Dostupni linkovi

Potraga za masovnom grobnicom u centru Prištine


Iskopavanje u potrazi za masovnom grobnicom u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Iskopavanje u potrazi za masovnom grobnicom u Prištini

Naredbom Specijalnog tužilaštva Kosova, u okviru kampusa Univerziteta Prištine u centru grada, u sredu je počelo iskopavanje terena kako bi se izvršila kontrola lokacija na kojima se sumnja da postoji grobnica. Lokacije se nalaze u blizini hrama Hrista Spasa i iza Rektorata univerziteta. Zasad nema naznaka o pronalasku ostataka.

Iz komisija nestalih lica Kosova i Srbije pozvali su javnost da ne politizuje ovo pitanje, dok je predsednik kosovske komisije, Prenk Đetaj, kazao je da se ni jedan institucionalni ili verski objekat neće oštetiti prilikom radova.

Iskopavanje terena u Prištini
Iskopavanje terena u Prištini

Do iskopavanja terena je došlo nakon informacija svedoka koji žive u okolnim zgradama. Postoji sumnja da se radi o žrtvama albanske nacionalnosti. Radovima prisustvuju predstavnici Odeljenja za sudsku medicinu, komisija za nestala lica Kosova i Srbije, predstavnici KFOR-a i EULEX-a, te predstavnici Udruženja nestalih na Kosovu.

Tužilac Eljez Bljakaj, kazao je da se radi o nekoliko lokacija, te da će radovi trajati sve dok se ne ispita ceo teren postepeno.

“Glavnu reč će imati profesionalci, odnosno eksperti sudske medicine. Radiće se onoliko koliko je potrebno, dok se ne ukloni svaka sumnja. Vreme radova je neodređeno”, kazao je.

Predsednik kosovske komisije, Đetaj, istakao je da se radi o proveri triju tačaka, i da se veruje da će početni radovi trajati tri dana. Beogradska strana je o tome bila obaveštena kako bi, kao i obično, bili prisutni ovim radovima, dodao je.

„Sarađujemo po ovom pitanju. Radovi se izvode na profesionalan način. Ukoliko naiđemo na posmrtne ostatke, sigurno je da će pristup onda biti drugačiji. Za sada su u pitanju grubi poslovi, provera“, kazao je Đetaj.

Prenk Đetaj i Veljko Odalović na mestu iskopavanja u Prištini
Prenk Đetaj i Veljko Odalović na mestu iskopavanja u Prištini

I Đetaj i Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Srbije, apelovali su na javnost da ne politizuje ovo pitanje, s obzirom da je ono „poslednjih dana izašlo iz sfere humanitarnog karaktera“. Kako je Odalović dodao, važno je da se ovo pitanje do kraja ispita.

„Ovo je posebno osetljivo mesto i posebno osetljiva informacija, i ona zaslužuje punu posvećenost svih nas, da damo odgovor na pitanje da li se na ovoj lokaciji ovde, prema izjavama koje smo dobili, nalazi potencijalna pojedinačna ili masovna grobnica. Ono što je dobro je to da i Crkva podržava ovo, i dala je apsolutnu saglasnost da se izvrši pretraga ove lokacije i smatram da je to odgovoran pristup svih nas, i nadam se da ćemo ovih tri dana dati odgovore na sva pitanja. Mi sigurno nećemo biti deo politizacije, i mi smatramo da ovo ne treba da bude politizacija. Ja se nadam da će se upravo, kada se završi provera, uz punu podršku svih, ovo pitanje razjasniti, a da će politizacija biti za nama“, naveo je Odalović.

Prošle nedelje, zamenik premijera u Vladi Kosova, Branimir Stojanović, rekao je da tvrdnje da se u okolini crkve Hrista Spasa nalazi grobnica „su deo predstave u kojoj se problem hrama politizuje“. Stojanović je inače bio jedini politički predstavnik u sredu na ovoj lokaciji.

Kako je kazao, niko nije bio protiv toga da se na bilo kom mestu istraži ili utvrdi postojanje groba ili grobnice, ali, dodaje, količina informacija o tome nije dovoljno ubedljiva da postoji iskrena namera da se pronađe nešto, već da se pitanje hrama politizuje. On je istakao da je važno da se završi izgradnja ovog hrama. Na pitanje ko politizuje ovo pitanje i zašto se dovodi u pitanje hram kada se istražuje potencijalna grobnica, on je odgovorio:

„Zato što smo imali puno pokušaja ranije da se ona zove Miloševićevom crkvom što zapravo nikada nije bila, niti bilo kod drugog političara. Crkva je pravljena zbog ljudi koji su ovde živeli ili u okolini“, kazao je on, dodajući da se nada kada se iskopavanja završe, završi i izgradnja ovog hrama.

Bajram Ćerkinaj
Bajram Ćerkinaj

S druge strane, Bajram Ćerkinaj, ispred Udruženja nestalih lica, kazao je da se radovi na iskopavanju vrše na osnovu „poverljivih informacija svedoka“, te naglasio važnost rasvetljivanja sudbine nestalih lica.

Ja kao član porodica razočaran sam, dirnut i uznemiren što se nakon 17 gdina u centru Prištine vrši iskopavanje. Ne možemo govoriti o broju mogućih žrtava, i svako ko govori o brojkama greši. Sumnje moraju da se ispitaju, koliko god to trajalo. Da nemamo poverenje u te svedoke i informacije danas ne bi bilo ovde“, kazao je, dodajući da očekuje rezultate na osnovu izjava svedoka.

Na osnovu zvaničnih podataka, na Kosovu se i dalje kao nestalo vodi 1.665 lica, od kojih su više od 500 iz srpske zajednice.

Odalović je ovom prilikom rekao da se do sada radilo na nekoliko lokacija u potrazi za nestalim Srbima, kao što su Žilivode, provera Livačkog jezera, Košare, i dr.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG