Dostupni linkovi

Flynn podnio ostavku, ali demokrate i dalje traže istragu o vezama sa Rusijom


Iako demokrata, bio je odani pristalica Donalda Trumpa tokom njegove predsjedničke kampanje: Michael Flynn
Iako demokrata, bio je odani pristalica Donalda Trumpa tokom njegove predsjedničke kampanje: Michael Flynn

Bijela kuća je objavila da je njen savjetnik za nacionalnu sigurnost, general Michael Flynn, podnio ostavku nakon informacija da zvaničnicima administracije predsjednika Donalda Trumpa nije govorio istinu o sadržajima svojih razgovara sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu.

Kremlj je povodom Flynnove ostavke saopštio da je riječ o unutrašnjoj stvari SAD, mada su prethodno visoki zvaničnici Savjeta Federacije rekli da je riječ o "antiruskoj paranoji".

"Zvaničnik Bijele kuće mi je upravo potvrdio da je zvaničnik Ministarstva pravde upozorio Bijelu kuću prošlog mjeseca da postoji zabrinutost unutar ministarstva da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn obmanuo zvaničnike administracije o tome šta je govorio sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu – kada je sa ruskim ambasadorom razgovarao o ruskim sankcijama - tokom tranzicionog perioda", objavio je noćas (utorak) glavni izvještač CNN iz Bijele kuće, Jim Acosta.

Ubrzo je uslijedila ostavka.

Odlazak savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD generala Michaela Flynna, manje od mjesec dana nakon što je Donald Trump preuzeo Bijelu kuću, predstavlja neuobičajeno brz potres u predsjednikovom savjetničkom timu.

Flynn, iako demokrata, bio je poznat kao veoma lojalan podržavalac Donalda Trumpa tokom cijele njegove kampanje za predsjedničke izbore, ali su njegove veze sa Rusijom izazvale zabrinutost među ostalim savjetnicima američkog predsjednika.

Flynn je, naime, prvo potpredsjedniku SAD Mickeu Penceu rekao kako tokom više razgovora koje je tokom decembra vodio sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejom Kisljakom nije razgovorao o sankcijama. Sve se dešavalo u vrijeme kada se tadašnji predsjednik SAD Barack Obama pripremao da uvede nove sankcije Rusiji zbog navodnog hakiranja američkih predsjedničkih izbora.

Njegovo uvjeravanje bilo je razlog zbog kojeg ga je Pence branio u TV intervjuu, da bi par sedmica kasnije Flynn priznao da možda jeste razgovarao o sankcijama sa ruskim diplomatom.

Flynn je time prekršio američki zakon kojim se privatnim osobama, što Flynn jeste bio u tom trenutku, zabranjuje da vode vanjsku politiku SAD.

Poziv na temeljnu istragu

U ostavci datoj kasno u ponedjeljak Flynn je naveo da je Mikeu Pencu i drugima "dao nekompletne informacije" o telefonskim razgovorima sa ruskim ambasadorom.

Bijela kuća je na njegovo mjesto kao vršioca dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost imenovala penzionisanog generala Keitha Kellogga. On je među tri osobe koje Trump razmatra za to mjesto za stalno. Druga dvojica su bivši direktor CIA David Petraeus, kao i viceamdmiral Robert Harward.

Zamjena za Flynna: Keith Kellogg
Zamjena za Flynna: Keith Kellogg


AP i Reuters su u ponedjeljak izvjestili da je Ministarstvo pravde SAD upozorilo Bijelu kuću da bi se Flynn mogao naći u kompromitujućoj poziciji zbog javnih neistina o razgovorima i saznaja obavještajnih službi baziranih na snimljenim razgovorima kao dio rutinskog nadgledanja komunikacije stranih zvaničnika sa SAD.

Više medija, prije svega Washington post, a onda agencija AP, izvjestili su da je Flynn razgovarao o sankcijama sa ruskim izaslanikom u SAD, kao i da je 29. decembra, na dan kada je predsjednik Obama uveo nove sankcije Rusiji zbog miješanja u izbore i maltretiranja američkih diplomata, on više puta razgovarao sa ambasadorom Kisljakom.

Uslijedili su pozivi demokrata u komitetu sa vanjske poslove Predstavničkog doma, predvođenih senatorom Charles Schumerom da se otvori posebna istraga o Flynnu.

I pored Flynnove ostavke, u Komitetu za vanjske poslove navode da je i dalje potrebna istraga.

Kongresmen Eliot Engel poručio je da je ostavka Flynna ispravna, ali i dodao:

"Bez obzira na to, previše pitanja je ostalo bez odgovora o vezama administracije sa Rusijom. Znajući da je Putin radio na tome da prevaga bude u korist predsjednika Trumpa tokom izbora, potrebna nam je temeljna dvostranačka istraga da bismo dobili kompletnu sliku ruskog miješenja u izbore. I Kongres treba da preuzme korake i kazni odgovorne", rekao je kogresmen Engel.

Osim što je protivzakonito vodio američke diplomatske poslove, Flynn je u više razgovora sa ruskim ambasadorom razgovarao o Trumpovom prijateljskom odnosu prema Rusiji i to u vrijeme kada su američke obavještajne agencije zaključile da je Rusija hakirala i objavila emilove Demokatskog nacionanog komiteta, sa namjerom da pomognu Trumpu da bude izabran.

Reakcije iz Moskve: Meta Rusija

Danas (utorak) je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Flynnova ostavka "unutrašanja stvar SAD". Rusija je upravo preko Peskova ranije demantovala da je njihov diplomata sa američkim zvaničnikom razgovarao o sankcijama.

"Rekli smo sve što smo željeli da kažemo", rekao je Peskov novinarima.

No prije njega, nekolicina ruskih poslanika brzo su reagovali na društvenim mrežama, ocjenjujući da je Flynn žrtva kampanje za podrivanje pokušaja Trumpa da popravi veoma loše veze između Moskve i Vašingtona.

Aleksej Puškov, predsjedavjući Komiteta za političke informacije Gornjeg doma je tweetovao da "nije Flin bio meta već odnosi sa Rusijom".

U drugom tweetu Puškov je poručio: "Izbacivanje Flynna van bio je prvi čin. Sada je meta Trump sam".

Predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove u Gornjem domu Konstantin Kosačov, Savjetu Federacije, PAK, na Facebooku je napisao da otpuštanje Flynna zbog kontakta sa Rusjom "čak nije paranoja već nešto nemjerljivo gore" dodajući:

"Ili Trump nije uspio da se izbori za nezavisnost i .... vraćaju ga u ćošak, ili je rusofobija već inficirala i novu administraciju, od vrha do dna."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG