Dostupni linkovi

Referendum i opasne namjere otcjepljenja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Referendum zakazan za 25. septembar na kojem bi se građani Republike Srpske (RS) trebali izjasniti o tome da li podržavaju da se 9. januar slavi kao Dan entiteta i dalje izaziva brojne reakcije i postao je pravi politički poligon za međusobne stranačke obračune.

Iako još nije počela zvanična izborna kampanja pred lokalne izbore koji će biti održani 2. oktobra, referendum postaje najozbiljniji teren za ubiranje poltičkih poena i za nacionalnu homogenizaciju.

Referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta - 9. januaru, referendum u Srebrenici o otcjepljenu ove opštine iz RS..... BiH ulazi u opasno razdoblje, kaže profesor Sarajevskog univerziteta dr Nerzuk Ćurak.

"Mi smo sada u situaciji da simbolička pitanja postaju važnija od egzistencijalnih, što ide na ruku samo vladajućim etnonacionalnim oligarhijama. Ako se nastavi sa ovakvom proizvodnjom utuk na utuk, to će samo dovesti do novog nasilja. Zbog toga mislim da bi bilo jako pametno ponovno osnažiti mirovne sange u BiH, jer bi to bila jedna važna poruka da se ne odustaje od BiH i da se ne odustaje od toga da ovdje nikada više ne dođe do nasilja", kaže Ćurak.

Nerzuk Ćurak
Nerzuk Ćurak

Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović u utorak je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i članova Komisije za provođenje referenduma u RS-u.

''Tražimo da se državno tužilaštvo uključi i da se privedu, tj. uhapse navedene osobe, s obzirom na to da su saučesnici u pokušaju rušenja ustavnog poretka. Bh. krivični zakon jasno propisuje kazne za rušenje ustavnog poretka i tražimo da institucije sistema reaguju. Takođe očekujemo da će prestati ponašanje kao da smo nemoćni, a postoji sistem koji treba da djeluje i zaštiti ustavni poredak", istakao je Bajrović.

Izetbegović vs Dodik

Biće to još samo jedan povod za sijevanje varnica među bh. političarima dva entiteta, zbog čega je stala svaka politička aktivnost i zaustavljeni svi procesi. Tako je bilo u ponedjeljak kada je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDS) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio da je septembarski referendum probni balon za otcjepljenje RS od BiH.

"Referendum je početak rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, početak rušenja mira u BiH i u ovom dijelu Evrope. Rušeći Ustav BiH i državne institucije, vodi se u bezakonje, anarhiju, haos i nesigurnost", poručio je Izetbegović.

Nije se dugo čekalo na odgovor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je u ponedjeljak uveče, putem novinske agencije SRNA poručio:

"Referendum o Danu RS nije nikakav probni balon, kako smatra Bakir Izetbegović. To je pitanje našeg statusa i pitanje naših života. Niko ne može minimizirati na taj način referendum o Danu Republike", izjavio je Dodik.

Dodatne tenzije na bh. političkoj sceni izazvala je inicijativa poslanika SDA u Parlamentu BiH Sadika Ahmetovića za referendum o izlasku Srebrenice iz RS. On je najavio da će uskoro biti održan sastanak za podršku ovoj inicijativi:

"Biće to sastanak sa svim političkim akterima u Srebrenici koji podržavaju ovaj referendum. Ja sam siguran da mi za to imamo većinu, imamo statutarno pravo, imamo pravdu na svojoj strani. Pratićemo šta će se dešavati oko referenduma zakazanog za 25. septembar, a prije svega da vidimo hoće li međunarodna zajednica reagovati", rekao je Ahmetović.

Izjašnjavanje građana o Danu RS koštaće 1,4 miliona konvertibilnih maraka ili oko 700.000 eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG