Dostupni linkovi

Sastanak čelnika Rusije i EU u sjeni pokradenih izbora


Predsjednik Rusije Dimitri Medvede ičelnici EU Herman Van Rompej i Žoze Manuel Barozo u Briselu
Predsjednik Rusije Dimitri Medvede ičelnici EU Herman Van Rompej i Žoze Manuel Barozo u Briselu
Iako ta tačka nije na dnevnom redu, kontroverzni ruski izbori sigurno će biti, više nego pomenuti na sastanku ruskog predsjednika Dmitriya Medvedeva i čelnika Evropske unije koji se održava u četvrtak.

Paralelno, Vladimir Putin u godišnjem druženju s građanima kazao kako su izbori bili fer, a vlast balansirana.

Na redovnom okupljanju ruskih i evropskih čelnika ovoga puta je planirana rasprava o ekonomiji i liberalizaciji viza. No, zabrinutost članica Unije tvrdnjama da su parlamentarni izbori za Dumu – pokradeni, zasjeniće dogovoreni dnevni red.


Promatrači predviđaju da će se ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev suočiti s teškim pitanjima kako o izborima, tako i o hapšenjima demonstranata na moskovskim ulicama.

Deseci hiljada Rusa protestvovali su u Moskvi prošle subote (10.decembra), a manji su skupovi održani i u drugim gradovima širom Federacije. Učesnici su tražili ponavljanje izbora nakon kritika da su izborne komisije radile u korist vladajuće stranke Ujedinjena Rusija.

Povjerenica za vanjsku politiku EU Catherine Ashton najavila je pred Evropskim parlamentom da će Medvedevu izraziti svoju zabrinutost, dodavši : "Isključivanje brojnih opozicionih partija i prije izbornog procesa ključni je nedostatak tih izbora. Osim toga izvješteni smo o preceduralnim greškama, nepristranosti medija i nedostatku jasnog razdvajana između nastupa za političku stranku i državu“.

Ruske vlasti obećale istragu

Dmitry Medvedev obećao je istragu, ali to ga, vjeruje Fraser Cameron iz Evropsko-ruskog centra, neće spasiti pritiska evropskih kolega.

"On će se suočiti s nekim teškim pitanjima poput onog: što će učiniti ako se dokaže da su izborni rezultati prevara. Hoće li ih poništiti i pozvati na novo glasanje. Mislim da mu neće biti ugodno ni pred liderima EU, ni pred novinarima“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Cameron. .

Paralelno, premijer Vladimir Putin, u godišnjem druženju s građanima, na TV je branio i rezultate izbora i balansiranost izvršne vlasti u Rusiji. Obučen u tamno odijelo s (pretežno) crvenom kravatom na pozornicu se, popeo „laka koraka“ i samouvjereno.

Već na samom stratu, odgovarajući na telefonske pozive svojih sugradjana, Putin je kazao kako su mnogi Rusi bili plaćeni da izadju na demonstracije.

Građani gledaju Putina kako odgovara na pitanja Rusa u TV emisiji
Građani gledaju Putina kako odgovara na pitanja Rusa u TV emisiji
"Ljudi imaju pravo izraziti svoje nezadovoljstvo dogadjajima u zemlji, ekonomijom, izborima.... To je normalna stvar, sve dok se pridržavaju zakona“, kazao je Putin dodavši da mu je drago što je medju okupljenima na moskovskom trgu vidio i mnoge mlade ljude, koji „ aktivno iskazuju svoje mišljenje“.

„Ako je to rezultat Putinovog režima, onda sam zadovoljan“, sa smješkom je pred TV kamerama ustanovio premijer.

Komentirao je takođe i ljude koji su, u znak solidarnosti s demonstrantima, u revere stavili bijele vrpce. „Odlučio sam to protumačiti kao njihovu kampanju protiv AIDS-a, da se zalažu za kontracepciju, oprostite na izrazu, ali su mašnu svezali na čudan način“.

Putin je evidentno ušao u predsjedničku kampanju, iako je do izbora ostalo još tri mjeseca.
XS
SM
MD
LG