Dostupni linkovi

Komitet Saveta Evrope usvojio Martijev izveštaj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Kosovski premijer u ostavci Hashim Thaqi u četvrtak je na konferenciji za novinare kazao da je izveštaj Dicka Martyja uperen protiv države Kosova, protiv borbe OVK-a i njega lično. On je najavio da će iskoristiti sve legalne i političke mogućnosti kako bi se suprostavio tom izveštaju, i kako bi istina izašla na videlo.

„Cilj ove kampanje je oštećenje međunarodne slike Kosova. Skandalozni izveštaj Dicka Martija je tekst ispunjen izmišljotina i laži koja su reciklacija 15-dišnje propagande određenih krugova koji ne žele dobro Kosovu i njenim građanima“
, kazao je Thaqi.

On je dodao da su se tvrdnje u izveštaju nekoliko puta do sada bile predmet istrage kredibilnih međunarodnih institucija kao što su Haški tribunal, UNMIK i sada EULEX, te da je u svim slučajevima dokazano da nema dokaza po tim optužbama.

„Vlada Republike Kosova i ja lično tražimo da se što pre iniciraju
Kosovske vlasti traže od Martija da sve činjenice i dokaze koje poseduje preda odgovornim organima pravde kako bi pomogle istraživački proces, prenio je kosovski premijer.
sve profesionalne procedure za sve izjave u ovom izveštaju, kako bi se obelodanila istina. Takođe, tražimo od Dicka Martija da sve činjenice i dokaze koje poseduje preda odgovornim organima pravde kako bi pomogle istraživački proces“
, kazao je Thaqi i dodao:

„Zločine na Kosovu je počinila srpska državna mašinerija i za to su lideri te zemlje iz tog vremena kažnjeni od strane Haškog tribunala. Pokušaji da se promeni istorija i realnost kako bi se izjednačili agresori i žrtve su nemoralni, nepravdeni i bez sumnje će ponovo biti neuspešni.“

On je naglasio da su građani Kosova eo Evrope, deo civilizovanog sveta, a nedeo primitivnih, plemenskih i klanskih mentaliteta, kako je opisao Dick Marti, naveo je Thaqi.

„Ja ću razmotriti sve legalne i političke mogućnosti kako bi se suprotstavio ovom izveštaju i kako bi se obelodanila istina i pravda“
, rekao je kosovski premijer.

Thaqi je takođe apelovao na sve građane Kosova da mirno prihvate ova dešavanja i da sarađuju sa istražnim organima. On je najavio da će on i Vlada Kosova nastaviti sa naporima kako bi izgradili demokratsku i evropsku zemlju, koja će biti NATO-a i EU.

On je takođe pozdravio izjavu srbijanskog predsednika BorisaTadića da se nastavi sa normalizacijom međudržavnih odnosa, radi bolje euroatlansku budućnost i budućnost građana ovih zemalja.

Izveštaj usvojen dvotrećinskom većinom


Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) usvojio je u četvrtak dvotrećinskom većinom nacrt izveštaja o ilegalnoj trgovini oružjem, drogom i ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji i predlog prateće rezolucije specijalnog izvestioca Dika Martija.

Marti je u izveštaju kao glavnog vođu grupe koja se organizovano bavila kriminalom aktuelnog kosovskog premijera u ostavci Hašima Tačija.

U odluci koja je u četvrtak jednoglasno prihvaćena u Parizu i koja se zasniva na Martijevom izveštaju, komitet navodi da postoji „niz konkretnih i konvergentnih naznaka“ koje potvrđuju da su kosovski Srbi i Albanci držani kao zatvorenici na tajnim mestima pod kontrolom vojske kosovskih Albanaca u severnoj Albaniji i da su zatvorenici bili tretirani na nehuman i degradirajući način pre nego što su označeni kao „nestali“.

