Dostupni linkovi

File u Ohridu: Neophodan konsenzus o prijemu Kosova


Otvaranje konferencije u Ohridu
Otvaranje konferencije u Ohridu
U Ohridu je u petak održan sastanak ministara spoljnih poslova zemalja učesnica u Procesu za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, u okvirima makedonskog predsedavanja.

Sastanku su prisustvovali evropski komesar za proširenje Štefan File, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanier i drugi predstavnici međunarodnih organizacija.

“Naša vizija o budućnosti će se ostvariti ako zajednički saradjujemo i budemo dobri susedi”, rekao je u Ohridu šef makedonske diplomatije Nikola Poposki na formalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja učesnica u Procesu za saradnju u Jugoistočnoj Evropi.

"Trebamo učiti iz prošlosti, dok gradimo ozbiljne izglede za budućnost. Očekujemo da ovakvim susretima doprinesemo povećanoj regionalnoj saradnji”, istakao je Poposki.

File smatra da je ovaj proces poslednjih godina delovao kao glas regiona, ali da saradnja mora biti inkluzivna, odnosno da se treba postići konsenzus o prijemu Kosova. To bi bilo pozdravljeno od Evropske Unije, dodao je File. On naglašava da je normalizacija odnosa izmedju Beograda i Prištine dug proces i da će inkluzivnost država doprineti u njegovom rešavanju.

Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović je izjavio da je današnji sastanak dokaz da zemlje iz regiona mogu sarađivati između sebe. On je čestitao Hrvatskoj na predstojećem ulasku u EU i pozdravio kao veoma ohrabrujući, dogovor Beograd-Priština.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bugarske, zamenici ministara iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Turske, politički direktor grčkog ministarstva spoljnih poslova, rumunjski državni sekretar, kao i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanier i drugi predstavnici medjunarodnih organizacija.
XS
SM
MD
LG