Dostupni linkovi

Schumacherovo stanje "neznatno bolje"


Bolnica u Grenoblu
Bolnica u Grenoblu
Stanje teško povređenog šampiona "formule 1" Michaela Schumachera popravilo se poslije nove operacije nakon nesreće na skijanju, saopštili su u utorak ljekari u bolnici u Grenoblu.

"Situacija je danas više pod kontrolom nego jučer, ali ne možemo da kažemo da je on van opasnosti", izjavio je Jean-Francois Payen, glavni anesteziolog bolnice u gradu na istoku Francuske, na konferenciji za štampu.

"Dobili smo malo vremena ali moramo nastaviti sa stalnim nadzorom. Još uvijek je rano za špekulacije o njegovom stanju," rekao je on i dodao da se stanje i dalje može opisati kao kritično.

Druga operacija trajala je dva sata i izvršena je da bi se smanjio hematom na Šumaherovom mozgu.

Potom je uirađeno skeniranje koje je pokazalo manji napredak.

Schumacher se trenutno nalazi u vještačkoj komi, da bi se što više smanjila aktivnost mozga i njegovo opterećenje.

Njegova supruga Korina i njihovo dvoje dece nalaze se u bolnici sa njim.

Schumacher, sedmostruki svjetski prvak Formule 1 je u nedjelju primljen u bolnicu sa ozbiljnim ozljedama glave nakon što je, skijajući van piste u francuskom skijalištu Meriblel, pao i udario glavom u stijenu.

Iz skijališta su rekli da je Schumacher skijao sa svojim četrnaestogodišnjim sinom Mikeom kada se dogodila nesreća.

Njegov menadžer je rekao da je Schumacher nosio kacigu i da je bio pri svijesti kada su stigli spasioci, nakon čega je pao u komu.

Hitnim pregledom kod četrdesetčetverogodišnjeg Schumachera ustanovljeno je unutrašnje krvarenje i ozljede koje uključuju kontuzije i lezije.

Chabardes je dodao da je prvom operacijom obustavljeno unutrašnje krvarenje.

Schumacher je 2009. godine pretrpio ozbiljne ozljede vrata i kralježnice u motociklističkoj nesreći u Španjolskoj.

Ovaj višestruki prvak u Formuli 1, koji će 3.januara napuniti 45 godina, se već 2006. godine povukao iz Formule 1, da bi se 2010.godine vratio i tri godine vozio za Mercedes.

On je osvojio dva svjetska naslova sa Benettonom i to 1994. i 1995.godine, da bi se 1996.prebacio u tim Ferrarija s kojim je osvojio pet naslova zaredom.

Schumacher se po drugi put povukao iz sporta 2012.godine kao najuspješniji vozač Formule 1 ikad sa ukupno 91 pobjedom.

Hitnim pregledom kod četrdesetčetverogodišnjeg Schumachera ustanovljeno unutrašnje krvarenje i ozljede koje uključuju kontuzije i lezije. Chabardes je dodao da je prvom operacijom obustavljeno unutrašnje krvarenje.
XS
SM
MD
LG