Dostupni linkovi

Science: Planetarne rezonance krive za poplave na Balkanu


Poplave u Srbiji
Poplave u Srbiji

Grupa međunarodnih eksperata tvrdi da su, osim klimatskih promjena, za poplave na Balkanu vjerovatno odgovorne i "planetarne rezonace", piše američki časopis Science.

Tim stručnjaka - Lisa Štader, Dim Coumou, Vladimir Petukov, Stefan Petri i Stefan Ramstorf, u toj studiji pokušavaju da objasne uzorke katastrofalnih poplava koje su prije dvije godine pogodile područje cijelog Balkana - uništile brojne kuće, usjeve i odnijele na desetine života.

Kako naglašavaju u studiji, Balkan je pogodio ciklon tipa Vb, koja je s Mediterana donijela ogromne količine oborina, a vjerovatno je povezana s planetarnim Rosbijevim talasima.

"Analize dnevnih proljećnih padavina nad Balkanom otkrivaju značajne trendove povećanja. Zbog čega tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi", tvrde naučnici.

Kako kažu, takva planetarna rezonanca zabilježena je u ljeto 1997. u Evropi, a ponovila se prije dvije godine i na Balkanu. Rosbijevi talasi nastaju zbog rotiranja Zemlje, a zapravo se radi o poremećajima u pretežno zapadnom strujanju umjerenih geografskih širina.

Pojavljuju se na visinama od približno pet kilometara.

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi uzrokuju snažno krivudanje struje vazduha koja se kreće od zapada prema istoku i donosi promjene vremena.

XS
SM
MD
LG