Dostupni linkovi

Asad u Moskvi: Bez ruske intervencije izgubili bi još teritorije


Sastanak Asada i Putina u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Sastanak Asada i Putina u Moskvi

Sirijski predsjednik Bašar al Asad razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, nakon što je u utorak uvečestigao u nenajavljenu posjetu Moskvi. Prema portparolu Kremlja, bila je „radna posjeta“.

Portparol Dmitrij Peskov je na press konferenciji izjavio da su ruski i sirijski lider razgovarali o borbi protiv grupa koje oni nazivaju terorističkim, o nastavku zračnih udara koje je Rusija započela krajem prošlog mjeseca, te o planovima koje sirijska armija ima na terenu.

Ovo je Asadov prvi izlazak iz zemlje, i prva posjeta inostranstvu, od kada je u Siriji, 2011.godine, izbio rat. Iznenadno putovanje u Moskvu predstavlja znak najvećeg povjerenja u ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Paralelno, znak je to ruskog povjerenja u vladu Bašara al Asada, odnosno da će Moskva nastaviti podržavati poziciju koju u Siriji drži aktuelni predsjednik.

No, posjeta takođe možete značiti novu fazu u ruskim nastojanjima da onemoguće zapadnu diplomatsku inicijativu da se Asada uključi u mirovne pregovore, ali samo kao prelaznu varijantu dok se vlast ne prenese na druge opcije u Siriji.

Tokom razgovora dvojice predsjednika Vladimir Putin je istakao kako njegova zemlja daje vrlo efikasnu pomoć sirijskim trupama koje se bore protiv terorista.

"Rusija je pomogla u trenutku kada se Sirija potpuno sama našla u borbi protiv medjunarodnog terorizma, u otporu koji traje godinama. Zato smo zahvalni predsjedniku Asadu što nam je došao u posjetu unatoč dramatične situacije u zemlji", rekao je Putin.

Na Putinovu opasku da su Sirijci pretrpjeli ozbiljne gubitke , ali da u posljednje vrijeme postižu i značajne rezultate u borbi, Bašar al Asad je odgovorio:

"Zahvalni smo Rusiji što stoji iza naše težnje da održimo jedinstvo i nezavisnost Sirije. Da Moskva nije intervenisala, pobunjenici bi uzeli još više teritorija."

Oba su predsjednika izrazila zajedničku nadu da će terorizam biti poražen, a da će političko rješenje biti moguće naći tek nakon okončanja sukoba.

XS
SM
MD
LG