U rezoluciji se navodi: „Brojni navodi potvrđuju da su u periodu nakon oružanih sukoba zatvorenicima odstranjivani organi u klinici na albanskoj teritoriji blizu Fushe Kruje da bi se nakon toga prodavali u inostranstvu.“

„Međunarodne organizacije na Kosovu su podržavale pragmatični politički pristup, kako bi pod svaku cenu promovisale kratkotrajnu stabilnost pa su tako prekršile neka od osnovnih pravnih principa“, smatraju parlamentarci.

Komitet poziva EULEX, misiju Evropske unije na Kosovu da istraju u istrazi protiv ovih zločina i traži od Evropske unije i drugih zemalja da pruže potrebna sredstva i podršku.

Takođe zahtijeva od vlasti u Srbiji i Albaniji, ali i od administracije na Kosovu da potpuno surađuju u istrazi.

Priština nije protiv istrage


Ibrahim Gashi i Xhavit Haliti, bivši članovi predsedništva Skupštine Kosova, su u svojstvu kosovske delegacije prisustvovali debati, a u intervjuu za RSE Gashi je izjavio da se kosovska delegacija suprostavila sadržaju izveštaja, ali ne i ideji da se slučaj istraži, zato što nije poželjno da ovaj slučaj ima implikacije na perspektivu Kosova.

Ibrahim Gashi
„Naš stav je bio da ne ometamo istragu, ali sve ono što stoji u izveštaju zasniva se na pretpostavke i sumnje, i nema ikakvih konstatacija. Priroda pitanja o kojem se raspravljalo je pravna i zakonska, dok je ovaj izveštaj više politički. Mislimo da u ovom izveštaju treba da dominira profesionalni jezik a ne politički“, kazao je Gashi.

Pojedini mediji su objavili da Dick Marty tokom debate nije podneo dokaze kako bi se rad na ovom slučaju nastavio zakonskim putem, već se navodi da je to uradio kako bi privukao pažnju javnosti. U vezi satim, Gashi komentariše:

„On je sam rekao da je prikupio informacije koje su kružile u vezi ovog slučaja, te da nema dokaza. On je to uradio kako bi podigao ovo pitanje, a ne kako bi podneo dokaze. Tu smo i mi reagovali. Izneli smo argument u vezi izjava bivše portparolke Carle del Ponte, Florenc Hartman, koja je izjavila da je Del Ponde odustala od istrage ovog slučaja zbog nedostatka dokaza. Po nama, ni gospodin Dik Marti nije izašao sa novim dokazima. On je, da kažem, više iskoristio trenutak kako bi oštetio politički proces na Kosovu, nego što je doprineo osvetljavanju ovog slučaja“
, kazao je Gashi.

Kosovski poslanik u skupštini je dodao da država Kosovo treba pokazati da je spremna i otvorena da sačuva međunarodnu saradnju, kao što je to do sada bio slučaj, te da pokaže spremnost za sve što je potrebno, uključujući i ovaj slučaj.

U međuvremenu, Kristina Herodes, portparol misije EU na Kosovu, u izjavi za RSE nije htela da komentariše više oko optužba u izveštaju Dik Martija, sem toga da se ova misija bavi detaljnim pregledom izveštaja.

„Mi još uvek detaljno razmatramo ovaj izveštaj i ne želimo da ga povežamo sa bilo kojim slučajem. Ukoliko neko ima konkretnih dokaza koji mogu podržati pomenute optužbe u izveštaju, oni se trebaju obratiti odgovarajućim organima“, kazala je Herodes.

Parlamentarna skupština će razmatrati Martijev izveštaj 25. januara 2011. godine na sednici koja je planirana za period od 24. do 28.januara.

Vlada Kosova je u utorak odbacila Martijev izveštaj kao "samo jedan u nizu izveštaja objavljenih u proteklih 12 godina kojima je cilj da kompromituju borbu Oslobodilačke Vojske Kosova i njihovih lidera”.
XS
SM
MD
LG