Dostupni linkovi

Poslanici oštro osudili napad na Skupštinu Kosova


Napad na Skupštinu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Napad na Skupštinu Kosova

Poslanici Skupštine Kosova su nakon konsultacija političkih partija usvojili Deklaraciju kojom se oštro osuđuje napad na Skupštinu, uz ocenu da se radi o napadu na državu Kosovo, te da je protiv interesa građana i protiv interesa i političkih i demokratskih vrijednosti kojima teže političke partije.

U Deklaraciji se takođe zahteva od bezbednosni organa da se što pre rasvetli ovo pitanje kako bi počinioci izašli pred lice pravde, dok se građani pozivaju na saradnju.

Konačna verzija Deklaracije je izmenjena, odnosno, iz nje je izbačen deo da se "političke nesuglasice trebaju rešiti samo političkim dijalogom, i da se politički ciljevi ne mogu postići nasiljem". Tom delu usprotivio se pokret Samoopredeljenje, navodeći da on aludira da je napad rezultat političkih nesporazuma, odnosno da iza njega stoji opozicija.

Stručnjak bezbednosnih pitanja Agim Musljiu, napad je okarakterisao kao "teroristički", bazirajući se na dokaze koji su pronađeni na licu mesta.

"Napadnuta je institucija Kosova s najjačim vojnim sredstvom, raketnim bacačem, što se u vojsci upotrebljava za eliminaciju blindiranih sredstava, ali i za čvrste objekte i bunkere. Sama priprema, logistika i implementacija ispunjava sve zakonske elemente da se ovo nazove terorističkim činom", konstatuje Musljiu.

Skupština Kosova napadnuta je u četvrtak oko 23 sata eksplozivnom napravom koja se čula u većem delu Prištine. Policija je saopštila da nije bilo žrtava.

Ranije je u petak predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji saopštio je da napad na Skupštinu "zločinački napad sa elementima terorističkog delovanja uperen protiv institucija i naroda Kosova".

"Inicijatorima, kao i počiniocima ovog podmuklog napada, treba da bude jasno da ni jedan oblik nasilja, niti metoda zastrašivanja, neće prekinuti agendu osnaživanja i konsolidacije naše države", ističe Veselji.

On je pozvao političke partije da se "distanciraju od delovanja koja destabiliziraju zemlju a motiviraju one koji su protiv države Kosovo".

Priština nakon eksplozije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00


Predsednik Kosova Hašim Tači naglasio je da se svi trebaju složiti da nasilju nema mesta u zemlji, te je dodao da su napadači "ljudi koji ne vole Kosovo, koji ne vole evropsku budućnost naših građana i da naša deca rastu u miru".

Premijer Kosova, Isa Mustafa, napad na zgradu Skupštine ocenio je kao "napad na nezavisnost" .

On je putem socijalnih mreža poručio da se "nikome neće dopustiti da terorizuje državne institucije".

Iz policije su za RSE u petak saopštili da policijske jedinice i dalje rade na slučaju, te dodali da je rano da se obelodanjuju detalji jer se tako može ugroziti istraga. Ipak dodaju da će više informacija biti u toku dana.

Jedan zvaničnik policije Kosova je rekao za RSE da su tokom istrage u blizini Skupštine pronađeni pojedini dokazi, kao što je sredstvo za ispaljivanje projektila.

Portparol policije, Daut Hodža, za RSE je naveo da je pronađena flaša s benzinom (molotovljev koktel) i izgoreni motor. On veruje da će ovi dokazi biti pomoći da se dođe do počinioca.

Vlada Kosova je i zvanično oštro osudila "jučerašnji zločin nad objektom Skupštine Kosova".

"Vlada Kosova smatra da je ovo kukavički napad uperen protiv svih institucija i države Kosova", saopšteno je.

"Ne želeći da prejudiciramo da li se ovo odnosi na najavljeno nasilje, Vlada Kosova smatra da takvi činovi neće uspeti da spreče posvećenost i rad kosovskih institucija za realizaciju i zaštitu državnih interesa", navodi se u saopštenju.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, na Twitteru je naveo da je "šokiran napadom na kosovski parlament".

"Nasilje i jezik koji potpaljuju nasilje su neprihvatljivi u demokratijama", dodao je on.

Specjalni predstavnik EU na Kosovu takođe je osudio napad na Skupštinu Kosova.

"Napad na glavnu instituciju Kosova je napad na demokratiju i na predstavnike naroda Kosova i kao takav je neprihvatljiv. Pozivamo institucije reda i mira da brzo identifikuju počinioce i da ih izvedu pred lice pravde", poručili su iz Kancelarije EU na Kosovu.

Napad na Skupštinu izvršen je tokom napete situacije u zemlji koja je nastala nakon velikih sporenja vlasti i opozicije o Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Opozicija je prethodno poručila da ukoliko Skupština pokuša da ratifikuje sporazum „kojim Kosovo gubi teritoriju“, moguće je da će biti nasilja.

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova, koja je prva reagovala, osudila je napad navodeći da se radi o kriminalnom aktu koji zahteva hito rasvetljavanje.

"Napad na Skupštinu Kosova je napad na državu i na demokratiju. To je napad nad svim građanim Kosova. Ko god stoji iza ove eksplozije ili napada, kakav god da je, protiv je Kosova i njenih građana", navodi se u reakciji.

I opozicioni pokret Samoopredeljenje oštro je osudio napad i pozvao je odgovorne da istraže slučaj.

„Iako je pruženo jako malo informacija oko slučaja, smatramo da nema motiva koji bi mogao da opravda ovakve postupke“, dodaje se u reakciji.

Motiv nepoznat

Prethodno su zvanični izvori izjavili za RSE da je napad izvršen ručnim raketnim bacačem od strane dve nepoznate osobe koje su se kretale na motoru. Kasnije je motor zapaljen dok su lica pobegla u nepoznatom pravcu.

Motiv napada na Skupštinu Kosova je još uvek nepoznat.

Policija je odmah izašla da izvrši uviđaj, a glavna ulica u kojoj se nalazi zgrada Skupštine je blokirana. Na lice mesta stigla je i ekipa forenzičara.

Policija je potvrdila da je nakon incidenta u jednom od prištinskih naselja pronađen zapaljen motor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG