Dostupni linkovi

Savamala: Poslednja kuća još živi


Savamala: Građani se okupili, izvršitelji izostali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Savamala: Građani se okupili, izvršitelji izostali

Rečima "Hvala vam svima…"​ je Ivan Timotijević dočekao građane Beograda koji su se u petak ujutru okupili u njegovom dvorištu kako bi sprečili najavljeno iseljenje, a potom i rušenje.

Njegova kuća, poslednja je koja se nalazi na mestu na kome bi trebalo da nikne kontroverzni državni projekat "Beograd na vodi".

Pre Ivana Timotijevića, koji tu živi sa suprugom, kćerkom i troje unučadi, iz tog područja je iseljeno ukupno 227 porodica.

"Dvadeset sedam godina sam ovde… Radio sam u 'Iskri' koja je takođe porušena. U ime stana su mi dali ovu kuću. Ja sam je pre dve, tri godine renovirao", rekao nam jeTimotijević malo pre 11 sati, za kada je bilo najavljeno rušenje.

Oko vlasništva nad kućom, vodi spor. Sve što je tražio, ističe on, jeste da se sačeka septembar kada bi trebalo da bude doneta i konačna odluka, te da ne vidi smisao da se iseljava i privremeno prelazi u stan koji mu je ponuđen.

Sama činjenica da oko kuće mora da vodi spor ga iznenađuje. Do nedavno naime, bio je uveren da je kuća sto odsto u njegovom vlasništvu, jer ju je dobio od firme "Iskra" u kojoj je radio.

"Međutim, kada je trebalo da je legalizujem, ispalo je da je od Železnice. Onda su iz Republike rekli – šta je od Železnice, to je naše. Ispalo je da ja ostajem bez kuće", priča Timotijević.

Dok Ivan Timotijević, uznemiren, čeka da li će pojaviti izvršitelji, njegove unuke kredama crtaju po zidu kuće od koje će, najverovatnije, uskoro morati da se oproste.

Supruga i kćerka ne izlaze u dvorište, koje je puno građana koji su došli da porodici Timotijević pruže podršku.​

"Jedna porodica će stradati, koliko ih je već stradalo… Koliko ih je stradalo da bi neko zaradio novac", kaže akademski slikar Bata Knežević, koji je takođe prisustvovao najavljenom iseljavanju porodice Timotijević.

"Oni će za 20, 30 godina taj novac da troše, a mi ćemo ovde da gledamo ruglo od Beograda", ocenjuje Knežević.

(Foto/Vesna Anđić: Moguća nova rušenja u četvrti Savamala)

Beograđanka Suzana Raičević kaže da je ispred kuće porodice Timotijević došla jer je plaši sve što se u poslednje vreme dešava u Beogradu, pogotovu od noćnog rušenja u Hercegovačkoj ulici u Savamali, koje su izvršili i dalje nepoznati ljudi, skriveni pod fantomkama.

"Ako mogu da ruše noću i ako mogu da izbacuju ljude na ulicu, onda mogu isto tako da dođu i na moja vrata i da me isto tako izbace napolje… Zato što su moć, zato što su snaga, zato što su vlast", kaže nam.

Nada u epilog spora o vlasništvu

Naši sagovonici, došli su na poziv inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", čiji aktivisti projekat "Beograd na vodi" kritikuju od samog početka, a od noćnog rušenja u Hercegovačkoj, organizuju i građanske proteste sa kojih traže otkrivanje odgovornih i ostavke čelnih ljudi grada Beograda.

"Kad se kuća sruši, slučaja nema", rekao je za RSE aktivista incijative, Marko Aksentijević, misleći na spor o vlasništvu koji oko kuće vodi Ivan Timotijević.

"Porodica Timotijević je ostala poslednja jer istrajava u tome da ne želi da pređe u polu-pravni status, dok se slučaj ne reši. Naravno da smo došli da ih podržimo. Od početka projekta 'Beograd na vodi' ukazujemo na sve nepravde koje se u okviru njega dešavaju i gde 'mali čovek' pati", navodi Aksentijević.

Poslednja kuća na području predviđenom za "Beograd na vodi" nalazi se na biciklističkoj obilaznici, oko 600 metara od tramvajskog mosta kada se krene ka beogradskom izletištu Ada Ciganlija, u četvrti Savamala poznatom kao Bara Venecija.

Vlasnik jedine preostale kuće u tom delu grada, Ivan Timotijević, nije previše ohrabren time što se u petak nije pojavio niko od nadležnih za iseljenje i rušenje.

"Nisam sila da ih sprečim… Ali mi je neljudski da mi ruše, ako o tome već u septembru odlučuje sud", kaže Timotijević i ponavlja kako sve što traži jeste da se sačeka na epilog spora o vlasništvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG