Dostupni linkovi

Savet Evrope odlučuje da li će vratiti pravo glasa Rusiji


Savet Evrope
Savet Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope donosi odluku o tome da li će Rusiji biti vraćeno pravo glasa koje joj je oduzeto u aprilu prošle godine zbog aneksije Krima. Ta odluka istekla je krajem prošle godine i sada poslanici treba da odluče o tome da li će ili neće podržati mandate članova ruske delegacije.

U jednom od odbora Parlamentarne skupštine u utorak, 27. januara, vodila se žestoka rasprava o ovom pitanju. Jedni su bili za to da se Moskvi vrati pravo glasa, drugi protiv. Tesnom većinom u tom odboru je izglasana rezolucija da se Rusiji vrati pravo glasa, ali poslanici o tom predlogu rezolucije glasaju kasno popodne.

Rusija preti da će zamrznuti svoje učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ako joj se ne omogući punopravno učešće u radu. To je u Strazburu izjavio predsednik Državne dume Ruske Federacije Sergej Nariškin.

O tome kako da glasaju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o vraćanju glasačkog prava Rusiji instrukciju srpskoj delegaciji daje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, preciznije, njen šef diplomatije Ivica Dačić. Savet Ministarstva je da se glasa “za”, izjavila je šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Aleksandra Djurović, ali je dodala da svaki poslanik ima demokratsko pravo da sam odluči kako će glasati.

Nataša Vučković

Nataša Vučković, članica srpske delegacije, poslanica opozicione Demokratske stranke u Skupštini Srbije, koja je upravo izabrana za potpredsednicu Komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava, za Radio Slobodna Evropa kaže da će glasati za vraćanje Rusiji prava glasa, ali napominje da se još ne zna kako će izgledati finalna verziju teksta koji ide na plenum.

“Dokument, kako sada izgleda, podrazumeva potvrdjivanje mandata ruskoj delegaciji, odnosno, ne podrazumeva ograničenje njenog prava glasanja nego ograničenje nekih drugih prava – da, recimo, budu izvestioci ili članovi posmatračkih misija na izborima itd. Da li će to ostati tako, zavisi od odluka na monitoring komitetu kad se bude raspravljalo o amandmanima. S obzirom na ovaj sadašnji radni tekst, ja lično ću glasati za pradloženu rezoluciju, ukoliko se, dakle, amandmanima tokom rasprave ne promeni sadržina”, kaže sagovornica našeg radija.

Statut Saveta Evrope i poslovnik Parlamentarne skupštine predvidjaju da se, odlučivanjem o mandatima odredjene delegacije, mogu ograničiti neka prava poslanika. Iako prošlogodišnja odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o oduzimanju prava glasanja ruskoj delegaciji ne korespondira automatski sa sankcijama medjunarodne zajednice Rusiji, ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, dakle, druge zemlje-članice Saveta Evrope, bilo je razlog da ruskoj delegaciji bude oduzeto pravo glasa, podseća Nataša Vučković.

Upitana da li se, načelno gledano, takvim ograničavanjem prava kažnjavaju i opozicioni poslanici u ruskoj delagaciji koji možda nisu saglasni sa politikom svoje vlade prema Ukrajini, ona odgovara:

“Sećam se da je bio argument svih u raspravi prilikom razmatranja rezolucije da su svi poslanici koji su u ruskoj delegaciji u ruskoj Dumi bili glasali za aneksiju Krima. Dakle, smatralo se da u tom pogledu ne postoji razlika izmedju njih, odnosno, da su svi postupili u suprotnosti sa statutom Saveta Evrope. Ja sam zato glasala za tu rezoluciju”, podseća Vučkovićeva.

Na pitanje zašto je u radnoj verziji rezolucije preovladao stav o vraćanju prava glasa ruskoj delegaciji i pored toga što u Ukrajini sukobi eskaliraju, naša sagovornica kaže:

“Tačno, to je pitanje koje svi ovde postavljaju – sukobi u Ukrajini se produbljuju, ali i ostaje pitanje na koji način Parlamentarna skupština Saveta Evrope može uticati osim kroz dijalog i kroz debatu. Nije bila namera Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da predstavnike Rusije isključi iz rada Skupštine; da je to htela, ona bi im oduzela mandate prošle godine. Ideja je bila, naprotiv, da se sa njima vodi dijalog. Ovoga puta većina je mišljenja da bi trebalo omogućiti da kroz puno učešće i u procesima odlučivanja članovi ruske delegacije mogu da rade u Parlementarnoj skupštini Saveta Evrope i da sa ukrajinskim kolegama otpočnu dijalog u okviru ove institucije”, kaže Nataša Vučković.

XS
SM
MD
LG