Dostupni linkovi

Ministar sigurnosti: U BiH bi moglo stići do 30.000 izbjeglica


Mektić: BiH je spremna da primi izbjeglice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:35 0:00

Izbjeglička kriza u regionu eskalirala je nakon što je Mađarska zatvorila granicu. Sve to natjeralo je hiljade izbjeglica s Bliskog istoka da put za zemlje Evropske unije potraže drugom rutom, a jedan od tih puteva mogao bi voditi preko Bosne i Hercegovine ili Hrvatske. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u intervjuu za RSE kaže da postoji realna opasnost da se rute izbjeglica promijene i da tom krizom bude zahvaćena i BiH.

RSE: Gospodine Mektiću, evo odmah na početku moram Vas pitati da li imate informacije o organizovanom ulasku izbjeglica s Bliskog Istoka u BiH?

Mektić: Vi ste u uvodnom dijelu upravo dobro rekli da je izbjeglička kriza eskalirala ovdje na području Balkana i postoji realna opasnost da se te rute promijene i da tom krizom bude zahvaćena i Bosna i Hercegovina. Mi još uvijek nemamo pojavu da masovni dolasci izbjeglica idu ka Bosni i Hercegovini, niti ih je za sada bilo na našoj granici.

RSE: Koliki broj izbjeglica s Bliskog Istoka očekujete u Bosni i Hercegovini?

Mektić: Na desetine i desetine hiljada izbjeglica nalaze se još uvijek u Grčkoj. Oko dva miliona tih izbjeglica u improviziranim prihvatnim centrima nalazi se u Turskoj, i imamo informaciju da je sada preko milion ljudi faktički u nekoj vrsti pokreta iz Sirije. Mi se uglavnom organizujemo i pripremamo kapacitete za veći dolazak tih izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu. Donijeli smo jedan plan hitnih mjera i radnji, u kojem prije svega rješavamo i usmjeravamo se na dvije komponente. Jedna je bezbjednosnog karaktera, druga je humanitarnog. Kažem još jednom – vrlo je teško sad govoriti o kom broju se to radi, ali je činjenica da bi to bio broj od nekoliko hiljada.

RSE: Na sjednici zajedničke komisije za ljudska prava oba doma državnog Parlamenta iznesena je brojka imeđu 25.000 i 30.000 izbjeglica, odnosno procjena da bi toliki broj mogao doći u Bosnu i Hercegovinu.

Mektić: Pazite, ako se definitivno i zvanično otvori ta ruta prema Bosni i Hercegovini, što znači da bi bili zatvoreni svi drugi koridori sjevernije, odnosno zapadnije u tom dijelu, onda je vrlo izgledna ta cifra. Možda bi čak ta cifra bila izgledna u nekom prvom talasu ili naletu. Ukoliko bi taj koridor preko Bosne i Hercegovine postao glavna ruta preko zemalja Zapadnog Balkana, onda bi taj broj mogao da bude i znatno veći.

RSE: Jesu li sigurnosne, ali sve druge institucije u državi, spremne za tako veliki priliv izbjeglica?

Mektić: Što se tiče bezbjednosnih agencija, mi smo jutros u Ministarstvu imali kolegij sa direktorima svih bezbjednosnih agencija na nivou Bosne i Hercegovine i sagledali smo cjelokupno stanje koje mi trebamo da preduzimamo s ovog bezbjednosnog aspekta, i mi smo uglavnom spremni da organizovano dočekamo te izbjeglice ovdje u Bosni i Hercegovini. Nadalje, imamo koordiniranu saradnju sa nižim nivoima bezbjednosnih struktura vlasti. Imam informacije, a to ću vam potvrditi za koji dan, preko državnog koordinacionog tijela ovdje, da su spremni za te prve početne prihvate izbjeglica, ali naravno, ako to bude potrajalo duže, Bosna i Hercegovina ima vrlo ograničene finansijske kapacitete i neće biti u mogućnosti da sama rješava taj humanitarni problem.

XS
SM
MD
LG