naroda koji žive u Mostaru.

Mostar je već osmu godinu bez izbora, a već preko pet godina ne provodi se odluka Ustavnog suda, koji je uz ostalo poništio ranije izborno pravilo da se iz šest izbornih jedinica sa različitim brojem birača, bira jednak broj vijećnika u Gradsko vijeće, te da su birači iz Centralne zone diskriminisani, jer glasaju, umjesto na dvije poput ostalih, na jednoj listi.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Edin Zagorčić saopštio je da SDP i DF predlažu uređenje Mostara u tri multietnička područja, koja bi nastala spajanjem dosadašnjih šest, nastalih po bivšoj liniji razdvajanja.

"Sjever - nastao od bivših gradskih područja 1 i 6. U njemu imamo registriranih 26.272 birača. I oni biraju pet vijećnika u Gradskom vijeću. Znači, drugo izborno područje je Centar. On je nastao od bivših gradskih područja 2 i 5 i Centralne zone i u njemu imamo 50.498 birača, koji biraju 10 vijećnika u Gradsko vijeće. Treće izborno područje je Jug. On je nastao od bivših gradskih područja 3 i 4. Oni imaju 13.858 birača i biraju tri vijećnika u Gradsko vijeće", rekao je Zagorčić.

Podsjetimo, upravo je to bio ključni argument hrvatskih stranaka da izborna jedinica sa hrvatskom većinom, iako ima više desetina hiljada birača, daje isti broj vijećnika kao i jedna od većinskih bošnjačkih izbornih jedinica, koje imaju svega nekoliko hiljada glasača.

Zagorčić je rekao da bi se navedenim odredbama ispunila odluka Ustavnog suda, jer bi adekvatan broj birača birao odgovarajući broj vijećnika, a birači iz Centralne zone bi bili inkorporirani u gradsko područje Centar.

Uvođenje funkcije dogradonačelnika

Mahmut Trčalo, foto: Mirsad Behram
Mahmut Trčalo, foto: Mirsad Behram

Čelnik mostarskog odbora DF-a Mahmut Trčalo je iznio da bi se, kao i do sada, preostalih 17 vijećnika biralo direktno sa gradske liste. Ostala bi i odredba iz OHR-ovog Statuta iz 2004. godine da nijedan narod ne može imati više od 15 vijećnika, a moraju biti najmanje 4 vijećnika iz svakog naroda i jedan iz reda Ostalih. Trčalo je dodao i da SDP i DF predlažu i uvođenje funkcije dogradonačelnika.

"Tako da bi sada organi grada Mostara bili Gradsko vijeće, gradonačelnik i dogradonačelnik. Predsjednik Gradskog vijeća, gradonačelnik i dogradonačelnik ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, odnosno na ove tri funkcije moraju biti zastupljeni predstavnici sva tri naroda ili iz reda ostalih", objasnio je Trčalo.

Gradonačelnik i dogradonačelnik bi se po ovom prijedlogu birali iz reda vijećnika u Gradskom vijeću, kao i do sada.

"Mi ćemo ovakav prijedlog uputiti i zatražićemo podršku svih parlamentarnih stranaka. Naravno, ukoliko ne naiđemo na podršku da ćemo sami, preko svojih zastupnika, uputiti prijedlog u parlamentarnu proceduru i tu će se konačno vidjeti koje su to stranke koje podržavaju jedinstveni Mostar, a koje su samo deklarativno za takvo rješenje, a u stvari ne žele rješenje koje je dobro za sve građane Mostara", istakao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Zoran Mikulić.

Na press-konferenciji je rečeno i da je Mostar za vrijeme vladavine HDZ-a i SDA doživio finansijski, politički, ekonomski i svaki drugi kolaps.

"SDA i HDZ, ne samo da drže Mostar u statusu quo, ja bih ovo prije nazvao jednim stanjem zamrznutog konflikta, iz kojeg oni vuku svoju argumentaciju, straše jedni drugima, a u principu ne nude ništa konkretno", rekao je Branimir Jukić, povjerenik Kantonalnog odbora DF-a HNK-a.

Lider SDP-a Nermin Nikšić je poručio da se želi izbjeći da SDA i HDZ ponude rješenje podjele Mostara po principu “uzmi ili ostavi” uoči isteka roka za usvajanje izmjena Izbornog zakona, pa da Mostar još jednom ostane bez općinskih izbora.

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić rekao je kako je prijedlog SDP-a i DF-a model kako rješavati nagomilane probleme i u drugim sredinama u BiH. To je indirektan odgovor na stav HDZ-a da se Mostar - iako se spominje u Dejtonskom sporazumu - ni po čemu ne treba izdvajati, da treba biti organizovan kao i druge jedinice lokalne samouprave u BiH, ali da - ako Mostar zadrži posebno uređenje - onda bi i neki drugi gradovi, poput Travnika, trebali biti tako uređeni.

Podsjećanja radi, HDZ BiH traži princip glasanja u Mostaru "jedan čovjek - jedan glas", dok SDA zahtijeva uvođenje više opština - izbornih jedinica, kojima bi se - tvrde - Bošnjaci zaštitili od ratom stečene hrvatske većine u gradu.

XS
SM
MD
LG