Dostupni linkovi

Platini izgubio podršku, FIFA treba novog kandidata


Michel Platini
Michel Platini

Engleska Fudbalska asocijacija (FA) otkazala je podršku Michelu Platiniju za mjesto predsjednika FIFA-e, iako su ga koliko juče u četvrtak, 15. oktobra, svih 54 članice UEFA – podržali u borbi da spere ljagu sa svog imena.

U takovoj sitauciji više nego razumno zvuči prijedlog predsjednika MOK-a, Thomasa Bacha, da je krovnoj kući fudbala potreban kandidat za predsjednika izvan FIFA-inog establišmenta.

Platini i Sepp Blatatter za čijeg je nasljednika na čelu krovne organizacije svjetskog fudbala slovio slavni Francuz, prošle su sedmice kažnjeni sa 90 dana suspenzije od stane etičkog komiteta FIFA-e, zbog umiješnosti u novu korupcionašku aferu koju istražuju švajcarsko Tužilaštvo.

Tužilašatvo Švajacrske istražuje uplatu koju je prvi čovjek UEFA-e, primio od Blattera 2011., u iznosu od dva miliona švajcarskih franaka. I Platini i Blatter su demantovili da su počinili bilo kakave kriminalne djelatnosti. Tvrde, naime, da je riječ o neisplaćenim zaradama iz vremena kada je radio kao savjetnik Blattera u periodu od 1998. do 2002.

Platini kaže da u to vrijeme nije primao redovnu platu kao savjetnik jer „FIFA nije mogla priuštiti sebi da ga plati“.

Osim što tužioci ne vjeruju da je između Blattera i Platinija postojao usmeni dogovor o naknadnoj isplati, predsjednik UEFA-e, nije mogao ponuditi nikakav pisani dokument o tome da mu je FIFA ili Blatter dugovao neisplaćene plate.

I Blatter i Platini su prošlog mjeseca saslušani u okviru istrage švajcarskog Tužilaštva.

Engleska FA je među prvima u julu ove godine podržala Platinijevu kandidaturu za predsjednika FIFA-e, a sada postaje prvi fudbalski savez koji se od njega distancira.

Uz otkazivanje podrške u izjavi Engleske fudbalske asocijacije se navodi:

FA želi gospodinu Platiniju puno uspjeha u borbi sa raščišćavanjem tih optužbi i svog imena, i nema interesa da preduzima bilo kakvu akciju koja će ugroziti taj proces. I pored navedenog na sastanku UEFA-e u četvrtak, FA je dobila više informacija u vezi sa tim u centru ovog slučaja od advokata gospodina Platinija. Dobili smo instrukcije da te informaije moraju biti povjerljive i stoga ne možemo ići u detalje. Kao rezultat tih informacija Odbor FA je jutros, petak, 16.oktobar, zaključio je da mora suspendovati podršku gospodinu Platiniju za kandidaturu za predsjednika FIFA-e, dok se pravni proces ne okonča i situacija bude jasna. Tek tada može biti donijeta odluka koga podržati za funkciju predsjednika FIFA-e na izborima koji će se održati 26. februara 2016.“

Ali bin Hussein
Ali bin Hussein

Istraga o uplati Blattera Platiniju mogla bi se prolongirati duže od kraja februara 2016., pa se najstarija fudbalska asocijacija, engleska FA, priprema da potraži novog kandidata. Protivkandidat Seppu Blatteru na izborima prošlog maja, jordanski princ Ali bin Hussein, koji je tada imao podršku FA ponovo je u igri.

I predsjednik Azijske fudbalske konfederacije šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, koji je u julu dao podršku kandidaturi Platinija sada bi takođe mogao biti jedan od kandidata za nove izbore na čelu FIFA-e.

Krajnji rok za podnošenje kandidatura je 26. oktobar.

