Dostupni linkovi

Kacin: Evropski paralament će pozvati na određivanje datuma za Srbiju


Jelko Kacin
Jelko Kacin
Izvještaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, o kome će sjutra raspravljati Evropski parlament, predstavlja snažnu poruku ohrabrenja Beogradu i poziva Savjet EU da odredi datum za početak pregovora sa Srbijom što prije, saopštio je izvjestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

Rasprava o izvještaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije u evropskim integracijama biće održana sutra u popodnevnom dijelu plenarne sjednice u Strazburu, da bi izvještaj išao na konačno usvajanje u četvrtak, 18. aprila.

"Uprkos tome što osma runda visoko političkog dijaloga između Beograda i Prištine nije u potpunosti urodila plodom, ja smatram da ima prostora pa i vremena za kompromis o nadležnostima zajednice srpskih opština", naglasio je Kacin u pisanoj izjavi.

On je naveo da bi taj dogovor predstavljao odlučujući korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine što je u najboljem interesu svih građana i ekonomskog razvoja Srbije i Kosova pa i šireg regiona i EU.

"S tim ciljem sam podnio plenarne amandmane na izvještaj kojima se obje strane pozivaju da nastave i intenziviraju dijalog kako bi što prije došli do rješenja koje će odblokirati evropske integracije i Srbije i Kosova", dodao je Kacin.

On u izjavi skreće pažnju i na amandmane koji su podneseni u vezi sa Krivičnim zakonikom Srbije.

"Srbija ulazi u period reformi kada će obezbjeđivanje pune vladavine prava biti u punom fokusu javnosti i potrebno je obezbijediti najbolji mogući start pred otvaranje poglavalja 23 i 24 tokom pregovora o članstvu", naglasio je Kacin.
XS
SM
MD
LG