Dostupni linkovi

Sateliti pogrešno lansirani, kasni europski navigacijski sustav


Soyuz kapsula, ilustracija
Soyuz kapsula, ilustracija

Dva satelita europskog navigacijskog sustava Galileo koja raketom Sojuz lansirana iz Francuske Gvajane nisu ušla u planiranu orbitu, priopćio je Arianespace, najavivši mogućnost kašnjenja u puštanju u rad europskog satelitskog navigacijskog sustava koji bi trebao biti odgovor na američki GPS.

Naknadni podaci dobiveni nakon odvajanja satelita od rakete Sojuz VS09 u okviru Galilea FOC M1 pokazuju odstupanje između planirane i dostignute orbite, ističe se u priopćenju Arianespacea koji dodaje da se utvrđuje uzrok pogreške.

Sateliti su ušli u orbitu nižu od predviđene. Stručnjaci sada istražuju kako će to utjecati na satelite, dodaje Arianespace.

Ova dva satelita koja trebaju postati operativna ujesen nakon ispitivanja u svemiru, pridružit će se već lansiranim satelitima navigacijskog sustava koji se uvodi na prijedlog Europske komisije.

Europljani su htjeli imati svoju tehnologiju, neovisnu o američkom vojnom GPS-u. Program Galileo, vrijedan više od 5 milijardi eura, u cijelosti financira Europska komisija, a izvodi ga ESA, Europska svemirska agencija.

Do 2017. Galileo će imati 24 operativna satelita kojima će se poslije pridodati šest pomoćnih.

Prije ove tehničke pogreške bilo je planirano da se Galileo pusti u rad krajem 2014., s punim operativnim kapacitetom 2018.

Sateliti u sustavu Galileo su opremljeni i najboljim atomskim satovima koji su dosad korišteni u navigaciji i koji u tri milijuna godina kasne tek jednu sekundu.

XS
SM
MD
LG