Dostupni linkovi

Savet bezbednosti osudio ubistva civila u Siriji


Ilustracija
Ilustracija
Savet bezbednosti UN saopštio je da su oružane formacije sirijskih vlasti umešane u granatiranje grada Hula u kojem je poginulo na desetine civila. Ovo telo u najtežem mogućem smislu osuđuje nasilje u kom je ubijeno 108 ljudi, od toga 49 žena i 34 dece. Saoštenje je pročitao zamenik ambasadora Azerbejdžana Tofig Musajev.

“Članovi Saveta bezbednosti najoštrije osuđuju ubijanja, koja su registrovana od strane posmatrača Ujedinjenih nacija, ubijanja desetina muškaraca, žena i dece i ranjavanje još stotina ljudi u selu Houla, blizu grada Homs, i to u napadu u kojem je uključena vladina artiljerija, te učinjeno teško granatiranja stambene četvrti”.

Osuđuje se i zlostavljanje civila u Huli, te podvlači da se od sirijskog lidera Bašara Al Asada očekuje da kazni počinioce i odgovorne za granatiranje sirijskih gradova. Mada se krivica za masakr ne svodi dikrektno na jednu od strana u sukobu, posle sednice Saveta bezbednosti, nemački ambasador Piter Viting, nedvosmisleno je optužio Vladu Sirije – navodeći da je njena umešanost u masakr očigledna:

“Postoje jasni dokazi upotrebe teškog naoružanja u granatiranju, uključujući i tenkove. Dakle, dokazi su jasni. Oni nisu nejasni. Ovde postoje Vladini otisci u masakru”.

Zamenik ambasadora Rusije Aleksander Pankin, govorio je nešto blažim tonom, navodeći da još uvek nije jasno šta se na terenu zapravo dogodilo, i šta je bila meta napada:

“Čijim intereseima bi ovakvi potezi mogli poslužiti. Mi ne verujemo da je Vlada Sirije bila spremna da ugrozi misije Arapske lige specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija Kofija Anana – njihove veoma bitne posete od kojih očekujemo progres. Ne veujemo da bi učinila nešto poput ovoga kako bi šansu za napredak upropastila. Ovo bi mogla biti provokacija ili niz drugih elemenata. To bi trebalo istražiti”,
naglasio je Pankin.

Rusija je sa svoje strane ranije saopštila da ima osnova da se veruje da je većina ubijenih u sirijskom gradu Hula, likvidirano iz neposredne blizine, tako što su preklani noževima, što je u suprotnosti sa izveštajem šefa posmatračke misije UN u Siriji.

Prethodno Vlada u Damsku je odbacila odgovornost za masakr.

“Mi odlučno demantujemo odgovornost vladinih snaga za maskar koji se dogodio. Snažno osuđujemo ovaj teroristički akt koji je na kriminalni način preduzet protiv naroda Sirije, žena, dece i odraslih ljudi”, kazao je portparol sirijskog Ministarstva inostranih poslova Džiha al-Makdiši.

Al-Makdiši je naveo i da je Vlada sprovela istragu. Sa lica mesta generalni šef monitoring misije Ujedinjenih nacija u Siriji Robert Mud, o nalazu koji je utvrdila Svetska organizacija je rekao:

”Smrt 32 nedužne dece, velikog broj žena i muškaraca, ali posebno dece, to je nedopustivi napad na budućnost i perspektivu naroda Sirije. Ko god da je počeo, ko god da je odgovorio, ko god da je ovome doprineo”, rekao je Mud.
XS
SM
MD
LG