Dostupni linkovi

Klinton i Tramp u oštroj raspravi zbog Rusije


Clinton - Trump: Sumnjičenja oko Putina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Clinton - Trump: Sumnjičenja oko Putina

RSE

Kandidati na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Hilari Klinton i Donald Tramp sukobili su se u završnoj debati u kampanji oko Rusije, nakon što je Klintonova direktno optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da je naredio hakerske napade kako bi pomogao njenom rivalu iz redova republikanaca da pobedi.

Rasprava oko Rusije bila je samo deo razmene teških reči tokom debate u kojoj je Tramp tvrdio da su izbori „montirani“ od strane medija i to sa ciljem političkog establišmenta da ga zadrži podalje od Bele kuće. Tramp je takođe odbio da kaže hoće li priznati rezultate izbora koji će biti održani 8. novembra.

Klintonova je tvrdila kako je niz hakerskih napada koji su targetirali političke organizacije SAD i istaknute pojedince “jasno“ naredio „Putin lično“, u nameri da izbore preokrene u Trampovu korist.

"Ruska vlada je uključena u špijuniranje protiv Amerikanaca. Hakovali su američke web stranice, američke račune privatnih lica, institucija. Onda su dali informacije Vikiliksu da bi bi bili stavljeni na internet. Ovo je došlo od najvišeg novoa ruske vlade – očigledno od samog Putina, kako je naših 17 agencija potvrdilo, kao deo pokušaja da se utiče na naše izbore", rekla je Klinton i nastavila:

"Tako da ja u stvari mislim da je najvažnije pitanje večeras: da li će Donald Tramp priznati da Rusi ovo rade i osuditi to? I da li će jasno reći da neće imati Putinovu pomoć u ovim izborima, da odbija rusko špijuniranje Amerikanaca, koje je u prošlosti i podržavao. Ovo su pitanja na koja moramo imati odgovore. Nikada nam se nešto slično nije desilo na našim izborima.”

Dodala je i kako ruski predsednik Trampa, koji je već govorio povoljno o Putinu i zagovara otopljenje zategnutih odnosa između Vašingtona i Moskve, smatra potencijalnom „marionetom“ u Beloj Kući.

Kao i ranije, Tramp je odbacio tvrdnje da Moskva nastoji da se meša u izbore u njegovo ime i optužio je Klintonovu da pokušava da prebaci tok diskusije sa pitanja imigracije, kada je i eskalirala razmena oštrih komentara u vezi Rusije.

"Ona želi otvorene granice. Sada možemo govoriti o Putinu. Ne znam Putina. On je rekao lepe stvari o meni, biće dobro ako se budemo slagali. Ako se Sjedinjene Države i Rusija budu slagali i potjeraju IDIL, to bi bilo dobro. On (Putin) nju (Klinton) ne poštuje.

On ne poštuje našeg predsjednika i reći ću vam zašto – mi smo u velikoj nevolji. Imamo tu zemlju sa ogromnim brojem nuklearnih glava, 1.800 u stvari. Oni su se širili a mi nismo. Dakle, 1.800 nukleranih bojevih glava a ona se igra ko će prvi trepnuti. Gledajte, Putin, po svemu što ja znam, nema poštovanja za ovu osobu", rekao je Tramp.

Zvaničnici SAD optužili su Moskvu da koordinira hakerskim napadima uključujući i onaj na Demokratski nacionalni komitet, neprosredno pred izbore.

Tokom debate Klintonova je optužila Rusiju za predavanje ukradenih informacija Vikiliksu koji je objavio mejlove njene kampanje.

Vikiliks je, naime, 15. oktobra objavio hakovane transkripte plaćenih govora koje je Klinton držala za firme na Wall Streetu i u kojima je izbegla direktno kritikovanje moćne finansijske industrije SAD za odgovornost za finansijsku krizu 2008. godine.

Klinton: Putin smatra Trampa potencijalnom „marionetom“ u Beloj Kući
Klinton: Putin smatra Trampa potencijalnom „marionetom“ u Beloj Kući

Ovi i drugi procureli mejlovi pokrenuli su pitanja o autentičnosti i pouzdanosti Hilari Klinton, iako izborna mapa pokazuje da stvari trenutno idu u njenu korist.

Tramp je poručio da bi osudio Rusiju “kao i svakog drugog” ko stoji iza hakerskih napada i dodao da Klintonova “nema predstavu o tome da li je za to odgovorna Rusija, Kina ili neko treći”.

Kremlj je uporno odbijao optužbe da iza hakerskih napada stoji ruska vlada koja time nastoji da se meša u izbore u SAD.

Optužbe i “namešteni” izbori

Debata na Univerzitetu u Las Vegasu (Nevada) održana je u trenutku slabljenja podrške Trampu, nakon što su 8. oktobra objavljeni snimci iz 2005. godine u kojima je iznosio nepristojne i predatorske komentare o ženama.

Nekoliko žena je nakon toga istupilo optužujući ga za seksualno uznemiravanje.

Tramp je nastavio energično da negira optužbe tokom debate, govoreći da je sve to “fikcija”.

“Sve te priče su potpuno netačne”, rekao je Tramp. “Nisam se zbog toga izvinio čak ni svojoj ženi koja sedi ovde, jer nisam uradio – ništa”.

Klinton je odgovorila citirajući napade na ličnoj osnovi koje je Tramp izazivao protiv onih koji ga optužuju rekavši da njen protivnik “misli da ga omalovažavanje žena čini većim”.

“On udara na njihovo dostojanstvo, samopoštovanje i ne verujem da bilo gde postoji žena koja ne zna kako to izgleda”, rekla je.

Od trenutka objavljivanja videa sa njegovim nepristojnim komentarima, Tramp je u više navrata napao ono što naziva “nameštenim” političkim i medijskim sistemom koji ima cilj da našteti njegovoj kampanji, u očiglednom pokušaju da diskredituje izborno pravo glasa.

Trampova ćerka Ivanka Tramp, rekla je ranije istoga dana (19. oktobra) da će republikanski kandidat prihvatiti rezultate izbora, navodeći da postoji strah da bi njegove pristalice osporile rezultate ukoliko Tramp nepravedno izgubi.

“On će ili pobediti ili izgubiti i verujem da će u svakom slučaju prihvatiti ishod”, rekla je u intervjuu za MSNBC.

No, tokom debate Tramp je odbio da kaže hoće li prihvatiti rezultate izbora bez obzira na ishod.

“Time ću se baviti kada dođe vreme”, rekao je Tramp. “Ono što sam do sada video je jako loše”

Klinton je na njegovo nepoverenje odgovorila da je “užasnuta što neko ko je kandidat jedne od dveju najvećih stranaka zauzima takav stav”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG