Dostupni linkovi

Savremene tehnologije za promociju bh. turizma


Nacionalni park Una
Nacionalni park Una
Internet stranice i aplikacije za pametne telefone mogu bolje promovisati turističku ponude neke zemlje. Upotrebi savremenih tehnologija i u ove svrhe sve češće pribjegavaju bosanskohercegovački ugostitelji i turističke zajednice.

Bosna i Hercegovina je nedavno dobila prvi turistički vodič u formi aplikacije za pametne telefone i tablete. Kako ga naći? Potrebno je ukucati „BiH Guide“ u pretraživač online marketa Play Store ili iTunes. To je besplatna aplikacija koju su kreirali organizacija Oxfam i turistička agencija Green Visions. Projekt menadžerica Oxfama Ajna Galičić kaže da „BiH Guide“ nudi pregršt informacija turistima, putnicima namjernicima ili prolaznicima.

„Kao, naprimjer, kratak opis lokacije za posjetu, sve kontakte, adrese, fotografije, web stranice. Aplikacija ima više kategorija. Radi se o atrakcijama, o hrani i piću. Također, možete naći smještaje, a tu su i neki događaji, kao i infopunktovi“, ističe Galičić.

Aplikacija BiH Guide
Aplikacija BiH Guide
Elektronski turistički vodič „BiH Guide“ je savremeni način promocije bh. turističkog potencijala za inostrane, ali i za domaće turiste koji ni sami nisu svjesni šta nudi njihova zemlja.

„Nama je bilo neshvatljivo kako je teško doći do nekog telefona dobrog restorana, znati šta ima negdje u okolici možda Foče, Bihaća itd., dakle, gradova koji nisu toliko turistički posjećeni kao Sarajevo i Mostar. To nas je ponukalo dati što više informacija na jednom mjestu, u savremenom obliku koji je pristupačan svima“, navodi Galičić.

Turistička organizacija Banje Luke takođe priprema aplikaciju kojom će korisnicima pametnih telefona predstaviti turističku ponudu grada na Vrbasu. Od ranije je postavljen samouslužni infopult i punktovi sa besplatnim internet pristupom.

„Prošle godine je već postavljen interaktivni infopano koji funkcioniše na tehnologiji touchscreen-a. Postavljen je na glavnom gradskom trgu. Sprema se i Andriod i Windows aplikacija. Naravno, postavljen je besplatni bežični internet koji pokriva uži centar grada i područja oko tvrđave Kastel i plaže Abacia“, kaže stručni saradnik Turističke organizacije Banje Luke Dražen Brdar.

Razmišljati strateški

Nedavno je predstavljena i virtuelna panorama Mostara. Ovi jedinstveni prikazi turističkog dragulja Hercegovine rađeni su digitalnom tehnikom.

„Panorama Mostara je načinjena od dvije fotografije veličine 12 i 18 gigapiksela, koje su pojedinačno načinjene od 2.210 razdvojenih fotografija. Znači, osim virtualne šetnje gradom Mostarom, svi posjetitelji - inače fotografija se nalazi na www.mostarpanorama.info - će moći detaljno razgledati i simbole grada Mostara, poput Biščevića kuće, Kajtazove kuće, Muzeja Hercegovine, Musabegovića kuće, Karađozbegove džamije, Župe sv. Petra i Pavla i neizostavnog Starog mosta sa starom gradskom jezgrom“, pojašnjava viši stručni saradnik kantonalne Turističke zajednice Ramiz Bašić.

Da nije bilo kreativaca iz agencije Innovattivo, navodi Bašić, ovaj projekat teško bi ugledao svjetlo dana:

„Ova ekipa mladih ljudi je stvarno po čelopeku, po vrućini uradila fotografisanje Mostar i taj projekat je već okončan. Cijena ovog projekta je iznosila nekih desetak hiljada maraka. U planu je provedba istog ovoga projekta i na području drugih općina u našem kantonu.“

Informaciono-komunikacione tehnologije, poput interneta, unijele su revoluciju u turizam. Ova privredna grana danas je hiperkonkurentna industrija. Bosna i Hercegovina pokušava slijediti svjetske tokove, ali još uvijek kaska.

„Ako pogledate svjetske ili evropske statistike vidjet ćete da danas veliki broj ljudi, prije nego što donese odluku o putovanju na određenu destinaciju, konsultuje internet ili društvene mreže. Zbog toga je važno da se i mi u BiH približimo kroz tehnologije turistima, odnosno njima prikladnom načinu komunicianja. Osim takvih aplikacija potrebno je da se više kreiraju web stranice i stranice na društvenim mrežama o destinacijama, turističkim objektima ili izložbama. Također, jako je važno da budemo prisutni na raznim booking engine-ima, kao što su Booking.com, TripAdvisor.com i drugi, jer istraživanja pokazuju da veliki broj potencijalnih turista koji dolaze na određene destinacije većinu aranžmana kreiraju sami, odnosno vrše bukiranje online“, pojašnjava univerzitetski profesor i savjetnik za turizam Almir Peštek.

Kako bi upotreba savremenih tehnologija u bh. turizmu bila što efikasnija, važno je razmišljati strateški, što upravo nedostaje ovdašnjim turističkim radnicima.

„Ako malo dublje analizirate situaciju, vidjećete da veliki broj aplikacija koje mi koristimo su samo taktički alati, a iza toga ne stoji jasno definisana strategija i komunikaciona strategija, jer prije nego što počnemo razmišljati o primjeni informacionih tehnologija, koje su nužnost u današnjem turizmu, veoma je važno da imamo stratešku perspektivu i da turizam posmatramo na drugi način. Onda bismo mogli očekivati veće i bolje rezultate“, zaključuje Peštek.
XS
SM
MD
LG