Imajući u vidu i da će Platini biti supendovan u vrijeme kada će kandidature biti razmatrane, sada se čini prilično neizgledno da će bivšem kapitenu Francuza i nekada najboljem fudbaleru planete biti potvrđena kandidatura.

Platini se žalio na odluku o suspenziji etičkog komiteta FIFA-e, ali se podrška UEFA-e, koju je dobio u četvrtak od 54 članice UEFA odnosi na „njegovo pravo da u procesu dobije fer suđenje“ a ne kao povjerenje u vezi sa novodima o isplati.

Izbori za prvog čovjeka FIFA-e, u februaru naredne godine, biće drugi izbori za čelnog čovjeka svjetske kuće fudbala za manje od godinu dana.

Sepp Blatter
Sepp Blatter

Sepp Blatter je krajem maja po peti put izbaran za predsjednika i pored toga što su samo dva dana prije izbora u Cirihu uhapšeni sedam visokih zvaničnika FIFA-e, njegovih bliskih saradnika zbog optužbi za korupciju i primanje mita u vrijednosti od većoj od 150 miliona dolara u periodu od 24 godine. Istraga koju je vodio i vodi američki Federalni sitažni biro (FBI) potom je proširena na 14 FIFA-inih zvaničnika.

Riječ je prije svega o zloupotrebama sa televizijskim pravima za prijenose turnira širom svijeta, ali i namještanja prilikom dodjeljivanja svjetskih fudbalskih turnira.

Blatter koji nije bio obuhvaćen tom istragom tvrdio je da nije znao za aktivnosti svojih nabližih saradnika.

Tada je objavljno i da zasebnu istragu vidi švajcarsko Tužilaštvo o tome da li je bilo mita i korupcije prilikom dodjeljivanja svjetskih kupova, Rusiji 2018., i Kataru 2022.

Kako je skandal u februaru samo potvrdio dugotrajnd spekulacije o korupciji u FIFA-i, Blatter je ipak par dana nakon izbora najavio da će se povući i omogućiti izbor novog predsjednika FIFA-e.

Učinio je to pod pritiskom i sportske i političke svjetske javnosti, ali i zato što su najveći sponzori FIFA-e, poput Coca Cola-e, Visa, Adidasa i drugih zaprijetili raskidanjem multimilionskih ugovora.

U međuvremenu je prijelazni predsjednik FIFA-e Issa Hayatou, proveo prvi radni dan na funkciji u Cirihu.

O svemu što se događa u krovnoj kući svjetskog fudbala Hayatou je rekao:

„Ovo je svakako situcija bez presedana za FIFA-u, ali mi ostajemo fokusirani na neophodni reformski proces, predsjedničke izbore i podršku sadašnjim istragama koje se vode. Obnavljanje povjerenja javnosti je naš glavni cilj. Krucijalno je da FIFA nastavi sa svojom misijom razvoja fudbala i održavanje međunarodnih turnira".

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bach, takođe je u ime ostatka sportskog svijeta preporučio FIFA-i da razmotri i izabere “kredibilnog kadidata sa strane za novog predsjednika, osobu sa snažnim integritetom“ kao zamjenu za Blattera. To je predložio i pored sadašnjih pravila u kojima se kaže da kandidati za čelnu funkciju u FIFA-i moraju biti prethodno aktivni u fudbalskim tijelima u periodu od dvije do pet godina.

Bach se nada da će njegov prijedlog FIFA razmotriti.

„Siguran sam da će se razmotriti sva pitanja. Dobili su ideju i sada je na njima da je razmotre“, rekao je predsjednik MOK-a u Lozani u petak.

Nakon svih afera koje su potresle FIFA-u ovo djeluje kao najrazumniji prijedlog za povratak, kako sam priznaje i prijelazni predsjednik FIFA-e, Hayatou, prijeko potrebnog povjerenja svjetske i ne samo sportske javnosti u "najvažniju sporednu stvar na svijetu."

XS
SM
MD
LG